Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Търся програматор за флаш 39VF040 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Търся програматор за флаш 39VF040
Трябва ми да му прочета BIN-а, след това аз ще си правя преконфигурация и след няколко седмици да му запиша новата програма.

Флаш 39VF040 на SST, http://www.sst.com/downloads/datasheet/S71150.pdf, цокъл PLCC32. 8 битова шина данни, 4 мегабита,
19-битова адресна шина. Чипът в оригиналното устройство е на цокъл, така че ваденето не е проблем.

Ако някой (от София) има програматор за него и е склонен да помогне - бирата от мен после :wink:

Едит: Вече не търся, ама имам проблем - виж по-надолу.

Последна промяна tropper на Вто Юли 31, 2007 5:02 pm, променена общо 1 път

Пет Фев 16, 2007 10:52 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
едва ли някой прави програматори за флаш(поне както бяха за епромите)
сега се прави най-вече in systemprogramming.... така си пазиш интелектуалната собственост!

защо не си направиш?
особенно ако е на цокъл ...
налепи си цокъл и някакъв проц....(тураш JTAG-а ....пускаш средата..... пишеш прог...) ....записваш целия firmware и после си го дистрибутираш колкото си искаш на кокото си искаш флашчета :)
това е най-лесният начин...

иначе
налепи си цокъл и някакъв проц....пишеш прог...правиш интерфейс към ПЦ.....пишеш прог за ПЦ....
и си имаш терминална програма дето заедно с джаджата си е баш програматор...

Пет Фев 16, 2007 12:31 pm
Профил

Мнение 
Малко наизуст но Willam-a не го ли потдържа?

Пет Фев 16, 2007 12:51 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
39VF040 се поддържа от Willem!!!!

Пет Фев 16, 2007 4:26 pm
Профил

Мнение 
Даже съм писъл такъв флаш с Willem-a... и става... проверено... ако искаш РМ и ще те уредя...

Пет Фев 16, 2007 4:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря ви на всички!

Ако се наложи .... ще си правя, ама за едното четене и едното записване.... ще трябва да му отделя доста време да го направя....
Колкото до Willem, и аз така разбрах (paregov ме насочи натам), ама нещо не ми харесаха схемите, които видях на сайта - всички буфери бяха еднопосочни и така и не разбрах как по дяволите чете данните.

Koleto, пращам PM.

Пон Фев 19, 2007 9:53 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Търся програматор за флаш 39VF040
tropper написа:
Трябва ми да му прочета BIN-а, след това аз ще си правя преконфигурация и след няколко седмици да му запиша новата програма.

Флаш 39VF040 на SST, http://www.sst.com/downloads/datasheet/S71150.pdf, цокъл PLCC32. 8 битова шина данни, 4 мегабита,
19-битова адресна шина. Чипът в оригиналното устройство е на цокъл, така че ваденето не е проблем.

Ако някой (от София) има програматор за него и е склонен да помогне - бирата от мен после :wink:

Още ли ти трябва програматор ?

Вто Фев 27, 2007 12:40 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
И моя програматор го поддържа

Вто Фев 27, 2007 10:54 am
Профил

Мнение 
Такаааа....
Повдигам пак темата сега, защото проектът беше позаспал последните месеци и сега пак се опитва да се раздвижи, но има проблем:(

Преди около 2 седмици ходих при Koleto и прочетохме чипчето (или поне нещо от него...). Хиляди благодарности за което!

Още същия ден купих програматор Willem и приставка.
Прочитам чипа и всичко изглежда нормално. Да ама не - на нулев адрес ми излиза информация, която е на майната си по-нататм.

След един-два дена мъки почнах да броя пиновете и се оказа, че приставката не е правилната - трябва ми с друг пиноут :evil:
Човека от който купих програматора ми смени приставката, без да се оплаква....

Поръчках малко, щото чипът ми е 3.3 волтов, а програматора - 5, свалих захранващото до около 4 и е добре - чипа не пече много и компютъра чете данните верно.
Дотук добре... Започнах да го чета правилно, или поне така си мисля засега. Даже прочетох няколко килобайта повече данни, отколкото прочетохме при Koleto 8O ... В смисъл - на място, на което неговия програматор четеше 0xFF след края на кода (флашът е пълен с програмен код за някакво 8051) при мен прочетох смислени данни.

И идва проблемът с писането. Не става.
Всички сигнали излизат на цокъла в норма по електрически параметри.

Имам съмнения в софтуера, че може би не подава разрешенията в правилната последователност.. ама не мога да разбера... Гадовете не са пуснали софта опен-сорс :evil:
Като се пусне софта да пише - стои си на 0 процента и не сменя прогреса. Това става при правилна конфигурация на джъмперите, при която чете правилно.

При преглед с осцилоскопа се вижда, че в началото - за около половин секунда - пуска паралелни данни по D0-D7, а после се опитва само сериини по D0 !!!

Дайте идеи, моля ви, че ще се побъркам вече от тоя ***** флаш.

П.С. И още нещо - знаете ли някой РАБОТЕЩ LPT Sniffer за Windows, който да може да лог-ва комуникацията, че намерих само два-три, ама са много зле.

Вто Юли 31, 2007 4:58 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
tropper написа:
П.С. И още нещо - знаете ли някой РАБОТЕЩ LPT Sniffer за Windows, който да може да лог-ва комуникацията, че намерих само два-три, ама са много зле.

PortMon от бившите sysinternals (сега М$)

бтв може да имаш проблем с напрежението, флашовете обикновено си имат защити и не почват да пишат ако напрежението не е в норма...

Вто Юли 31, 2007 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
4V не са 3.3V все пак.

Вто Юли 31, 2007 6:23 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
...PortMon от бившите sysinternals (сега М$)...

За съжаление и този не хваща нищо от програмата на Willem-а, от други хваща. Което малко странно щото М$ пишат, че се закача на IOCTL, интересно как софта на Вилем работи, ако не през IOCTL...
Хмм... сега пробвах и с ICProg и него не го чува :? ЕДИТ: Чува го ИЦПрога. Моя Грешка.

miro_atc написа:
...флашовете обикновено си имат защити и не почват да пишат ако напрежението не е в норма...

Благодаря, ще пробвам да го сваля до 3.3.

Вто Юли 31, 2007 7:19 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
tropper,
защо не ми се обади ами си се мъчил като грешен дявол... Willema е доста капризно нещо и много мъки истърпях докато го накарах да работи като хората... Влияе се от такива неща като дължината на кабела към LPT порта а също така и от самия цокъл в който слагаш чиповете. не забеляза ли че кабелчето с което го връзвах за компютъра беше около 20 см дълго? По въпроса за 3.3V... незнам.. но до момента не съм имал проблеми с тия чипове записвани и четени директно на 5V... на сума ти дъна съм презаписал BIOS-ите и всичките си работят... Willem по принцип предлагат една приставка за 3.3V за Firmware HUB-ове... с нея може да се четат и пишат и тия 3.3V но щом като самата програма не я изисква за тия чипове значи става и без нея... Повече от сигурен съм, че не ти е в 3,3V проблема... А ми е и интересно... Как така ти е напичал чипа на 5V????? че даже си писал че на 4V не печал много... Това пък никога не ми се е случвало в тоя програматор чип да почне да пече... сигурен ли си че всичко е на ред със самия програматор... Ако искаш ела пак да направим следната проба: ще ти прочета оригиналния чип... то аз май му пазя съдържанието и ще го опека на мой чип... да видиш че тоз проклет суич ще boot-не... Имам и 3.3V-вата приставка.. ще пробваме и с нея...

Сря Авг 01, 2007 1:02 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]