|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
PeterPAN
Ранг: Минаващ
|
 VPGA vs. uControlers?
Никога не съм се занимавал с VHDL, FPGA и CPLD, сега почнах да чета някои работи но съм още в началото и се питам има ли смисъл да се занимавам с тези неща и какви ща им плюсовете за малки проектчета. Видях че развойната система на Спартан 3 не е никак скъпа и ми се занимава с нея. Но се чудя дали да се впускам в още едно поле на изява и какво ще ми донесе то освен удовлетворения>
Ето питанетата ми доколкото разбирам с тези системи може да се емулира(незнам как е правилно да се каже) примерно да се имплементира CPU, ЕtherNet, RS232, RS485 и всякакви протоколи и интерфейси за комуникация, управление на VGA дисплей и т.н. до сега съм запознат само с технологията на микро-Контролерите ими е малко трудно да мисля по логиката на VHDL понеже не я познавам
Та питането ми е да си изясня нещата примерно едно примерно проектче най простия случай на измерване на температура с тази технологиа, примерно за датчик да се използва термистор или Pt100, да има дисплейче управлявано RS485примерно, с няколко команди min. Temp, max.Temp, Аларма, също така да се чете и модулчето измерващо температурата пак по 485, с някакъв прост протокол с чек сума ?
или
Примерно един брояч на импулси с Диспей 7 сегментна индикация, 4 клавиша от които да може да се програмира и един релеен или транзистоерн изход, който да се задейства при достигане на зададената стойност, бутони за стоп и нулиране и пак RS485 за програмиране и наблюдение на състоянието на брояча, може да се добави и регистър за изработени часове примерно.
Как би изглеждало реализирането на тези проекчета на базата на Спартан-3 на Xilinx какви матрици трябва да се използват, как да определя коя е оптималната матрица, колко ще струва реализирането на такова проектче, има ли в БГ матризи на приемливи цени и за единични количества и т.н..
Това е за сега това което се сещам после и другите въпроси!
Предварително Мерси за инфото!
|
| Чет Мар 29, 2007 9:06 am |
|
 |
|
PeterPAN
|
Също така какви биха плюсовете и минусите използвайки програмируема логика или микроконтролер, какви ще са сроковете за разработка в двата случая примерно ако човек е достатъчно запознат и с двете технологии и има ли смисъл прилагането на Пр.Логика при такива малки проектчета?
|
| Чет Мар 29, 2007 9:09 am |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам има ли смисъл да се работи изобщо ама се налага (поне на някои от нас)
Малко в греша посока си представяш нещата, да на FPGA може да направиш всичко - то и с 7400 може да направиш всичко, ама не е добра идея.
Работата с програмируема логика не е голяма философия, но не е много продуктивна дейност. Нещата дето си ги изброил се правят лесно с микроконтролери и няма смисъл да се тормозиш с FPGA-та.
Ползвай FPGA когато работата не може да се свърши по друг начин. Примерно споменаваш VGA - ако имаш YCrCb видео и трябва да го конвертираш до RGB, при 640х480@30fps имаш към 30 милиона сметки в секунда - ще утрепеш всеки микроконтролер с подобна задача. Докато с FPGA може да пуснеш 100-на конверсии и пак да не ги усетиш...
Друго предимство на FPGA е бързината - може да следиш 100 сигнала и при определена логика на промяна на тези сигнали да реагираш и да генерираш различни изходи в рамките на наносекунди - е тва не можеш да го направиш с микроконтролер...
|
| Чет Мар 29, 2007 9:53 am |
|
 |
|
PeterPAN
|
А каква е разликата между Spartan и Virtex фамилиите?
|
| Чет Мар 29, 2007 1:14 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Мда miro_atc го е казал много добре .... FPGA'тата са добри там където ти е нужна бързина и паралелно изпълнение на много задачи ... иначе когато опре до последователно управление на сложни процеси .. по добре си ползваи мцу'та ..
Вече ако мислиш по-мащабно в FPGA може спокоино да си подкараш MicroBlaze или PicoBlaze и да имаш 2в1 което си е перфектния вариянт  .. лошото е, че ако гониш цена (а то попринцип така става) това решение ти излиза по-солено ... но сепак зависи от какво точно правиш .. някои път може да се окаже и по-добрия вариянт
Според мен няма да загубиш нищо ако ги понаучиш малко ... бих ти препоръчал Varilog за тая цел ... доста по-лесен за усвияване е от VHDL
за FPGAта незнам но до CPLDта се ще опреш в някои момент и ще оцениш колко са полезни 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Чет Мар 29, 2007 1:20 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Огромна  ...
В Virtex'са има PowerPC процесорчета които са доста сериозни машини ... огромно количество логика .... потдържат и аз незнам колко вида I\O стандарти .. изобщо трудно щее да ти изброя всичко наи добре отвори един datasheet и ще се видиш ... 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Чет Мар 29, 2007 1:27 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ако мога да вметна малко в тезата на miro_atc,
...
ако си имаш някаква идея някаква джаджа (драйвер за LCD,интерфейс RS232/485, таймер/брояч,памети и т.н.) и си я разпишеш на едно листче и успееш да я сведеш до базови модули( входно/изходни буфери,броячи,регистри,шинни буфери,,суматори, и т.н) то можеш да го имплементираш в някаква програмируема логика:!: на теория:)...
тогава това чудо дето си го направил може да работи страхотно, бързо и надеждно, защото си направил нещо като dedicated device, т..е изпълнява си алгоритъма и не си губи време с обслужване на други процеси и прекъсвания...
ама сега иде другият момент....трябва да почетеш малко повече, да вложиш малко сили и средства и да опитваш/тестваш....
с контролера тези неща са по-упростени, имаш си вградени например UART, таймери, LCD,USB интерфейси.... АЦП/ЦАП
...ползваш готови неща, проекта ти се реализира по-бързо
... но за производителност зависиш от архитектурата на проца, от развойната среда - доколко ефективен код ти прави....
така, че ти си правиш избор
но що не си го напишеш първо за някакъв контролер, пък после малко по малко/модул след модул да пробваш да го напишеш за програмируема логика и да си сравняваш резултатите....
абе за малки проектчета без финансиране смисъла за програмируемата логика над CPLD де, е повече академичен и за вътрешен гъдел, отколкото друг 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Мар 29, 2007 1:32 pm |
|
 |
|
PeterPAN
|
Бе интересно ми е да се занимавам и с нови неща и да им напирам приложение за да мога да си изплатя развойните среди все пак, но виждам че може DSP, софтуерно CPU да се имплементира и както спомена накой понагоре имаш 2в1 и това ме блазни както бързата логика + жграден процесор в един чип и една развойна система . Това за една развойна система ми харесва най много заради гъвкавостта която има, а че няма да им ползвам всички възможности, дано някой ден да ми се отвори и подобен проект
А като сражнение на цени за малки бройки между Spartan 3 и Virtex, понеже като гледам Application Notes на сайна Xilinx това което ме интересува го има дадено с Viretex основно за Embeded Приложенияя, TCP IP Стек и т.н..
Ще ми се да направя някакво устройство (Capture) да за писва по външна команда сигнал от 2-3 4 камери и да го праща по ТСП или друг канал до компютър примерно, но не искам да използвам Windows Примерно, да има вграден WebServer и т.н..
|
| Чет Мар 29, 2007 1:44 pm |
|
 |
|
PeterPAN
|
Каква е разликата между ISE Web Pack и ISE Fondation?
|
| Чет Мар 29, 2007 1:50 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ми Web Pack е орязаната free версия на ISE Fondation ... а иначе това което го спомена по горе спокоино можеш да го направиш и със Spartan3/3E ... само трябва да добавиш едно външно PHY за ethernet'a ... междодругото точно такъв модул си дялкам сега за моя кит
ПС: цената на Virtex4 вървеше някъде от 250$ нагоре .... Spartan3 в зависимост от модела са между 15-100$ ...говорим за единични броики
|
| Чет Мар 29, 2007 2:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
MCU-тата са удобни заради многото си периферия и вградена памет. Докато цифровите интерфейси (UART, SPI и т.н.) можеш да си ги реализираш в логиката, аналоговата част и паметта - няма как. Тоест паметта има как, но ще изяде много клетки. Както казаха по-горе, логиката е подходяща единствено за бързо щракане на сметки. За управление е по-добре да се осланяш на микроконтролерите.
|
| Чет Мар 29, 2007 2:49 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ми всъщност за паметта нещата не стоя точно така  ... FPGAтата си имат блокове вградена памет ... за малките модели е към няколко килобаита а за големите достига мегабаити ...
ПС: всъщност FPGAтата имат доста вградени екстри .. диференциални I/O та със селектируеми нива .. PLL .. DLL ... и нещо наречено DCM което може да ти синтезира доста добър набор от честоти (чрез делене и умножаване на входната) ... както споменах BRAM ... хардуерни 32 битови делители ... PHYта и т.н.т ..
|
| Чет Мар 29, 2007 2:53 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Еми те значи са станали нещо средно между проц и програмируема логика. 
|
| Чет Мар 29, 2007 3:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Пак с пушка за глигани врабчета целиш.... Това горното го правиш примерно с АТ91SAM9260 - има си image sensor интерфейс, ethernet 10/100, цената му е под 10 евро, има готови Linux портове - слагаш какъвто сървър искаш. Проца е много як, може би ако се напънеш и MPEG4 кодиране да тръгне, за декодиране определено нямаш грижи.
А ако тръгнеш да го правиш сам това на FPGA - ще стигнеш точно до никъде... Но ако искаш пак може да сложиш FPGA - има доста опреации, които е по-добре да направиш на FPGA. Примерно балансите на цветове/контраст, изчистване на шумовете. Особено ако правиш компресия, е много желателно да не компресираш това което идва от камерата 1:1. За предпочитане е да пуснеш камерата на по-голяма резолюция, да си направиш downscale и noisefilter в FPGA за да може след това кодека да направи читава компресия.
Или пък части от компресията също може да направиш на FPGA.
Принципно FPGA може много неща, но трябва да внимаваш - не само че са трудни за правене, но ако сложиш много логика и малко по-висок клок консумацията става много сериозна. Ако имплементираш софт ЦПУ + TCP/IP + codec ще ти трябва вентилатор за охлаждане - някак си не върви камера с вентилатор 
|
| Чет Мар 29, 2007 3:31 pm |
|
 |
|
PeterPAN
|
Да май ще трябва да поразуча АТ91SAМ фамилията, в комет мисля че имат няколко китчета на добра цена като за начало, а логиките да ги оставя за по нататък ...
Още едно питане в CPLD/FPGA може ли да се вграждат(емулират) аналогови схемки с ОУ примерно входни канали, прецизни предусилватели, има ли проблеми с шумове, цифрофи филтри и т.н..
Много ме блазни идеята примерно MikroBlaze или PicoBlaze като CPU някакъв интерфейс CAN,RS485 някаква бърза лигика + Аналогова част в един чип, + конвертор ТCP/IP - CAN, RS485 пак със същата фамилия устройства и да ползвам единна развойна среда
в един Ап.Ноте гледах че ПикоБлайз използва 70% от една CPLD и останалата част за бърза логика ако я използвам май има смисъл незнам ?????
|
| Чет Мар 29, 2007 4:13 pm |
|
|