Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
AT91SAM7S и USB 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение AT91SAM7S и USB
Пре-проектирам едно устройство със AT91SAM7S256, което по принцип се захранва и обменя дании с PC през USB интерфейс. За съжаление незнам много за програмата в контролера, а и явно няма да ми кажат много поне за момента.
Има един интересен момент - общата консумация която измервам е от USB около 140mA, и то от хъб, който не се захранва (включен в PCто като удължител). Устройството работи без проблем.
Според мен при и преди USB инициализацията (enumeration) е добре устройството да не консумира повече от 100mA, така че е добре някои от другите чипове (наример един антенен усилвател) да са в изключено състояние в началото.
Потърсих повече в описанието и приложенията, но явно без успех. Посоката правилна ли е или напротив?

Вто Апр 28, 2009 11:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зависи от имплементацията на хоста. Доколкото разбирам в повечето случаи хоста няма средство за мерене на консумирания ток. Наи-много да вдига един флаг на около 500 mA. Имам проектирани две устройства които са bus powered. На едното консумацията стига до 300-350 mA. Не съм забелязал проблем при тестовете(тук при мен) освен при кофти кабели. Все пак нямам толкова обширен поглед върху положението, а и моите устройства няма да имат лепенка USB.

Вто Апр 28, 2009 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря, при мен лепенка USB също няма да има, важното е захранването, комуникацията и SAM-BA да ги има и да работят когато е нужно.
При FTDI чиповете и кабелите е лесно - там си спомням че можеш да програмираш колко ток ти трябва и т.н.
Незнам дали тук АРМа казва при инициализацията - на мен ще ми трябват повече или по-малко от 100mА и т.н. Явно не съм се заровил достатъчно в описанията.
И все пак - ако закача един светодиод на USB (t.e. нямам драйвери), мога да ползвам само до 100mА, или пак грешно съм разбрал? Притеснява ме какво става в първия момент, преди дрйвера да е разрешил по-голяма консумация, а устройството изисква такава (преходните процеси един вид).

Сря Апр 29, 2009 12:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи въпроса с консумацията седи така:

Всяко устройство при енумерацията заявява каква консумация ще има. Хоста проверява дали може да му я отпусне и съответно му дава достъп или не. По спецификация на USB, по време на опознаването (енумерацията) устройството не трябва да яде повече от 100мА. След това колкото са му отпуснати. Пак по спецификация един Хост порт трябва да отпуска поне 500мА, т.е. 5 устройства по 100мА или 1 по 500мА :)

Реално Хостовете не мерят тока, а разчитат на честната дума на устройството. Имат само токова защита, която обаче е доста над 500мА по мои наблюдения. Т.е. нищо не ти пречи да заявиш 100мА, а да харчиш 600мА. Пробвал съм - става. Друг е въпроса, че на някой лаптоп може да видиш непредсказуеми ефекти.

Задаването на консумирания ток става във дескрипторите. Фирмуера който ползваш за Атмел, трябва да ги има, потърси там.

Сря Апр 29, 2009 8:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Преди време имах подобни питания и отговорите, които получих бяха горе долу в този дух. Хостовете позволяват излизане от спецификацията. Както каза Цецо имат една токова защита и един флаг, който да сигнализира на драйвера. Нямат средство с което да измерят дали си под или над 100 mA при енумерацията. От тестовете, които съм правил с моите устройства, дори да дърпам максимума 350 mA още при включването, не съм имал проблеми. Винаги се енумерира. Пробвах го на няколко PC-та . В дескриптора съм записал, че ще дърпам до 150 mA. Все пак устройството ми е предвидено да може и да си изключва отделните модули с идеята да влиза в suspend режим. Единственото, което направих е едно времезакъснение 3 s в процесора след енумерацията преди да включа захранванията навсякъде по платката.

Сря Апр 29, 2009 3:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]