Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Контролиране на аналогов индикатор 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Контролиране на аналогов индикатор
Първо не знам дали съм във точния форум, така че се извинявам.
Въпроса е: Искам да контролирам аналогов стрелкови индикатор или ако трябва да съм максимално точен - автомобилен оборотомер.
Трябва да го контролирам от компютъра по RS232 порта или USB но предпочиам serial порта защото ще е по-лесно.
След едноминутни тестове установих че напрежението, необходимо да задвижи стрелката до края на скалата е 4.33V
Проблемът е че не знам как да го направя. Веднага се сетих за цифрово - аналогов преобразувател, но... със rs232 не знам как ще стане това. Става вариант и с някакъв евтин PIC и него не знам как ще го контролирам.

Потърсих из гугъл но не успях да намеря нищо, което да ми помогне, така че се сетих са вас :P
Моля някой разбиращ да сподели малко опит или някой линк, който ще ми помогне.

Пон Ное 26, 2007 11:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Айде давам ти жокерче ..... помисли за PWM(ШИМ) ...... :idea:
Другото си е стандартното бре ... в автомобила оборотомера мери брой импулси за време ... т.е . закачаш се като комутатора (чукче) и си щракаш оборотомера според честотата ... има и още начини но хайде поблъскай се с тези идеи та каквото сабя покаже :D :D

Вто Ное 27, 2007 9:45 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Да, оборотомера обикновено се врътка от сигнала за запалването. Но не е ШИМ, ами се върти в зависимост от разстоянието между фронтовете на сигнала.

Вто Ное 27, 2007 11:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то изглежда че останалото от оборотомера не работи - работи само индикатора.
За PWM помислих но не знам как да го реализирам - намирам все схеми с потенциометри (което определено не е целта на занятието) и от тук нататък просто блокирам :D
За пример ще дам това http://homepages.which.net/~paul.hills/ ... ators.html
Но по всичко изглежда че не се регулира достатъчно плавно за индикатор...

едит: а не може ли просто да подавам импулси (нещо като pwm метода) през порта с определена честота и да стабилизирам стрелката с един кондензатор?

Вто Ное 27, 2007 12:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
wolfshark , братчет, изкарай го през паралелния!!! След подходяща BIOS настройка: просто печаташ 128 и ти излиза около 2,5 волта :) . Паралелният има цели 8 изхода - от 0 до 255, за АЦП и една приблизителна R-2R матрица ти е достатъчна (резисторчета, де).

Я прочети http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=4598 :D . Щото аз МНОГО ДЪРЖА да включвам аналогови индикатори към комповете - мноо е на мода. Ама със Software-то съм скаран...

Намерил съм супер Software ама за LCD индикатори - мноо шум за нищо.
Аналоговото все още е незаменимо и каква фаца дава...

Вто Ное 27, 2007 10:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Явно не съм разбрал точно как работи тоя шим :?
Направих си една проста програмка която да дава импулси през parallel порта и го вързах към индикатора... нищо не стана разбира се.
Утре ще ги търся тези TC1320

Друго което имам е стар инфрачервен порт - не се знае дали работи, обаче във него има чип дето ще ми свърши работа PL-2302 :) Тъй де - за usb-to-serial

През паралелния порт обаче си правя само тестовете финалното изделие не може да се контролира от там, понеже за него се бият 3 девайса, четвърто не ми трябва :D

А, между другото някой ако знае по-нормален DAC от TC1320, нормален в смисъл по лесен за намиране, утре ще го потърся де ама във Видин успеха не е сигурен.

едит: Колко съм тъп... не съм направил програмата както трябва - ще има още тестове и оптимизиране на кода тогава...
едит2:Подскажете как да направя таймер под 1ms със VB .NET или C# .NET защото при 1ms стрелката "играе"

Сря Ное 28, 2007 1:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
wolfshark написа:
едит: Колко съм тъп... не съм направил програмата както трябва - ще има още тестове и оптимизиране на кода тогава...
едит2:Подскажете как да направя таймер под 1ms със VB .NET или C# .NET защото при 1ms стрелката "играе"

Е те такова животно нема особенно за WINDOWS :))) не забравяй че това не е REal Time ОС .

Сря Ное 28, 2007 9:39 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами как тогава да си направя по-голяма честота за ШИМ'а? или пък да си търся DAC'овете и да щракам през I2C

Сря Ное 28, 2007 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Направи си ЦАП с набор съпротивления, а ако искаш да е по-сложно, сложи един прост шифт-регистър между порта и резисторната група (R-2R).
Нпр. 4094

Чет Ное 29, 2007 2:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
Направи си ЦАП с набор съпротивления, а ако искаш да е по-сложно, сложи един прост шифт-регистър между порта и резисторната група (R-2R).
Нпр. 4094

И аз вчера го мислих този вариант, доста резистори... :D Но както и да е - ще ги прежаля, обаче кой ще намери shift register във Видин :D Вчера си поръчах от безплатни мостри от сайта на Microchip. Поръчах 2бр 18F2550 2бр 16F84A и 2бр TC1320, дано да стане номера и да не ми таксуват некви измислени неща тука че ще ги....

Чет Ное 29, 2007 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи първо се запознай с нещата, преди да почнеш да ги правиш. Първо, сигналът от ЕКУ-то за запалването представлява нещо като това на картинката. Времето, през което е лог. 0 е почти константно (за повечето режими на мотора) и е 5 ms. Самият оборотомер, обаче, не е вързан за него, ами на колектора/дрейна на транзистора на запалването (в повечето случаи). Тоест, оборотомера се комутира заедно с бобината. За да се мимикира правилно, трябва да си захранил таблото и да си вързал един NPN транзистор на логиката, която ще генерира сигнала.

Прикачени файлове:
ignr.gif
ignr.gif [ 1.41 KiB | Прегледано 2045 пъти ]
Чет Ное 29, 2007 11:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Както написах остатъка от оборотомера има много малка възможност да работи. Също така е старичък, така че Ecu'тата ги изключваме. Утре ще го мисля, може за сега да го направя със резистори (резисторен dac) Казаха ми че един човек го е подкарал с малко трансформаторче без гретц вероятно. Така ще го пробвам и дали работи остатъка от него

Пет Ное 30, 2007 1:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]