|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:43 am
10 лъжи за микропроцесорите ;)
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 10 лъжи за микропроцесорите ;)
|
| Чет Авг 21, 2008 7:58 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми повечето май си е точно така както го твърди авторът, хубава статия.
Малко не са му актуални данните за умноженията, на повечето PPC-та им
стига 1 цикъл за 32*32 бита (конвеерно, де); на 68020/030 им трябваха май
20-ина, на 68000 му трябваха 70....
Не помня Хитачи да са правили 68к, правеха 6809 със сигурност, както
и разните 68хх периферии (то много 68к периферии никога и не е имало,
помня една гигантска безсмислица, май 68230 беше, и 68881 ли беше
един UART, дето живя сума време и по разни CPU32 MCU-та ).
Най-забавно ми беше с числата около Интел и тяхната "доминация" на
пазара, как реалността е на светлинни години от това, което публиката
(не тая тук де, тук повечето хора не са "публика" а знаят за какво става
дума, разбира се) е оставена да мисли по въпроса...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 21, 2008 10:30 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Според мен Интел направиха само един фурор когато изкараха Pentium 75Mhz преди 15-на години, от тогава лежат на стари лаври! Но процесора си заслужаваше наистина според мен.
|
| Съб Авг 23, 2008 1:40 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами 486_DX2/66?
това си беше революция(според мен  )
|
| Съб Авг 23, 2008 2:08 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Интел и в момента е без конкуренция (за Пентиумите, де).
Обаче мразя монополистите и с нетърпение чакам AMD да си стъпи на краката за да си купя наистина нов компютър.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Авг 23, 2008 8:52 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Фурора на Интел беше, когато се оказа, че първите им пентиуми не могат да смятат с плаваща запетая 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 27, 2008 10:27 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
точно 75МХз-вия пентиум ако се не лъжа, и не че не можеше да смята, а смяташе грешно 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Авг 28, 2008 10:21 am |
|
 |
|
¶
|
То май няма особено голяма разлика в двете неща 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Авг 28, 2008 12:26 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Аз бях щастлив собственик на 75Mhz пентиум от ревизираната серия или поне така ми казаха  , честно да ви кажа нямаше как да разбера дори и да не е бил  , не съм смятал движение на небесни тела по онова време , доколкото знам грешката e била във доста от процесорите от 66 до 100Mhz със няколко различни ядра ! По онова време открих WinAmp който заработи само на този процесор както си трябва , дисковете бяха много малки и да държиш некомпресирана музика на тях си беше кощунство.
|
| Нед Авг 31, 2008 6:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
А мен ако питате за продукт на интел това е Pentium Pro, от тогава до момента няма нищо кой знае какво, в момента Атома е следващото им сериозно постижение лично според мен. Няма идея вътрекак е реализирано, но с 2 Вт плейва HD и се оправя по добре от мобилен сингъл на по-висока честота.
|
| Нед Авг 31, 2008 6:47 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Атомът не е нищо особено, а пък чипсетите за него харчат няколко пъти повече.
Чака се следващата итерация.
Наскоро четох че Athlon пуснат на ниско напрежение и ограничен на 1GHz издухва атом-а, като в него дори си е north bridge-а.
|
| Пон Сеп 01, 2008 2:15 pm |
|
 |
|
¶
|
А бе професорите не куцат, скърцат ОС-ите  , по гладно животно от Виста нема, хем нищо не върши, хем всички ресурси заети, че не кУре Дуо, ами и кУре Куадро да има на пазара, пак ще е бавен с Виста.
|
| Вто Сеп 02, 2008 9:42 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз очаквам vista да е най-малката беля, сторена от MS - никой никога
няма сериозно да премине към ползване на *това* л..но... Нещо друго
ще смени XP.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 02, 2008 10:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Тествал ли си Атом .... по добре тествай и ще говорим. лаптопа ми е Athlon 64 4000+ с ATI видео, никакъв шанс да плейва HD видео, примерно 1080 трилъра на Iron Man. За разлика от лаптопа ми това Атомче го плейва, на лаптопа говоря не че има леконасичане, ами че просто се гледа на кадри. Та процесора не е за подциняване. Разбира се първите дъна с него ползват стандартни чипсети, които наистина харчат повече, но вече има версия на мобилен чипсет за Атом, предполагам консумацията ще е доста по ниска. Очаквам дънче с новия чипсет и двуядрен атом, но това се очаква за края на Q4. Междувпрочем сравнен със мобилните им процесори не се представя никак зле, дори много добре.
А относно ОС, MS имат няколко продукта които си струват Windows 95, NT4, Windows XP .. разбира се и DOS, въпреки че той имаше много силни конкуренти, или даже мога да кажа че се опитваше да догони разни други ОС от тоя клас които бяха много по напред. Windows 98 не струва и това си е, за много малко време бях сложил такъв поради принуда. Windows 2000 не беше зле като цяло, в XP прецакаха някои неща, най-вече от административните инструменти които бяха наследени в 2000 от NT-то. Milenium и Vista са пълна боза, не разбирам хората какво толкова им се радват /радваха /.
|
| Вто Сеп 02, 2008 11:11 pm |
|
 |
|
rumburack
Ранг: Минаващ
|
HD video върви перфектно дори на дъртия ми Celeron 2,4Ghz. Не си прави илюзии относно Atom - според мен най-голямото му предимство е ниската консумация и нищо друго.
|
| Сря Сеп 03, 2008 12:41 am |
|
|