Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Съвети за динамична индикация 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Съвети за динамична индикация
Използвам класическата схема на свързване за седемсегменти индукатори - PORTA ми управлява базите на транзисторите, които управляват анодите на индикаторите, а PORTB през резистори 330 ом са свързани към сегментите. Управлявам 3 двойни VQE14D с общ анод. От тях ползвам 5 цифри. Работя с ПИК 16F871, кварц 4MHz. Опресняването ми е на около 200Hz. Имам следните въпроси.
1. Яркостта на светене се влияе от цифрата, която показва: например 1 свети по силно от 0. Може ли светенето да се уеднакви при тази схема на свързване, независимо от показваната цифра.
2. Яркостта дори при 330 ом резистори не е достатъчна. Но ако вържа по малки резистори и стане нещо да зацикли и светне само един индикатор, сигурно ще изгори. Ако може някой да ми каже какви са граничните стойности на резисторите за този вид индикатори, при които ако се получи зависване да не се скапят индикаторите.
3. Има ли някаква връзка между честотата на опресняване на индикаторите и тяхната яркост на светене при еднакви стойности на резисторите и зависи ли също яркостта от вида на управляващите трансизтори: в смисъл някой с по-стръмен фронт на превключване и по-малко съпротивление емитер-колектор.
Ще съм доволен на всякаква информация по въпроса.

Пет Май 11, 2007 10:46 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Съвети за динамична индикация
Zeus написа:
Използвам класическата схема на свързване за седемсегменти индукатори - PORTA ми управлява базите на транзисторите, които управляват анодите на индикаторите, а PORTB през резистори 330 ом са свързани към сегментите. Управлявам 3 двойни VQE14D с общ анод. От тях ползвам 5 цифри. Работя с ПИК 16F871, кварц 4MHz. Опресняването ми е на около 200Hz. Имам следните въпроси.
1. Яркостта на светене се влияе от цифрата, която показва: например 1 свети по силно от 0. Може ли светенето да се уеднакви при тази схема на свързване, независимо от показваната цифра.
2. Яркостта дори при 330 ом резистори не е достатъчна. Но ако вържа по малки резистори и стане нещо да зацикли и светне само един индикатор, сигурно ще изгори. Ако може някой да ми каже какви са граничните стойности на резисторите за този вид индикатори, при които ако се получи зависване да не се скапят индикаторите.
3. Има ли някаква връзка между честотата на опресняване на индикаторите и тяхната яркост на светене при еднакви стойности на резисторите и зависи ли също яркостта от вида на управляващите трансизтори: в смисъл някой с по-стръмен фронт на превключване и по-малко съпротивление емитер-колектор.
Ще съм доволен на всякаква информация по въпроса.

Пробвай да сложиш генератори на ток с още по 1 транзистор на всички аноди , така ще имаш управление с постоянен ток независимо каква е цифрата , просто ще включваш не директно анода а ще включваш генератора на ток . :idea:

Пет Май 11, 2007 10:52 am
Профил
Аватар

plameniv написа:
Пробвай да сложиш генератори на ток с още по 1 транзистор на всички аноди , така ще имаш управление с постоянен ток независимо каква е цифрата , просто ще включваш не директно анода а ще включваш генератора на ток . :idea:

Благодаря за идеята. Май наистина ще се получи. Даже вместо още по един транситор ще сложа два диода последователно за генератора на ток. Може би и един светодиод да сложа, май имаше по стабилни характеристики като еталонен источник.

Пет Май 11, 2007 11:24 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

А дали анодните транзистори се отпушват както трябва. Да не би като глътне повече ток при светенето на повече сегменти да намалява напрежението на анода.

Пет Май 11, 2007 11:35 am
Профил
Аватар

bobyper написа:
А дали анодните транзистори се отпушват както трябва. Да не би като глътне повече ток при светенето на повече сегменти да намалява напрежението на анода.

ами ползвам 2Т3850 с 10к на базите. Би трябвало да се отпушват, но ще взема да проверя с осцилоскопа. И на мен ми се вижда съмнително, при условие че всеки сегмент си е с отделен резистор?!

Пет Май 11, 2007 11:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако анодите са отпушени (наситени) и всеки сегмент си е с резистор, и напрежението е от стабилизатора -ТРЯБВА да светят еднакво

Пет Май 11, 2007 1:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
2T3850 e 'високоволтов' и е с малко усилване. Смени го в BC327 и сложи 680 ома базов резистор. Това ти е проблемът!

Пет Май 11, 2007 2:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@ Zeus,
Както BateAz пише, най-вероятно не ти се отпушва напълно транзистора и оттам ти ограничава тока на всичи сегменти.

Относно тока през сегментите. Ето тук има малко инфо за индикатора:
http://jirky.webz.cz/zobraz_katalog_n.php?id=486

ако намалиш резисторите до 120 ще вдигнеш тока до 20мА (Ако използваш 5V захранване). Пика издържа на 25мА,така че не мисля че ще има проблеми.
А за третия въпрос - много зависи, яркостта от честотата. За да компенсираш намаляването вдигаш ток през сегментите и той като е накъсан, хем няма да изгори сегмента, хем няма да свети слабо. Обаче както пишеш, ако забие нещо процесора може да изгори. Докато го проектираш още, сложи му по-големи резистори докато го накараш да работи стабилно, след това вече може да пуснеш повечко ток.
Успех с начинанието.

А има и по лесен начин ако става дума за 1-2 бройки. Отиваш на сайта на Максим и си поръчваш мостра от някакъв драйвер за дисплей и си решаваш почти всички проблеми.
Ето ти за 5 разряда :)
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/3195

П.С. Оказа се че горния е за общ катод
Ето за общ анод:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1502

Пет Май 11, 2007 2:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм. Яркостта зависи от честотата, с която опресняваш. Просто в цикъла на опресняване изпускай чат-пат по-ненатоварените сегменти. Не съм го правил, но едва ли няма да работи. :)

Пет Май 11, 2007 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
2T3850 e 'високоволтов' и е с малко усилване. Смени го в BC327 и сложи 680 ома базов резистор. Това ти е проблемът!

Да, ще взема да пробвам. Сигурно това е проблема, иначе няма логика. Ако чипа не може да осигури необходимия ток, да е изпушил отдавна или поне да е загрял малко (а той си е студен)

Пет Май 11, 2007 5:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Извиняма се , ама нещо ми се бъгна интернета и съобщението го повторих 4 пъти. Търсих как да го изтрия и не намерих. Ако някой знае да каже или модераторите да махнат 3 от 4-те. Отново се извинявам

Пет Май 11, 2007 5:24 pm
Профил

Мнение 
GTN написа:
... ако забие нещо процесора може да изгори. Докато го проектираш още, сложи му по-големи резистори докато го накараш да работи стабилно...

Ако свържеш последователно в базата на транзистора някой кондензатор(1-10мф),и да спре проца няма да опукаш LED :!:

Пет Май 11, 2007 7:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
зеус, един бърз критерий за седемсегментни индикатори - базовия резистор трябва да е по-малък от бетата на транзистора по диодните резистори/7. в твоя случай трябва транзистор с бета около 200 за да е сигура наситен транзистора, а 2T3850 няма бета 200 мисля.

Пет Май 11, 2007 10:02 pm
Профил

Мнение Hm
zaphod написа:
зеус, един бърз критерий за седемсегментни индикатори - базовия резистор трябва да е по-малък от бетата на транзистора по диодните резистори/7. в твоя случай трябва транзистор с бета около 200 за да е сигура наситен транзистора, а 2T3850 няма бета 200 мисля.

Абе какви са тия ниски стоиности на резисторите на базата дето ги говорите, аз на BC637 дори на BC547 слагам 5.1к и транзистора е напълно отпушен . :?
Със сигурност динамичната индикация както каза някои по нагоре е строго зависимо светенето и от времето за опресняването , но ако се изчислят така нещата че да имаш по скоро еднакво напрежение необходимо за всички светодиоди в сегмента независимо от броиката всичко ще е наред . :roll:

Пет Май 11, 2007 10:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Единственото логично обяснение е, че е виновен режима на транзистора. Щом съпротивленията са еднакви на сегментите, транзистора се явява общо съпротивление за сегментите. Трябва да подбера транзистори с много ниско съпротивление на прехода емитер-колектор. Ще взема да пробвам нещо от серията 2Т9..., те са средномощни и сигурно нещата ще се подобрят.
А това с кондензатора на базата е хитро, но не знам дали ще ми свърши работа в този случай, защото ще има инертност при разряда на кондензатора и сигурно ще замаже цифрите.

Съб Май 12, 2007 8:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща