Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
STM32 - откъде 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение STM32 - откъде
Здравейте, искам да си купя чип от тази серия, по точно STM32F103xx. Забелязах че тази платформа е непопулярна в България. Не е проблем да го поръчам от чужбина, но местата които гледах, въпреки че приемат поръчки на дребно, жулят зверски цени за доставка (от 25 долара до 120 долара). Единственото място където го има на добра цена с не чак толкова непоносима цена на доставката е tme.eu, доставка 15 евро. Някой да знае дали ги има другате на приемливи цени тези чипове?
ПС: Опитах да поръчам безплатни бройки на сайта на STMicroelectronics, но ми отказаха

Пет Дек 05, 2008 12:12 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пробвай Акерман.

Пет Дек 05, 2008 11:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
По принцип работя с STM32F103C6.

До съвсем скоро имах количество, но сега май, всичко е на платки. Края на другата седмица се прибирам в БГ, ще проверя и ще ти кажа дали ми е останало нещо. А май някъде имах една платка с залепен на нея, която не ми трябва, може да ти свърши работа за развой.

Ако не - след нова година ще поръчвам пак 50 тина броя, ако ти харесва, мога да ти взема.

Аз за развой взимах от Акерман (Digikey) и Комет (Фарнел). Но излиза по скъпо, е не беше чак 15 евро, ама не помня колко точно.

Пет Дек 05, 2008 11:49 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
По принцип работя с STM32F103C6.

До съвсем скоро имах количество, но сега май, всичко е на платки. Края на другата седмица се прибирам в БГ, ще проверя и ще ти кажа дали ми е останало нещо. А май някъде имах една платка с залепен на нея, която не ми трябва, може да ти свърши работа за развой.

Ако не - след нова година ще поръчвам пак 50 тина броя, ако ти харесва, мога да ти взема.

Аз за развой взимах от Акерман (Digikey) и Комет (Фарнел). Но излиза по скъпо, е не беше чак 15 евро, ама не помня колко точно.

Благодаря за отговорите
C е супер, не ми трябват чак 64 и нагоре изводи, а тва 6-цата с колко флаш е? ТУка имам един пдф с легенда за означенията но за 6 не пише явно е по нов модел. Иначе аз платка развойнa съм поръчал и я чакам но ми трябват бройки за прототипи. Иначе гледам на Комет имат но няма цена и пише че разноските за транспорта се поемат от клиента (което е нормално), но въпроса е точно какви ще са разноските, все пак да не са 20 евро само за транспорт.

Пет Дек 05, 2008 7:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи объркал съм се за точния референс. Аз ползвам STM32F103C8 той е с 64K /20K / TQFP48 / USB... бла, бла

Сега като се замисля, едва ли имам бройки незалепени, защото си спомням, че не ми достигнаха от предишната поръчка и взех няколко от Фарнел.

Последната цена по която ги купувах беше около 5 евро без ДДС, но това е за 50 бр. и от друг доставчик. Мисля след нова година да заръчвам още една партида, но не е сигурно дали ще имам клиенти още.

Иначе за единични бройки това е от Фарнел:

http://uk.farnell.com/jsp/search/browse ... stid=84675

Звъниш в Комет и казваш че искаш цена за артикул от Фарнел Казваш им "order code" и те ти казват колко пари в лева ще ти кацне тук. И ако те устройва поръчваш. След 3 дена си ги взимаш.

От Digikey, цената с доставка и комисионна на търговеца ще ти излезе подобна, освен ако нямаш собствен канал от щатите. И ще го чакаш по дълго.

Аз понеже все бързам - мааам през Фарнел за прототипстване.

А ти щом платка чак си пускал - що не си взе направо една готова от Олимекс. Като калкулираш компонентите и труда дето си го вложил... аз лично мисля че не си заслужава.

Пет Дек 05, 2008 8:00 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:

А ти щом платка чак си пускал - що не си взе направо една готова от Олимекс. Като калкулираш компонентите и труда дето си го вложил... аз лично мисля че не си заслужава.

Гледах платки доста, и да ти кажа Олимекс са с доста неоправдано високи цени, поне от това което аз видях. Платката която си поръчах от ибей струваше 45 долара плюс 10 долара доставка до бг. В момента тая платка от същия търговец е 36 долара. Самата платка има доста прилични екстри, вкл. слот за флаш карта. На олимекс такава платка май отива към 100 лв.

Пет Дек 05, 2008 8:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
STM32-H103 - 27 евро = 54 лв
ако това дойде с фактура на 55 долара и ти го спрат на митницата ще дадеш 50 лв само за да ти освободят пратката

Пет Дек 05, 2008 8:20 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
STM32-H103 - 27 евро = 54 лв
ако това дойде с фактура на 55 долара и ти го спрат на митницата ще дадеш 50 лв само за да ти освободят пратката

Мда, вярно че я гледах и тая платка, явно нея я е имал предвид Цецо. За гол чип става наистина и ме замисли сега, но аз като я гледах си търсех развойна платка с разните му там лампични и базикни и изобщо не я взех насериозно. И все пак цената и е неоправдано висока ако ми трябват няколко бройки, но пък си има основните неща и няма да се занимавам прави сте. Иначе за митницата може и това да е станало щото я чакам повече от месец, но чак 50 лева да ми искат :o

Пет Дек 05, 2008 8:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
о спре ли на митницата - 50те лв. са ти най малкия проблем. :)

Аз мислех че си правил ти платка и я чакаш да стане. Щом си взел развойна от ebay - добре.

А с какво ще го търкаляш тоя кортекс?

Пет Дек 05, 2008 11:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
о спре ли на митницата - 50те лв. са ти най малкия проблем. :)

Аз мислех че си правил ти платка и я чакаш да стане. Щом си взел развойна от ebay - добре.

А с какво ще го търкаляш тоя кортекс?

Ами имам някои идеи за проекти, общо взето за хоби ми е. Аз по принцип съм софтуерист но имам и хардуерни наклонности :) На първо време ми се иска да си направя един сигнален монитор (не смея да го нарека осцилоскоп защото е далече от това). Това ми е един стар проект, който беше част от дипломната ми работа на времето, и ми се иска да го изпипам. По онова време го правих с PSoC, но тея чипове както са много гъвкави тей периферията която синтезират е с доста слаби параметри за по амбициозни проекти. На кортекса ме кефи че е модерно ядро, не ми се занимава с отживелици, има много РАМ и много бърз АЦП за вграден де.
Иначе за митницата, кви са тея 50 кинта, внасял съм преди по-скъпи неща единия път ми взеха някакви стотинки (а стойността с шипмънта беше към 100 лв), другия ДДС върху стойността, то тогава ми побеля главата, един куп бюрокрация и щото беше китайски телефон че можело и да го конфискуват ако е копие на нокия. Та кви са тия 50 лева точно?

Съб Дек 06, 2008 1:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми награда за посредника за да не ти побелее на теб главата.

По принцип като внасяш нещо такова, трябва да му се плати ДДС. Обаче всичко зависи на какъв митничар ще попаднеш. Ако недай си боже те заподозре, че има как да те муфти... ще ти направи живота черен, докато накрая се принудиш да извадиш 50лв (или колкото е там) и да ги дадеш на някой "митнически агент", който просто ще му занесе половината и ще ти прибере пратката :)

Всичко е според зависи. Аз съм минавал с пратки с чипове за над 100$ без даже да ми искат ДДС (донесаха ми ги в къщи :) ). Друг път за два семпъла ме направиха на маймуна.

Иначе специално тоя STМ32 има уникално АЦП. Поне аз такова не съм пипал досега. 12 бита не са нещо необичайно, не съм задълбавал и колко точно са реално, защото 48 краковия няма крак за външен референс (само над 100 крака имат).
Но като машина е направено страшно. Като оставим факта че всъщност вътре има 2 независими АЦП-та, даже и едното има достатъчно мощ. Можеш например да си го програмираш да се включва самотоятелно по някой таймер да си сканира определени високо преоритетни канали и да ти генерира прекъсване или да ти ги мята през DMA. Дотук нищо ново. Обаче през това време ти можеш със същото това АЦП да си сканираш ниско преоритетни канали. И ако се случи докато си сканираш нископреоритетен, да дойде заявка от високопреоритетен, то второто прекъсва първото, върши си автоматиките, после само пуска отново нископреоритетния и той си прави наново сам сканирането :) Аз така и не стигнах да ползвам второто АЦП :)

Контролера е нагъчкан с периферия до пръсване. Можеш да си пренареждаш I/O тата. Въобще като концепция - много добре замислена машина. Сравнявайки го с конкурентни AMR7TDMI, напр. LPC (върху АТМЕЛ нямам сериозни наблюдения), периферията на този е организирана много по-гъвкаво, поне на мойте проекти се вписва много добре.

Съб Дек 06, 2008 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 

По принцип като внасяш нещо такова, трябва да му се плати ДДС. Обаче всичко зависи на какъв митничар ще попаднеш. Ако недай си боже те заподозре, че има как да те муфти... ще ти направи живота черен, докато накрая се принудиш да извадиш 50лв (или колкото е там) и да ги дадеш на някой "митнически агент", който просто ще му занесе половината и ще ти прибере пратката :)

Всичко е според зависи. Аз съм минавал с пратки с чипове за над 100$ без даже да ми искат ДДС (донесаха ми ги в къщи :) ). Друг път за два семпъла ме направиха на маймуна.

Иначе специално тоя STМ32 има уникално АЦП. Поне аз такова не съм пипал досега. 12 бита не са нещо необичайно, не съм задълбавал и колко точно са реално, защото 48 краковия няма крак за външен референс (само над 100 крака имат).
Но като машина е направено страшно. Като оставим факта че всъщност вътре има 2 независими АЦП-та, даже и едното има достатъчно мощ. Можеш например да си го програмираш да се включва самотоятелно по някой таймер да си сканира определени високо преоритетни канали и да ти генерира прекъсване или да ти ги мята през DMA. Дотук нищо ново. Обаче през това време ти можеш със същото това АЦП да си сканираш ниско преоритетни канали. И ако се случи докато си сканираш нископреоритетен, да дойде заявка от високопреоритетен, то второто прекъсва първото, върши си автоматиките, после само пуска отново нископреоритетния и той си прави наново сам сканирането :) Аз така и не стигнах да ползвам второто АЦП :)

Контролера е нагъчкан с периферия до пръсване. Можеш да си пренареждаш I/O тата. Въобще като концепция - много добре замислена машина. Сравнявайки го с конкурентни AMR7TDMI, напр. LPC (върху АТМЕЛ нямам сериозни наблюдения), периферията на този е организирана много по-гъвкаво, поне на мойте проекти се вписва много добре.\

Ще дам прост пример - имам една фотодвойка която работи в импулсен режим. Значи един канал на таймерите ми генерира PWM който драйви светодиода. По друг канал на таймера, си цъка един семпъл енд холд, който помни сигнала от фотодиода с някакво закъснение спрямо първия. По трети канал се пуска ADCто което семплира и ръга през DMA данните в РАМ. Аз от другата страна си ги чета га ми кефне и не се грижа ни за ADC, ни за управление на фотодвойката. Като капак на всичко, га ми кефне по нископреоритетен канал си чета я батерия, я други датчици и не се грижа дали ADC то в момента е заето, щото то само си се оправя. Бе мислена е от инженери концепцията на това нещо.

Въобще това си е ядро на процесор с периферия на контролер. Нещо което на мен лично ми липсваше и не бях успял да открия при 7ТДМИ.

Съб Дек 06, 2008 10:28 am
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:

Ох ами значи съм случил тогава на посредници, пратката беше по федекс, и те се оправяха с митничарите, накрая ми взеха 12 лв за посредничество.

Цитат:
защото 48 краковия няма крак за външен референс (само над 100 крака имат).

Ей това не го бях забелязал, но вътрешния референс би трябвало да са го направили доста стабилен иначе просто няма смисъл от такъв ацп.
Цитат:
да ти ги мята през DMA.

Мда, тва ДМА беше също едно от нещата които много ми харесаха, щото като семплираш на макс честота и се наложи евентуално да обработваш някое и друго прекъсване (за моя проект аз просто ще забраня прекъсванията но по принцип е идеално да можеш да ползваш процесора нормално докато трае процеса на семплиране)

Дотук нищо ново. Обаче през това време ти можеш със същото това АЦП да си сканираш ниско преоритетни канали. И ако се случи докато си сканираш нископреоритетен, да дойде заявка от високопреоритетен, то второто прекъсва първото, върши си автоматиките, после само пуска отново нископреоритетния и той си прави наново сам сканирането :) Аз така и не стигнах да ползвам второто АЦП :)

Цитат:
напр. LPC (върху АТМЕЛ нямам сериозни наблюдения), периферията на този е организирана много по-гъвкаво

LPC-то ми беше първия вариант, но се отказах от него по нетехнически причини, и тогава попаднах на stm32, за което се радвам.

Цитат:
Ще дам прост пример - имам една фотодвойка която работи в импулсен режим. Значи един канал на таймерите ми генерира PWM който драйви светодиода. По друг канал на таймера, си цъка един семпъл енд холд, който помни сигнала от фотодиода с някакво закъснение спрямо първия. По трети канал се пуска ADCто което семплира и ръга през DMA данните в РАМ. Аз от другата страна си ги чета га ми кефне и не се грижа ни за ADC, ни за управление на фотодвойката. Като капак на всичко, га ми кефне по нископреоритетен канал си чета я батерия, я други датчици и не се грижа дали ADC то в момента е заето, щото то само си се оправя. Бе мислена е от инженери концепцията на това нещо.

Ей тва е то, париферията сама да си знае работата :) Леко ми напомня за PSoC, но реално няма нищо общо.
Цитат:
Въобще това си е ядро на процесор с периферия на контролер. Нещо което на мен лично ми липсваше и не бях успял да открия при 7ТДМИ.

7ТДМИ май дори няма MPU, а тук има

Значи тея машинки на tme.eu се продават на супер цени:
C8T6 в момента е 8.64 лв, RBT6 e 9.62 лв, това за една бройка без ДДС, и забелязвам че са паднали спрямо предния път когато гледах. Те по high-end PIC-овете са по-скъпи. Само дето tme искат 15 евро за доставка :)
Иначе аз си чакам платката и програматора с нетърпение, надявам се ако са ги задържали на митницата поне да е на русенската че да мога да се оправя на място

Поздрави

Съб Дек 06, 2008 6:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]