|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:46 pm
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Intel ще бори ARM
интересна спекулация защо интел продаде xscale http://www.edn.com/article/CA6480629.html
ако наистина излезе low cost и low power x386 алтернатива на ARM ще стане интересно 
|
| Пет Окт 05, 2007 10:19 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
С други думи М$ (с помощна на Интел с които открай време са дупе и гащи) ще опитват да си набутат ненадеждния индийски софтуер и на ембедед пазара. Само като си помислиш че животът на човек или ориентацията на самолет биха зависили от "Windows powered device"... не, благодаря!

|
| Съб Окт 06, 2007 1:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Че те MS нямат проблеми с ARM-а, нали CE, иликакто вечемай го прекръстиха боза мобил, е точо за процесори различни от х86, включително и ARM, и се води ембедед ОС.
Малко ме съмнява Интел да натискат точно в тази насока, конкурент на ARM. ARM като цяло са ембедед решения, с малко подруга насоченост, такъв е замисла според мен. Може интел да е хвърлил око на един друг пазар, мобилни у-ва като плеъри, телефони и др. Верно че в някои от тях в момента се ползва ARM архитектура, но едва ли е най-доброто възможно решение. Бившето алхими на АМД, сега собственост на RMI е подобен процесор, доста по удобен от повечето ARM за мобилни приложения, има и други от този тип, може би погледа на интел е натам насочен.
Ама има и друго, интел ми се струват кожодери, как ще им се понрави да продават процесор със стойност близка до тази на един целерон на цена от 10-15$ ...... не могат си изхранят така бюрокрацията дето ще вкарат в това производство 
|
| Съб Окт 06, 2007 9:25 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Според мен има място за по-леки x86 решения и странно защо Интел чак сега се сетиха...
За борба с АРМ като цяло не мисля че може да се говори, още повече че стронговете и скейловете имат голяма заслуга арм-четата да зацепят. Работата стана малко "храни куче да те лае".
Ама мисля че Интел сами си го направиха, може би кофти мениджмент... не знам. Но мисля че доста изтърваха от ембедед баницата и трудно ще се върнат. Трябва сериозно да преработят Х86 архитектурата за да имат шанс.
Няколко теми по-надолу постнах за Fast12 по повод на новите Cortex-R4X дето ги разработват Intrinsity. Не за пръв път чувам дръзки твърдения, ама това да вдигнеш драстично честота, да намалиш консумацията, без да усложняваш дизайна или да сваляш нанометрите си е малка революция. Но като прочетеш идеята, всъщност има комплект от идеи си мисля че наистина могат да го постигнат.
Аз по принцип не харесвам тая издънка Cortex, но...
|
| Съб Окт 06, 2007 1:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
абе то им стига само мобилните телефони и мултимедйните да си върнат другото може и да оставят на АРМ 
|
| Съб Окт 06, 2007 1:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нещо като "Империята отвръща на удара"?
Само дето тоя филм вече сме го гледали - първо Apple правят компютър, т.е. телефон с нормална ОС и удобен почти колкото десктоп, послед идват М$ и завладяват планетата...
|
| Съб Окт 06, 2007 1:48 pm |
|
 |
|
3aek
|
ейпъл винаги са ме възхищавали как вземат нещо и правят от него тренд-мейкър (е при декстопа не бе така но стив джобс го нямаше тогава)
преди iPod имаше стотици плеъри, стив джобс склони големите звукозаписни компании за iTunes и наложи стандарт с iPod
сега пак има безброй плеъри но ейпъл печелят най-много от всички
интересно ми е как ще се развият нещата с iPhone
за интел да не забравяме че развоя на 386 си е без пари и едва ли има повече софтуер пиасн за нещо отколкото за 386
онзи ден инсталирах Turbo C 2.0 (вече са го пуснали в музея на борланд безплатно за даунлоуд) ами кога ще излезе някой толкова удобен дебъгер и за АРМ който да не струва 4000 EUR? CrossWorks компилира 32К соурс код за 5 минути ако му пуснеш оптимизациите (отдолу е прехваленото GCC за АРМ)
Turbo C-то компилира 32К соурс за 1 секунда 
|
| Съб Окт 06, 2007 2:34 pm |
|
 |
|
ronetix
Ранг: Минаващ
|
Компилира за 5 минути защото използваш GNU gcc + Windows - според мен доста лоша комбинация.
В естествената си среда Linux проекта ти ще се компилира също за 2-3 секунди.
Който иска да използва GNU - да използва Linux.
Не виждам никакъв проблем да се използва Linux за workstation - може да се каже че има всичко за Linux.
В случай на нужда има VMWARE - Windows може да се емулира под Linux.
Или пък комбинацията Linux server плюс Windows workstation.
А в последно време се появява още една много сериозна алтернатива - MAC OS X
Аз лично съм решил да пробвам MAC OS X 10.5 защото ми писна от Windows (вируси, бъгове, забивания, нуждата от переодично преинсталиране и т.н.) и от неизпипаните Linux неща.
|
| Съб Окт 06, 2007 10:47 pm |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Въпроса със софтуера и при Мас-а стои... Там маи липсва толкова софтуер като при другите ОС.
|
| Нед Окт 07, 2007 2:54 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не забравяй също че Turbo C дебъгера, както и всички free х86 нямат "remote debugging". Опитай се да подкараш нещо remote и тогава ще говорим за кой процесор има по-добре поддръжка
Това е проблема и на GDB, то си е просто кърпешка работа - заз турбодизел комби...
|
| Нед Окт 07, 2007 9:39 am |
|
 |
|
3aek
|
това с remote debugging никога не е било нещо което да ми трябва докато съм ползвал turbo c предполагам ако е било важно борланд са щели да сложат имам спомен че борланд паскал 5 май имаше нещо такова да дебъгваш отдалечено pc през rs232
хич не ми се вярва cygwin-а да бави толкова gcc, ще пробвам в понеделник под линукс но не вярвам да се ускори, просто arm компилаторите са на светлинни години назад от x86 компилаторите
а gdb-то мога да го сравня само с едновремешния безплатен DEBUG който си вървеше с ms-dos долу горе на това ниво е и е толкова полезен/използваем самостоятелно
|
| Нед Окт 07, 2007 6:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
[quote="3aek"]ейпъл винаги са ме възхищавали как вземат нещо и правят от него тренд-мейкър (е при декстопа не бе така но стив джобс го нямаше тогава)
преди iPod имаше стотици плеъри, стив джобс склони големите звукозаписни компании за iTunes и наложи стандарт с iPod
сега пак има безброй плеъри но ейпъл печелят най-много от всички
интересно ми е как ще се развият нещата с iPhonequote]
Ами така е защото :
1. Предагат интересен иновативен дизайн
2. Правят продукта лесно изпозлваем, няма нужда да купуваш песни, да ги компресираш, и така да си ги качваш
3. Добър маркетинг, създават му визия, и го таргетират към определени групи с определен начин на живот, и тези групи го приемат.
Та продукта дори да не струва, примерно с Ipod в началото имаше доста проблеми, а и все още май си ги има, чат пад забива невъзвращаемо. Същото е и с лаптопите. Предните не ги знам как а били, новите с Интел не са върха на сладолед ав крайна сметка, имат недостатъци, както и ОС им, но така или иначе с екупуват. Дизайна им е добър, предложиха core duo тогава когато никой друг не предлагаше. Под MAC OS батерията изкарва доста повече, самата ОС е заема почти нищо от ресурса. На малкия плейването на HD 720 отнема 3%, на моя лаптоп с AMD 64 2000 и боза гълта 60%, едва ли core duo е толкова по производително, да не говорим че тма е с Intel видео, при мен с ATI което предлага по добър набор от MPG функции. Иначе лаптопите м имат проблеми, сбатерии, с ОС ... но явно не им се обръща толквоа внимание, дизайна е готин и акто цяло за мнго хора върши добра работа.
И с iphone ще е така, тук за един познат взех един но го върнахме, нямаше кой да прочете че работи само с AT&T карти. иначе добре изглеждаше, малко тлъст ми се стори и тежък, но дизайна е приятен.
Просто Apple правят продуктите красиви, и им слагат оптции и функции които привличат обикновенния клиент, съзадават му удобства.
|
| Нед Окт 07, 2007 6:45 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Бави, и то много. Като тръгнеш да го замерваш под Linux не забравяй да му сложиш и "-pipe" опцията. time arm-elf-gcc -Wall -O2 -c -pipe test.c
GCC си е бавен компилатор, но пък кой друг си видял да поддържа толкова архитектури?
Дали е arm, x86 или нещо друго не дава особена разлика, и front и back-end са му тромави.
P.S. За тези които искат свръх-бърза компилация:
http://fabrice.bellard.free.fr/tcc/
|
| Пон Окт 08, 2007 1:35 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ние сме си направили клъстерче за gcc. с distcc.
помага доста за тежки гадости написани на С++, но KDE примерно не може да се компилира на него.
|
| Пон Окт 08, 2007 9:13 am |
|
 |
|
danov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 4:43 pm Мнения: 85 Местоположение: София
|
Добро време - за толкова компилирам linux kernel за AT91SAM926x. Под линукс.
А там сорса е ... повече от 32K, много повече ... 
|
| Пон Окт 08, 2007 11:43 am |
|
|