Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Какъв програматор за uP AT89Cxxxx,AT89LPxxxx, AT89Sxxxx 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Какъв програматор за uP AT89Cxxxx,AT89LPxxxx, AT89Sxxxx
Дойде време да закупя първия програматор и както се досещате съм невеж в материята, а въпросът е какъв да бъде той - модел, възможности и т.н. Иска ми се да бъде от най-прост тип и да е евтин, понеже няма да програмирам нищо друго, освен горепосочените процесори. Все още обмислям 89C55WD или AT89S52 да ползвам, затова ще е добре програматора да поддържа цялата серия. Цокъла на uP ще бъде PDIP 40. Да, в интернет информация колкото искаш, но като за начало ми се иска да го закупя готов, за да не се чуда дали проблема е в програмката или саморъчно сглобения програматор. Също така ще е добре да се знае откъде да го закупя. Ако мислите, че ще направите реклама, може да пишете на лични.

Чет Окт 09, 2008 3:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Първият се прави, а не се купува... :D
После ще знаеш защо и какво купуваш...
А и тази клетва за "горепосочените процесори"...........
Я си кажи какво ще/няма да правиш - ще е по-лесно някак :)

//Извинявай за офтопика, ама не разбирам как избра "точно сега и точно тези процесори" за старт............

Чет Окт 09, 2008 5:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Първият се прави, а не се купува...
ако е сравнително евтин, бих предпочел да си го закупя и то най вече заради интерфейсния кабел, а ако е много прост, може и сам да го направя.

После ще знаеш защо и какво купуваш...
наясно съм, че например за един Willem самоделката излиза в пъти по-евтино от закупен готов

А и тази клетва за "горепосочените процесори"...........
Нали се сещаш от къде ще купувам процесорите. Аз поне знам само за един магазин. А там избора не е много голям, нищо че магазинът е един от най представителните.

Я си кажи какво ще/няма да правиш - ще е по-лесно някак
като за начало елементарни програмки, управление на седемсегментни индикатори, стъпкови мотори, постояннотокови двигатели, като се променят разни параметри с цел промяна на обороти и т.н.

//Извинявай за офтопика, ама не разбирам как избра "точно сега и точно тези процесори" за старт............
Избора не е голям. Поне в онзи магазин, близко до 5-те Кюшета. Другите налични са DIP20, които ще ме ограничават по свободни портове.

Очаквам изпитани схеми и ценови оферти за преценка.

Чет Окт 09, 2008 6:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Този контролер AT89S52-24JU - струва 3 лева,AT89C51-20PI - 3.30 лв,AT89C4051-24SU - 3 лв...... Не са скъпи и ако изгориш някой в опитите със самоделния програматор няма да е чак такава жертва.Все пак се учиш.

Чет Окт 09, 2008 7:29 pm
Профил

Мнение Re: Какъв програматор за uP AT89Cxxxx,AT89LPxxxx, AT89Sxxxx
charli написа:
... 89C55WD или AT89S52 да ползвам, затова ще е добре програматора да поддържа цялата серия. Цокъла на uP ще бъде PDIP 40.

AT89S52 програмирам по сериен начин(доста по удобно е,направо на платката,няма цокли, вади чип,пъхай чип,криви крачета),ако имаш LPT това ще ти свърши работа. Сложността на схемата няма да коментирам :wink:

Прикачени файлове:
SPI_SCH.zip [169.65 KiB]
225 пъти

Чет Окт 09, 2008 10:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
само че нямам LPT. И на схемите няма обозначение на компонентите.
Я, имал съм паралелен порт:
http://pinouts.ru/ParallelPorts/ParallelPC_pinout.shtml

Намерих пълна схема. Ще я реализирам, пък каквото ще да става.

Пет Окт 10, 2008 9:32 am
Профил

Мнение 
Сори за офтопика, ама просто не мога да се сдържа...

Значи работил съм с някои от горните процесорчета преди май вече повече от 15г. Наистина най-лесно се програмират по сериен и много по-удобно щото сериен кабел да си извеждаш дебъг информация така или иначе ти трябва.
Но въпросът не е в това.... Ако ти трябва да бъзикаш касови апарати или нещо друго - разбирам, но тепърва да се учиш с тия процесори е ебати тъпотията.
Не знам що за хора сте... в момента има глад за специалисти и много фирми плащат луди пари стига да намерят някой, който поне малко има желание да се учи и да работи, а вие се опитвате да навлезете в занаята с 20-30 лв. То поне да навлезете, ами с това 8051 не знам кой занаят ще научите - археология може би?

Пич, ако си още ученик и не можеш да работиш, по-добре изчакай Коледа, събири някой стотинка и си поръчай от Олимекс едно ARM-USB_OCD_TINY (някъде към 50-70лв), с това животно ще програмираш няколко фамилии процеосри - всякакви ARM7, ARM9, Cortex разнил PLD-та, а до Коледа сигурно ще поддържа още ;-)
Ако не ти се дават толкова пари за един FTDI чип може и сам да си го налепиш, но аз те съветвам първия да си го купиш.
Избери си една развойна платка за някой АРМ-че и работи като бял човек. Повечето платки са за под 100лв, но да речем ако ти се дават към 200лв може да вземеш SAM7-EX256 и да се бъзикаш и с USB, Ethernet, LCD-та па ако щеш и стъпкови мотори...

Пон Окт 20, 2008 10:17 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
за начинаещи не препоръчвам процове по 20-30 лв :) аз си работя с 8 бит АВР и е супер 4-10 лв проца, прога е към 100 - 150 лв и за малки проекти е супер

Чет Окт 29, 2009 8:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]