Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Проблем с LCD AC162 (HD44780) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с LCD AC162 (HD44780)
Колеги здравейте,
имам следния проблем с това дисплейче:
Използвам го от 3-4 години и съвсем случайно като му свалях размерите с шублер прескочи искра и дисплея започна да показва глупости.Ако му правя инициализация през 5 -10 секунди излиза от положение,но се появява неприятно измигване.Някой да се е блъскал с този проблем .Използвам 4 битов интерфейс и интересното е че BF си отговаря че е коректно всичко.

Вто Апр 14, 2009 10:42 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Епа смени го де. Явно нещо му е станало след интервенцията ти. Какво очакваш като съвет - някой да ти даде схема на кристала да го отремонтираш ли? Или очакваш да го поправиш софтуерно?

Скапал си го. Мятай го в коша, не струва милиони.

Вто Апр 14, 2009 11:16 am
Профил ICQ

Мнение 
Не си ме разбрал или аз не съм се изразил добре.Дисплея си работи прекрасно ,но ако съм с изкусвени дрехи и го пипна с нещо голямо прескача искра и почва да показва тогава глупости.През 15-20 секунди му правя инит и всичко пак си работи.Въпроса ми е как може да се избегне този ефект освен чрез изолация.Ако се е блъскал някой с това ?

Вто Апр 14, 2009 11:29 am
Профил

Мнение Ммм
mineff написа:
Не си ме разбрал или аз не съм се изразил добре.Дисплея си работи прекрасно ,но ако съм с изкусвени дрехи и го пипна с нещо голямо прескача искра и почва да показва тогава глупости.През 15-20 секунди му правя инит и всичко пак си работи.Въпроса ми е как може да се избегне този ефект освен чрез изолация.Ако се е блъскал някой с това ?

Никак не може да го избегнеш.
Изолирай го добре, замаси го добре, сложи капацитети на захранването непосредствено на платката на дисплея, може да спре да си влияе :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Апр 14, 2009 11:33 am
Профил

Мнение 
Така го и правя ,но си помислих дали няма и друга хитрина защото съм ги ползвал много , а открих ефекта твърде късно.

Вто Апр 14, 2009 12:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да не съм те разбрал.

Наистина проблема е неприятен и няма как да го избегнеш.

Аз имах подобен проблем с дисплеи при сертификация за ESD. Като го пипнат със статиката и си..... мамата. Опитвах какви ли не екранировки, метални, изолационни, две кила кондензатори му сложих... нищо.

И накрая като теб, преинициализирам го през определен период от време и това е. Няма спасение.

Вто Апр 14, 2009 12:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има спасение, и то се казва метален екран, занулен - т.е. екрана задължително се свързва с минуса (нулата ) на захранването

Вто Апр 14, 2009 1:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, а един мармот завива шоколад.

И как ще покриеш екрана с метал отпред върху визьора? Защото когато се тества на статика, се минава с една четка по повърхността на уреда.

Като казвам че съм пробвал, наистина съм пробвал. Като знаеш колко струва 1 час тестове в Европа.... бъди сигурен че съм пробвал буквално невъзможни решения - е няма как да се спасиш. Като ти лепне четката с няколко киловолта върху стъклото на екрана (което е един прекрасен капацитет) и си свършен. Метала не помага, апропо - голяма част от дисплеите си имат такъв екран фабрично, включително този който ползвах. Грънци , не помага. Стъклото отпред си е уязвимо.

Затова през 1 сек преинициализация и си ОК.

Проблема е особенно ясно изразен при FSTN (STN) дисплеи с голяма площ. При TFT нещата са видимо по добре.

Вто Апр 14, 2009 1:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И аз съм имал такива ядове с LCD-та. :(

По интересно ми беше един графичен дисплей производство на Displaytech(китайци май някакви) как се ошашваше като се опитах да снимам устройството със светкавица. Като му блесне светкавицата на фотоапарата и дисплея започваше да показва какви ли не глупости... В последствие се оказа че така се държи и на силно слънце..
Проблема се реши с черна лепенка върху заливката на чипа... :?

Вто Апр 14, 2009 4:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Tisho написа:
И аз съм имал такива ядове с LCD-та. :(

По интересно ми беше един графичен дисплей производство на Displaytech(китайци май някакви) как се ошашваше като се опитах да снимам устройството със светкавица. Като му блесне светкавицата на фотоапарата и дисплея започваше да показва какви ли не глупости... В последствие се оказа че така се държи и на силно слънце..
Проблема се реши с черна лепенка върху заливката на чипа... :?

Тишо,
сега се сещам, че и тексасците имат едни операционни усилватели, дето и те не трябваше на пряка слънчева светлина да се излагат.

Сря Апр 15, 2009 9:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]