Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Изгорял пик !? 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Изгорял пик !?
Значе попринцип пика ми е на бредборд и го захранвам от усбто на лаптопа ми, но вчера баща ми са разбуча и ми каза повече да не го включвам там защото ще си изгора лаптопа 8O Иии са ядосах и донесох от килера един стар сървър (понеже баща ми продаде компютъра ми защото не ми трябва апък неговия немога да го докосна) и пуснах два кабела от сървъра до шината на бредборда. Правих си експерименти да си правя стабилизатор с един транзистор един резистор и ценеров диод без да изключа пик-а от 5те волта (на изхода на стабилизатора нямаше нищо!! само мерех с уреда!!) и след малко като пипнах около пик-а нещо ми се стори топло и като пипнах пика се беше затоплил 8O Премахнах стабилизатора и след 5 мин някаде програмирах пика да мига един светодиод, но без резултат :? ! Не е в програмата проблема защото това ми беше първата програма която тествах с този пик и светодиода мигаше с кеф 8) Пика е 16Ф876А

Възможни фактори:
1.Пика работеше без стабилизирващи кондензатори на кварца (кварца е 8Мхз) (Работеше перфектно и без кондензаторите)
2.Програмирвах го през боотлоадер и усб -> рс232
3.Нямаше филтрирващ кондензатор на захранването. (На бредборда имам впредвит.)
4.Захранвах го от платката с която го програмирвам дето е с фт232рл и на нея има едно малко филтрирващо кондензаторче на 5те волта на входа на схемата.
5.По време на експеримента с транзистора от време на време окасявах и входа и изхода на стабилизатора. (това ми се е случвало с тл494 (когато окася входа за секунда и схемата почва да грей и изгара като я захранвам с мрежов трансформатор))

Кажете дали е умрял пика или има някаква контролеренна зараза и има ли някакъв шанс с някакви лечебни "електромагнити" или други "терапии" да оздравее
:roll: Междудругото ся като го включвам и пак се загрява :?

Чет Яну 07, 2010 10:26 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Кефи ли те да се държиш така или просто такава е модата днес. Аз няма честа да общувам с много млади, и не съм наясно ... но ми се струва страно и неуважително. Окъсявайки входа и съответно изхода на стабилизатора, окъсяваш и изхода на захранването. Ако ползваш от USB захранване, вероятноста да скапеш USB-то от късо на 5-те волта според мен клони към 0. Окъсяването на захранването на правилно подвързан контролер към каквото и да е изправено филтрирано и стабилизирано на 5 волта, не би трябвало да го повреди. Вероятностите са основно 2, доста по високо от 5 волта или разменен + и - . Но щом се загрява не му е чиста работата.

Чет Яну 07, 2010 10:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Виж ся, пускал съм 10 волта с разменен поляритет на един 628 и той все още си работи. Ама ти ся от коя шина пусна захранването ? от DC шината на захранването ли? Ама и колко харчи тоя борд. Щот то юесбито едва ли ще ти пусне повече от 0.5 А

Чет Яну 07, 2010 11:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Изгорял пик !?
darkshy написа:
...има ли някакъв шанс с някакви лечебни "електромагнити" или други "терапии" да оздравее
:roll:
Има - казва се "финансова терапия"!!!

Пет Яну 08, 2010 1:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре бе хора - преди да задавате подобни въпроси - що не купите още един ПИК и не пробвате?

Ако е гръмнал хвърляш, ако не ще имаш един резервен и следващия път пак ще можеш да пробваш.

Ако толкоз е проблема в парите - кажи ще ти пратя 5лв.

Пет Яну 08, 2010 11:27 am
Профил ICQ

Мнение 
еееей, имаше дни дето пиковете не бяха толкова евтини, че да хвърляш :) сладки спомени как ти трепка като не ще да запали проклетата сметачка, та се чудиш "увиснах ли с шепа жълтици?"
@darkshy, Цецо е прав - сменяш с друг, вече може да си купиш кило от тях за няколко жълтици -> после ... както се казва "двойно или нищо" :P
или си измисли къде да ги погребваш ритуално :twisted:

Пет Яну 08, 2010 12:50 pm
Профил WWW

Мнение 
Еми ако бяха 5 лева щях да ги изкупя ама тук са по 14лв 16ките а 20лв 18ките и са пълни боклуци :(
Мисля, че са китайски имитации, защото хем не работят с пълни възможности, хем не работят стабилно, хем горят от нищото.
Иначе не съм му обърквал +са и -са. М/у другото съм го оставял без кварц при пуснато захранване и съм му вадил кварца по време на работа.
А тези окъсявания не са нарочно!! без да искам :!:
Преди имах и една атмега8 и пак същите проблеми с нея и затова захвърлих авр-ите, но се оказа, че явно е от магазина проблема 8O
Имам и един пик 16ф84а дето е от брадан кожудера за 5лв и до ден днешен бачка перфектно 8) ,а същия този пик в горно споменатия магазин е 13, 14лв. 8O
Брадан попринцип продава скъпо и качествено, а във въпросния магазин всичко е КМЕ и е евтино (с изкл. на пиковете) :D
При брадан един резистор е 5ст., а в в.магазин - 8 резистора са 5ст..
Немога ли да отида в този магазин и на тъпите продавачки (дето незнаят DIP цокъл какво е и се налага да им го показвам :D) да им го забуча в главата като фиба и да им кажа да ми върнат парите защото продават КМЕ-та :D
КМЕ - Китайско МЕнте (Има такава марка клавиатури :D )

П.П. Преди съм им връщак едни ДИП ключета защото като ги запоих, половината не работиха и те ми върнаха парите.
П.П.2. Той баща ми ги познва от този магазин и може да го върне ама си мисли, че по моя вина е изгорял и не щял да са срами :D
П.П.3. Възможно ли е при късото за някакви наносекунди да се е вдигнало напрежението над 5 волта заради ОВ на захранването :?:
П.П.4. Въпросният магазин е Елимекс

Пет Яну 08, 2010 2:28 pm
Профил WWW

Мнение 
Cekins написа:
Виж ся, пускал съм 10 волта с разменен поляритет на един 628 и той все още си работи. Ама ти ся от коя шина пусна захранването ? от DC шината на захранването ли? Ама и колко харчи тоя борд. Щот то юесбито едва ли ще ти пусне повече от 0.5 А

Cekins, ти явно защото си му разменил поляритета не е изгорял. Може да имат някаква защита пиковете от разменяне на поляритета. Пускал ли си му 10-те волта при правилен поляритет. Мисля, че ще изгори.
Ако пробваш и изгори не съм виновен аз :D

Не е от консумацията проблема.
Ама какво имаш в предвид от коя шина.
Значи аз имам захранване от компютър и от молекса дето е за хард диск сд и пр. пускам от червеното кабелче дето е за 5В към шината за захранване на бредборда две кабелчета за +са и масата. Напрежението е 5В.

Пет Яну 08, 2010 2:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
darkshy написа:
Еми ако бяха 5 лева щях да ги изкупя ама тук са по 14лв 16ките а 20лв 18ките и са пълни боклуци :(
Мисля, че са китайски имитации, защото хем не работят с пълни възможности, хем не работят стабилно, хем горят от нищото.
Иначе не съм му обърквал +са и -са. М/у другото съм го оставял без кварц при пуснато захранване и съм му вадил кварца по време на работа.
А тези окъсявания не са нарочно!! без да искам :!:
Преди имах и една атмега8 и пак същите проблеми с нея и затова захвърлих авр-ите, но се оказа, че явно е от магазина проблема 8O
Имам и един пик 16ф84а дето е от брадан кожудера за 5лв и до ден днешен бачка перфектно 8) ,а същия този пик в горно споменатия магазин е 13, 14лв. 8O
Брадан попринцип продава скъпо и качествено, а във въпросния магазин всичко е КМЕ и е евтино (с изкл. на пиковете) :D
При брадан един резистор е 5ст., а в в.магазин - 8 резистора са 5ст..
Немога ли да отида в този магазин и на тъпите продавачки (дето незнаят DIP цокъл какво е и се налага да им го показвам :D) да им го забуча в главата като фиба и да им кажа да ми върнат парите защото продават КМЕ-та :D
КМЕ - Китайско МЕнте (Има такава марка клавиатури :D )

П.П. Преди съм им връщак едни ДИП ключета защото като ги запоих, половината не работиха и те ми върнаха парите.
П.П.2. Той баща ми ги познва от този магазин и може да го върне ама си мисли, че по моя вина е изгорял и не щял да са срами :D
П.П.3. Възможно ли е при късото за някакви наносекунди да се е вдигнало напрежението над 5 волта заради ОВ на захранването :?:
П.П.4. Въпросният магазин е Елимекс

Ей добре развесели ме. :):):)

За момент си мислех че иронизираш, ама ти май наистина си вярваш :):):)

Дай си адреса, ще ти купя 5 оригинални пика и ще ти ги пратя за моя сметка по куриер. Сериозен съм, не ми се случва често да се хиля наобед.

Пет Яну 08, 2010 3:25 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз пък, ти предлагам преди да пуснеш във форума каквото и да било, да ми пускаш лични съобщения по въпросите. Защото, току виж някой се споминал от смях или яд от прочетеното! :D
Братан е пич - пазарувай пикове от него(единични бройки естествено).

Пет Яну 08, 2010 3:49 pm
Профил

Мнение 
Знам, че братан е пич и за него нищо не съм казал :)
Какво толкова смешно казах :)
Вече от елимекс ще купувам само резистори :D
Пестя си парите :) (В момента ми останаха само 20лв. :lol:)
Няма само да фърлям по 13лв. за пласмаски дето изгарят от самосебе си :evil:
Ще ги купувам от брадвата, че неговите са хубави :P
То гледах в микрочип май че раздават безплатни пикове ама нямаше българия в списъка :?

П.П. Адреса ми е Варна 9000 ж.к.Младост бл.139 вх.6 ет.1 ап.116, който иска да праща няма да ми са излишни, но никой не задължавам :P

Пет Яну 08, 2010 4:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
[quote="darkshy"
Какво толкова смешно казах :)

[/quote]

:D :D :D Ей, страшен си :D

Пет Яну 08, 2010 4:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Другата седмица ще ти пратя 5 пика. Ама сигурно няма да са 16Ф876А, че тия са вече антични. Ще видя някакви 18-ки от тоя диапазон, че поне да си малко по в час с модата.

Пет Яну 08, 2010 6:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Другата седмица ще ти пратя 5 пика. Ама сигурно няма да са 16Ф876А, че тия са вече антични. Ще видя някакви 18-ки от тоя диапазон, че поне да си малко по в час с модата.

Цецо а аз ако ти разкажа един виц ще ми пратиш некои пикльо че тук в дълбоката провинция немаме куриери и интернет и не знаем как да пазарим от комет .... ЕЕх защо спряха семплите от Microchip... хем без пари хем ти го пращат до вратата :cry:

Пет Яну 08, 2010 6:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, 10x :)
Първо помислих, че се базикаш. :)
Аз в пощата ли ще ги получа или ще звънят в нас, защото в нас през деня няма никой. (Сега съм болен и затова съм си в нас.)
Ако няма да е в пощата ги прати на Варна 9000 ул. Др. Басанович 112А - Мултимедиен център "Експрес Електроникс" :)
И пак ти казвам, че не те задължавам :)
И аз таман смятам да започвам 18ките точно такива ми трябват :)
Ако може единият да е 18Ф4520 в PDIP
Другият да е пак 18Ф4520 в TQFP
И другите ти ги избери.
:)

Пет Яну 08, 2010 6:37 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща