|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Излизат PSoC 3 и 5 !!!
Вече са достъпни за сваляне софтуера и даташитовете на новите контролери. Много добри параметри а софта е направо убийствен. Ако на някой му харесва да си дизайнва сам чипа, е това е то. И все пак си е нормален контролер а не FPGA!
Е, за върли фенове на 16F84 вероятно няма да е подходящ...
Ето го сайта: http://my.cypress.com
Цялата прелест е в софтура към него!
|
| Вто Юли 21, 2009 6:57 am |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
kiiid . гледам ги тия песоци във Фарнела и забелязвам една "аномалия" - в никой чип не се срещат едновременно ЕЕпром и АЦП. Това случайност ли е или си е някаква особеност на тая фамилия?
И как е положението с авантата - пращат ли лесно мостри?
|
| Вто Юли 21, 2009 2:18 pm |
|
 |
|
kiiid
|
ji4ka, може би не си схванал точно идеята на PSoC което го прави по-различен от другите. Има и ADC и EE. Всъщност работата се състои в следното. Има едно процесорно ядро и известен брой от цифрови и аналогови "блокчета". С тия блокчета се правят най-различни неща - АЦП-та, ЦАП, усилватели, филтри, комуникации и т.н. Така че ако ти трябва например 11-битов сигма-делта АЦП, просто конфигурираш определен брой блокчета и ето. Всъщност всичко това го прави софтуера, ти просто избираш модул "АЦП" и в прозорците с параметри му нагласяш каквото трябва. Ако искаш да му осигуриш филтриране на входа - не го правиш с външен чип а слагаш компонент "филтър" какъвто ти е необходим и си нагласяш параметри и после закачаш входа на АЦП-то към изхода на филтъра и готово.
Същото е и с ЕЕПРОМ-а - трябва ти примерно 4к - слагаш модулче ЕЕПРОМ и му нагласяш колко да е голямо, адрес и т.н. Просто и елегантно. После дизайнера сам си генерира кода и ти само дописваш main() и твоите си функции и ако имаш прекъсвания.
Аз например наскоро правих един контролер който има GPS, EEPROM, SPI flash, портове за CAN и RS485, ADC и DAC и още няколко неща. Цялото нещо се побра на един 29466 и фърмуера ми беше 377 реда. Целия!
Трябва да си свалиш и видиш софтуера и тогава ще ти стане ясно. А новия дето е за сериите 3ххх и 5ххх е още по-бесен. Там е нещо средно между Altium Designer и Visual Studio.
А за мострите - аз никога не съм имал проблеми да си поръчам нещо от тях. Не знам.
|
| Сря Юли 22, 2009 2:53 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Извинявам се за офтопика, но вече минаха 2-3 години от както се занимавам с електроника, до сега се занимавах с пикльовци, но вече проектите ме са по сериозни, а и искам да направя следващата крачка напред относно контролерите, които ползвам  Освен това и в университета видях, че ще ме занимават с PIC, та ще е по-хубаво да съм една крачка по-напред от другите, защото конкуренцията ще е жестока  Мислих да мина на FPGA, но като прочетох обясненията разбрах, че PSoC е нещо като свързващото звено и най-добре да се позанимавам с тях. Може ли някакъв линк към литература за PSoC или разни малко по-обширни обяснения по темата ? Отделните "блокчета" в контролера, както ги наричате, имат все пак някакъв краен брой функции ? Предполагам блокчето, което е за АЦП, не може да го ползваш примерно за I2C ? Когато конфигурираш едно "блокче" за някаква дейност тя изцяло хардуерно ли се извършва или софтуера генерира някакъв код ? Бе, въобще въпроси много, та ако някой е попадал на нещо полезно в интернет пространството относно PSoC, ще съм благодарен, ако го сподели 
|
| Сря Юли 22, 2009 9:31 am |
|
 |
|
kiiid
|
sv_shady, не е точно така. "Блокчето" което се ползва за АЦП може да се ползва и за I2C, UART, таймер и т.н. Всичко зависи от това как е конфигурирано и към какви други блокчета е свързано. Даже още по-интересно става защото можеш да сменяш конфигурациите в дрижение т.е. в един момент дадено блокче участва в таймер, в следващия момент може да се зареди нова конфигурация където тое част от генератор на случайни числа например. И така нататък.
Литература. Най-важното място е www.cypress.com - таба "Support". Там има документация, "Application Notes" (много важен раздел!), примери и т.н. Другото място е www.psocdeveloper.com. Там също има документация, форуми и т.н.
Има и една много добра книга - "Designer's Guide to the Cypress PSoC". Тя засяга PSoC2 а не новите 3 и 5 обаче въпреки това си е библия за начинаещите.
Надявам се да съм ти помогнал 
|
| Сря Юли 22, 2009 10:23 am |
|
 |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Излизат PSoC 3 и 5 !!!
Тоя сайт иска някакво лог-ване?