Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
8 bit Режим ADC на Рic. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 8 bit Режим ADC на Рic.
Искам да си направя мини осцилоскопче с графичен дисплей, но ми трябва микроконтролер с бърз АЦП.
Наблягам на PIC-овете, разглеждам описанието и никаде не намерих 8 битов режим, според моята логика би трябвало времето за измерване да се намали 4 пъти.
Другото което търсих е, дали е възможно да чета текущото състояние на АЦП то докато интегрира. Обхвата ми ще е под 1/4 от максималното входно напрежение и по пътя на логиката би трябвало да е реален резултат. В описанието пише че резултата се записва в регистрите, когато приключи цикъла на измерването.
Някакви идеи?
- други микроконтолери и външни АЦП-та не влизат в плановете ми, за сега.

Нед Фев 07, 2010 2:22 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Баща ми ми е казвал за честотни делители. :)
Ако имаш 10 Мхз апък можеш да прочетеш максимум 1 Мхз, с някакви делители делиш входа на 10 и максимум на ПИК-а получаваш 1 Мхз!
После в програмата пак умножаваш резултата с 10 :)
Давам идея! Нека се изкажат професионалистите!
:)

Нед Фев 07, 2010 4:01 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
На времето и аз бях луднал да си направя осцилоскоп с пикльо но повече от 1khz забрави да дискретизираш след това сигнала вече не ти е реален просто толкова му е халата на покльото.
Колкото за делителите ... те служат само ако ще мериш честота но не могат да намлят честотата на аналогов сигнал :)
По добър резултат ще получиш с някой звукова платка на ПЦ просто трябва да и четеш буфера и да рисуваш където искаш но на практика няма да имаш очаквания резултат и то особенно с пикльо .. просто не са за тая работа

Нед Фев 07, 2010 5:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Зависи за какъв PIC говорим. С 8 битовите пикове (10 битов ADC) сметката е следната - минимален период на ADC клока - 0.7us, трябват ти 12 клока, т.е. 8.4 us. Отпред според зависи от филтъра ще ти трябва и "acqusition time", да кажем че в най добрия случай го докараш докъм 2 us. Абе преко сили 10us време за семплиране. Т.е. 100Khz.

Относно това да смъкнеш битовите - нещо ми се мота, че на старите 16ки наистина можеше да четеш резултата докато вървеше преобразуването. Т.е. можеше да спреш на 8 бит доста по рано. Но сега гледам например 18F2520 - такова животно няма. Може би са го махнали като възможност, а може и никога да не го е имало, а аз да бъркам нещо с някой друг процесор.

По добре огледай 24 серия или DSPIC - там ако се не лъжа поне на рекламата АДЦ - то беше значително по бързо.

Пон Фев 08, 2010 9:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
PICKit2 е изграден на базата на PIC18F2550. Освен като програматор/дебъгер, може да се използва като UART към USB конвертор, както и като 3 канално цифрово осцилоскопче, мисля до към 100kHz. Софтуера му е напълно отворен, има много форуми с коментари за разширяване на възможностите му, така че ако се насочиш към PICKit2 ще имаш вече доста от нещата касаещи осцилоскопа ти направени, отделно съмишлениците поддържащи PICKit2 :D

PIC18F4550 е по-големия събрат на PIC18F2550, а софтуера за PIC18F2550 ще тръгне със сигурност на PIC18F4550. Можеш на паралелния порт на PIC18F4550 да закачиш LCD, и освен на екрана на компютъра да показваш информацията и на малко LCD.

Пон Фев 08, 2010 6:31 pm
Профил WWW

Мнение 
АЦП-то на пик-а е с поразрядно приближение и разликата между 8 и 10 бита е само 2 такта на АЦП-то, или ако при 10bit е 10us при 8bit ще е 8us и това без да се брои времето за установяване. Тоя номер с по-малкото битове май ставаше като на АЦП-то се избере "неразрешено" бърз такт - преобразуването пак е 10bit,по-бързо е, но младшите битове са неверни. В конкретния случай нищо няма да спестиш.

Ето готов проект:
http://www.semifluid.com/?p=29

Пон Фев 08, 2010 7:17 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
АЦП-то на пик-а е с поразрядно приближение и разликата между 8 и 10 бита е само 2 такта на АЦП-то, или ако при 10bit е 10us при 8bit ще е 8us и това без да се брои времето за установяване. Тоя номер с по-малкото битове май ставаше като на АЦП-то се избере "неразрешено" бърз такт - преобразуването пак е 10bit,по-бързо е, но младшите битове са неверни. В конкретния случай нищо няма да спестиш.

Ето готов проект:
http://www.semifluid.com/?p=29

Абе не става без външно АДЦ бавничко си е, даже на звукова честота ще се озори.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Фев 16, 2010 1:53 pm
Профил

Мнение 
виж това: http://www.tpetrov.com/search.php?prod=ADC0820CCN/NOPB
Този прави измерване за 1.5 us. Това прави >600k измервания за секунда.

Чет Фев 18, 2010 1:53 am
Профил WWW

Мнение 
Пиковете не са подходящи за тая работа.

http://www.cypress.com/?rID=2632

За тебе само ще остане приятната част с графичния дисплей (на ушенце да ти пошепна че ако се разтърсиш и за нея ще намериш UM за Дизайнера и само трябва да ги направиш юзърския интерфейс)

:)

Чет Фев 18, 2010 7:21 am
Профил

Мнение 
Мисля си за "кепчър " картата на компютъра ми, дали няма широколентов АЦП и няма ли готова програма която да използва функциите й по този начин?

Чет Фев 18, 2010 9:04 am
Профил

Мнение 
какво имаш впредвид под "кепчър". Ако е за звуковата карта, програмите са - Zelscope и Scope
http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en

Пъхаш един стерео жак в Line In на компютъра и си ти. Мери до 20 kHz и до 2V. Но незнам дали DC сигнал може ли да мери щото май има прехвърлящ кондензатор на дъната. :(
Иначе пробвах DC сигнал на 16 kHz но незнам дали импулсите са вярни. :wink:

Чет Фев 18, 2010 4:12 pm
Профил WWW

Мнение 
darkshy написа:
DC сигнал на 16 kHz но незнам дали импулсите са вярни. :wink:

Бързо схващаш и напредваш но не претупвай нещата. Изясни си кое е AC и DC ;)

Чет Фев 18, 2010 4:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]