Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
20 битов front-end 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 20 битов front-end
Опитват се да ме вкарат в подобен проект. По конкретно говорим за система за събиране/визуализиране/анализ на биомедицински сигнали във реално време.
Заданието е 12 канала, 1KHz, 20 бита.
Предполагам че в процеса на работа ще се окаже че реални 20 бита са непосилни, та ще се клекне на 19 или в краен случай 18.
Като капак на всичко се гонят и пазарни цени - те е не е само за науката, цената на едно изделие е ограничена. Та едва ли ще мога да наслагам 12 ADC-та.
Как ви се струва едно таквоз нещо? Дали е постижимо?

Чет Юни 02, 2005 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами 1 КХц е доста ниска честота. Според мен, един 10 битов цап + точен делител на 2 ше ти свършат перфектна работа. :)

Чет Юни 02, 2005 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Обектите свободно движещи ли ще са? Как ще се предават данните към системата за мониторинг? Ограничения в захранването?

Чет Юни 02, 2005 1:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Реконструктор по твойта логика 20 битовите ацепета са измислени за балъците. А защо да не използам 1 битов и делител на 20?

Лупус, става въпроса за сигнали пройзвеждани от човешкото тяло.

Най вече електрокардиографски сигнали. Амплитудата им е около няколко миливолта, като важни патологични особенности се "виждат" добре при разделителилна способност от около 10-20 uV. Конвенционалното решение с голямо усилване и използване на "по-нормален" ADC конвертор е ограничено от това че както сигнала е миливолти, така е възможно да има 100-тици миливолти паразитен DC офсет на входа (електрод-кожа и разни други гадости). Това налага използването на първо стъпало с малко усилване (под 5 пъти за да не се насити) и след това DC развързване и после пак усилване. Като прибавим и факт че сигнала е отностиелно ниско честотен, времеконстантата на филтъра е доста голяма (над секунда) - бавно се успокоява ( а това е лошо в случая), сложната верига от стъпала на всеки канал се оказва че си е прилична схемотехника.
Та идеята е не може ли да се ползва направо 20 битов ADC с входно 5В (а защо не +-5В), като сигнала се пъха в процесора без усилване (само буфери), или в краен случай с някакво малко усилване. После той ще има грижата да махне постоянните съставки, филтри и пр. Е друг е проблема как се прави цифрова обработка на такова количество данни в реално време при ниска консумация (щото модула е галванично разделен от основната техника), ама с новите процесори на пазара би трябвало да стане, а и мисля процесора който управлява модула да прави само това ADC+Филтрация+комуникация с нещо друго. По ме притеснява аналоговата част и дали въобще е възможно да се покрият тия изсквания на разумна цена.

Чет Юни 02, 2005 2:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Постижимо е, ама все пак зависи от цената. 20-бита са за сигма-делта, при тази честота само с 12 отделни конвертора ще стане, защото сигма-делта има голяма латентност при преобразуването, с мултиплексиране едва ли ще стане. Друга вариант е със 16-битов SAR ADC и добър мултиплексор, 15 бита са ти в кърпа вързани. Поговори с този, който ти е правил заданието, зачий са му 20 бита ( 1ppm !!! ). Не знам ( а и не съм специалист ) да има медицински измервания с такива изисквания за точност. Че при 20 бита какъв датчик ще му сложиш и той дали ще има повече от 10 бита точност? Дори и да решиш само тенденциите да хващаш, пак шумовете ще са много повече от 1ppm 8O
Някак си не ми се струва читаво това задание. :evil:

Чет Юни 02, 2005 2:03 pm
Профил ICQ

Мнение 
Бях правил нещо с 24 битово, сигма делта ADC на Тексас (Burr Brown) .
ADS1212 (ADS1213 е 4 входово) с SPI интерфейс.
16 бита са постижими, но нагоре си е доста голям проблем.
Теоретично може, но на практика иска много прецизност
Аз винаги гледам да мина от аналогов в цифров сигнал по най-бързия начин.

Чет Юни 02, 2005 3:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
WISE, аз съм "го правил' с ADS1217, ама повече от 25 измервания за секунда не може. И то го може само при DecimationRation < 500. А тогава ENOB е около 16. За 12 * 1kHz сигма делта - просто забрави. Дори и Audio Codec няма да поеме 12 канала.

Чет Юни 02, 2005 4:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, малко късно съм ти прочел отговора, т.е. той е преди въпроса. За твоя случай май ще е най-добре да сложиш аналогово компенсиране на DC и един 14 разреден SAR с входен мултиплексор, има такива в един чип. В този случай с по 2 OA на канал ще си решиш проблема.

Чет Юни 02, 2005 4:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе това с аналоговото компенсиране вече е правено. Но с просто решение няма как да стане. Лошото е че DC-то и то се мени с времето, по доста случайни начини, зависи от човека, потта, сланините, размера на гърдите на сестрата, божа работа. Понякога си е нискочестотен дрейф на нулата. Има много схемни решения по въпроса но всяко си има + и - и всичките са сложни, и скъпи. Всяка фирма в областта си е намерла някакво решение, обявила го е за най-добро и го е патентовала. Което е другия голям проблем, правейки нещо все попадаш на някой гаден патент, където някой е патентовал номера на обувките си. Това патените са голяма свинщина, спират прогреса отвсякъде.

Чет Юни 02, 2005 4:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това за патентите наистина е лоша работа.

Чет Юни 02, 2005 4:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
bateAz написа:
WISE, аз съм "го правил' с ADS1217, ама повече от 25 измервания за секунда не може. И то го може само при DecimationRation < 500. А тогава ENOB е около 16. За 12 * 1kHz сигма делта - просто забрави. Дори и Audio Codec няма да поеме 12 канала.

Да - прав си.
Не бях видял 1 килохерц.
Сигма-делта са до 10 херца, каквото и да пишат в дейташитовете.
При по-голяма честота - викаме Ванга.
Съжалявам. :oops:

Чет Юни 02, 2005 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
може да ти изглежда шантаво :roll:

12 канален паралелен АЦП с двойно интегриране.
броячите и логиката в едно CPLD, 3 четворни компаратора и едно MCU да ги командва
вярно, че в най-добрия случай ще имаш 18 бита
но ще имаш много яка шумо- и офесто-устойчивост

производствента цена няма да е висока. остава да ти платят развоя

Чет Юни 02, 2005 4:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хич не те разбрах. Иясно ми прадлагаш някаква хитрост с която да повиша битовете на АЦП-то?

Иначе засега съм се загледал по ADS1271.

Чет Юни 02, 2005 5:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Двойното интегриране и то е бавна работа. А ако ще е със CPLD и компаратори 8O - ужас! Ще ти трябват доста и то добри аналогови ключове - просто откажи се.

Чет Юни 02, 2005 5:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
в същност не е за повишаване на битовете.
АЦП с двойно интегриране. класика.
предимство - самонулиране на дрейф/офсет при всяко мерене
практически са много устойчиви към нискочестотни шумове - брум например.

Чет Юни 02, 2005 5:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща