Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Проблем с управлението на четков DC двигател. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с управлението на четков DC двигател.
Привет на знаещите.
Задачата е управление (вкл/изкл и регулиране на обороти) на четков DC двигател. Използван проц - PIC18F1320, драйвер - IR4427, MOSFET - пусков (low side)IRF1404, спиращ-IRF4905, захранващо напрежение-приблизително 9V от акумулаторен пакет NiMH. Странното за мен е, че с един двигател постановката работи а със друг, който се води HIGH TORQUE не. Въпросния двигател се развърта и след произволен интервал от време спира сам (тогава волтметъра включен към управляващия пин на проца показва 0V).При замяна на товара с чисто активен (автомобилни крушки) - работи според очакванията. Магнитното поле на "проблемният" двигател е доста по силно спрямо "работещия". Съвети ?

Пет Май 15, 2009 2:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не разбрах, чудиш се как да разбереш дали процесора забива?
Пусни един крак от свободните да се клати и виж дали генерациите ще спрат.
Когато и мотора спре.

И защо пишеш със нов ник?

Пет Май 15, 2009 3:56 pm
Профил

Мнение 
Благодаря, това със свободния крак ще го пробвам, макар че ако проца се ресетне, при началното зареждане на програмата мотора прави две вибрирания (това го прави и "проблемния" ), т.е няма как да не го усетя. По-скоро ми се струва ,че увeличaването на индуктивния товар скапва нещо системата. Апропо да попитам и за друг потенциален проблем - за получаването на 5 V LDO LF50, съответно с кондензатори: на входа 1x100uF(танталов SMD), 1x100nF керамичен; на изхода 1x220uF(танталов SMD),1x10uF(танталов SMD) и един 100n близо до захранващия пин на проца.Това ще ме спаси ли от проблеми по захранването?
П.С това за ника не го разбрах

Пет Май 15, 2009 4:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Хвърлих кокалите и те ми предсказаха много четене и ровичкане из нета.
Що не пуснеш някоя схемичка за да е откриваема грешката?

Съб Май 16, 2009 8:18 pm
Профил

Мнение 
Това е схемата, сензорите са датчици на Хол, ADC е вход АЦП за следене напрежението на батерията.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Фиг1
air18mode.gif
air18mode.gif [ 58.4 KiB | Прегледано 1385 пъти ]
Нед Май 17, 2009 9:58 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Честно казано очаквах очевадна издънка по схемата обаче не виждам такава, освен ако досега не си я карал без филтриращи кондензатори. Всичко е прекалено софтуерно, в зависимост от начина на управление и обратната връзка (ако я има) схемата може да е от напълно достатъчна до голяма издънка. Ако управляваш със ШИМ не ползвай и двата транзистора едновременно.
Вибрациите при ресетване: мисля че с тях трябва да почнеш защото няма логика да ги има. Пробвай и с двата резистора към маса (на входа на драйвера) ама ако питаш мен издънката си е софтуерна.

Аз се обадих щото навремето бях изял четковите с парцалите, ама в MCUтата съм на ниво "общи познания".

Нед Май 17, 2009 1:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Въх, аз да търся явната издънка по схемата не прочетох коментара - имало обратна връзка :oops:

IBM : "Тия вибрации са софтуерно направени... са част от общия алгоритъм ... Ако докосна с пръсти клемите на "проблемният двигател" - работи... капацитет ли му добавям що ли ?"

От четковите двигатели хвърчат искри (макар и не винаги забележими) а това си е широкодиапазонен източник на смущения. Затова обикновено вътре им слагат някакъв LC филтър който май липсва при HIGH TORQUE.
Обаче с филтър или не устройството ти трябва да бачка - топологията на платката точно сега няма да я оправим обаче: гледай масите да са солидни и с дървовидна структура (може да разделиш слабосигналната от силовата, че дори да шляпнеш няколкоомен резистор между тях, т.е. към масата за проца), на входовете да имаш RC филтри, напр. 100Ома/470пФ или по-големи - не ти знам датчиците.
Отделно: макс. близо до клемите на двигателя трябва да сложиш LC филтри - 2xL издържащи на ампеража и 10-100нФ свързани към корпуса. Друго е ако можеш да замасиш корпуса - едното LC отпада. На изхода също е желателно да сложиш LC филтър за да не цапаш.

Обаче номерът с докосването на пръстите ми набива в главата само едно: кофти маса на датчик или направо скъсана жица.

И пак не стана напълно ясно: ползваш ли ШИМ или само Вкл/Изкл или друг трик?

Вто Май 19, 2009 10:28 pm
Профил

Мнение 
Благодарско за съветите. Ползва се ШИМ, но хардуерната проба беше, като подам 5V на съответния ход на драйверната схема. Именно това ме вкара в това заблуждение. След всички гимнастики най-накрая смених четките на двигателя и чудо- всичко работи. Вероятно старите четки са били към края на живота си (по скоро връзката между тях и захранващият им кабел) и когато се ползва ШИМ стават "чудеса".
Благодаря и със здраве!

Сря Май 20, 2009 8:51 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]