Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Двупосочен RS232 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Двупосочен RS232
Имам следната система:

CanonDB9 - RS232I/O - RSинтерфейс - RS-CMOSI/O - [CPLD] - MCU

Искам тази система да може да се преконфигурира и като DTE (терминал), и като DCE (модем) с минимум средства и превключвания, т.е. ще се получи нещо като двупосочен RS232.

Въпросите са:
1.Тип на CanonDB9 - Male/Female (само един от тях!)?
2.Избор на чипа за RSинтерфейс?
3.Нужно ли е CPLD?
4.RSинтерфейса пълен ли да е (да поема и 8-те сигнала), или някои от сигналите (RI, DCD, DSR, DTR) да минават през аналогова част и после в CPLD-то?

Някой има ли отговор на този проблем?

Пет Ное 26, 2004 11:29 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
За модема не е проблем да го направиш и с 4 линии (RXD,TXD,CTS,RTS). Не чаткам за какъв терминал точно говориш, а и доста се чудя това CPLD за какво ще го ползваш. Искаш да си сменяш режима през него? За какво ти е аналогова част? Двупосочен RS232 интерфейс се прави дори само с TXD и RXD..

Пет Ное 26, 2004 11:59 am
Профил

Мнение 
Това е ясно, под двупосочен имам предвид един път да е DTE (5 приемника, 3 предавателя) и втори път да е DCE (3 приемника, 5 предавателя) като смяната става с минимум средства.

Пет Ное 26, 2004 12:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
По-точо като се вземе предвид посоката на 8-те сигнала се вижда, че в единия случай трябва да са в една посока, а в другия точно в обратната посока - ей това е проблема. MCU-то мога да го преконфигурирам, но след него ако имам "твърд" хардуер трябва да мисля за добро решение.

Пет Ное 26, 2004 12:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Имал съм такъв проблем, но така и не намерих красиво решение.
Направих 5 приемника, 5 предавателя и 2 куплунга - един мъжки и един женски. Никакви комутации по платката, никакви CPLD и прочее. Единственото условие е да не вкарваш и в двата куплунга устройства, защото им се сбиват изходите. Ако измислиш нещо по-така, сподели опит.

Пет Ное 26, 2004 12:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
Чаках да чуя твоя отговор, но щом и ти не си измислил нещо значи положението е сериозно!!!
Чудя се RS конвертора дали да не го направя като "header" на конектори, ама няма да е красиво наистина.
А можеш ли да ми дадеш линк към схема на дискретен RS конвертор (приемник и предавател) на един от сигналите (имам предвид RI). Защото ако намеря конвертор 4/4 ще трябва да мисля и за още един сигнал.

Пет Ное 26, 2004 1:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Схемата не е при мен, а и да е - няма как да я публикувам. По спомени : имам 1 чип 75232 - 5 входа + 3 изхода, иска +/-12 волта и +5 волта, ама приема и 3.3 волтови сигнали. За другите 2 изхода съм ползвал 75150 ( или 154, не помня точно ). Класика, без хитрини. Това беше едно преносими устройство, което събираше записите от data_logger-и после ги предаваше на комп. И понеже трябваше да се свързва и с двете, направих му двата интерфейса. А иначе модемните управляващи линии бяха "за резерв", трябваха само по 2.

Пет Ное 26, 2004 2:20 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]