Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
LCD Display AC-082A 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение LCD Display AC-082A
Някой имал ли е проблем с LCD дисплей AC-082A. Имам в предвид след като го подкара.

Аз успях криво ляво да го вържа с PIC16F648 и написах програмка която показва един надпис, след това скролва към втори надпис и после пак отначало към първия надпис.
Проблема е, че понякога когато включа схемата надписа се показва с един символ наляво. Надписа е:
Код:
Hello
World

а рядко се показва така:
Код:
ello
World

въпреки че извиквам команда 02 (return home) преди всяко показване и сетвам адреса в DDRAM на 00.
Няма никаква логика кога се показва кофти. Направо мистерия.

На ум ми идва колебания в напрежението - ключето не е много добро. Пик-а има 100n кондензатор. Захранването има 100uF + 100nF на изхода на стабилизатора и 220uF на входа. Обаче ключето изключва всички кондензатори освен 100nF който е близо до пик-а.

Пет Яну 29, 2010 9:45 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нещо не ти е наред тайминга. Никога не съм имал проблеми с каквито и да е LCD-та (буквени). Преди да почнеш да пишеш му прати един CLS и изчакай 40-50 мс. Или някой клок не ти е в нужния момент, или остава от предна операция в обратен стейт. Огледай хубаво описанието на комуникацията - тайминги и т.н (RTFM) . Ако сам си правиш инициализацията виш дали не си объркал нещо някъде.

Пет Яну 29, 2010 10:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами аз чета busy флага в повечето случаи.
Колкото до клок-а (enable) винаги го пускам с макрос, с изключение на busy flag четенето.
Код:
;4MHz
clockE   macro
   nop
   Eon
   nop
   Eoff
   nop
   endm

Пробвах при CLS да изчакам 16*32*254*4 ~ 500ms по груби сметки - пак същото
Има една поправка. Само първия ред се измества наляво. Това още повече няма смисъл.

Ползвам вътрешния RC генератор (не кварц) - не знам дали това не влияе негативно. Захранването е от батерия - няма пулсации от мрежата.

Пет Яну 29, 2010 10:26 pm
Профил WWW

Мнение 
А дали е възможно да съм го прецакал с грешно свързване? Борих се 2 дни преди да си открия грешките и в свързването и в програмата. Сигурно съм +5V с +5V (изход с изход) многократно. Възможно е да съм допирал с метални предмети задната страна на дисплея.

Пет Яну 29, 2010 10:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Прегледай AC характеристиките и диаграмките към края на този pdf. А най-добре ползвай някой готови програмки за LCD.

В пдф-ите на Ampire инфото не е така изчерпателно. Примерно тук е обяснено добре как можеш да си направиш собствени символи.

Прикачени файлове:
HD44780.PDF [390 KiB]
155 пъти
Пет Яну 29, 2010 10:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
Направих малка корекция и от известно време не се е случвало - след EEPROM четене (там ми е текста) сложих един nop. Сигурно има логично обяснение, но аз не се сещам. Също така при return home (02h) не става само с wait busy. Трябва и малко закъснение.

Пет Яну 29, 2010 10:55 pm
Профил WWW

Мнение 
Мда. направо никва инфо не са дали. добре че пише че ползват LCD driver KS0066S или съвместим - там прочетох как се рабпто с CGRAM

Съб Яну 30, 2010 9:56 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]