|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 TSH24
TSH24 е четворен ОА на ST Microelectronics. Използваме го в една прецизна измервателна схема, просто се държи чудесно, нямаме забележки.... до в четвъртъка. Дойдоха платките на втората ревизия на платката, наситихме две, пускаме, бря, 0.5А консумация на цялото у-во от 28V , а първата ревизия беше към 90mA.
Бре колко зверене падна, разпоявай, режи писти, мери, лудница. Накрая разбрахме, че е нещо около този ОА, ама какво, то само високоомни резистори, просто нямаше откъде да дойде такава консумация. Накрая разпохиме захранващото краче на ОА и всичко си дойде на мястото. Сменихме няколко, същата работа.
Колегата ми вика вземи едно нова платка и започни от нулата, поне да сме сигурни какво запояваме, че така не знаем техниците какво са правили. Викам си тая няма да я бъде. Докато се чудех, си рекох, така и така гювеча е пълен, чакай да го обърна наопаки чипа. Бре, манна небесна, платката тръгна. Махам чипа, слагам друг пак наопаки, пак заработи. А на първата ревизия на платката сложихме чипа правилно и там всичко си заработи. Няколко пъти проверихме платката, да не би белия печат да е нещо кофти, ми не, всичко си е както трябва. Просто в една торбичка един чип е с правилен надпис, друг с неправилен.
Коментирахме с главния инженер, а той се хили, и вика преди време имахме същата случка с едни мощни диоди. Викам му да беше надписа Made in USSR да се примиря, щото те редовно ги правеха тия работи, но ST Microcelectronics....
Всъщност освен с руски чипове и български транзистори, не ми се беше случвало такова нещо с друг производител....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Мар 19, 2011 2:47 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Да не са някакви fake чепове, правени извън полезрението на ST Microcelectronics? Или някой да обира отпадъка от производството и да ви го продава? Поне уведомихте ли ST Microcelectronics, че сте попаднали на такова нещо?
|
| Съб Мар 19, 2011 2:56 pm |
|
 |
|
¶
|
Не са ментета, купували сме ги от Mouser, от Digikey има. Самия чип си работи перфектно. Не сме ги уведомявали, хванах ги в петък на обед тези "дефекти" и гледах да приключа платките, че в понДрелник ще почват да тествата цялата системка, та нямаше време за уведомителни писма. Аз се чудя дали да не сменя OA с някой на TI или Linear.
А техника дето насищаше платката цял ден го сърбя гъза и гледаше гузно, щото преди това усра платките на DSP-та, та отнесе мъмрене от гл. инж. и сега се чуствуваше виновен  Накрая на деня му казах, че причината не е била в неговия телевизор.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Мар 19, 2011 3:07 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Имал съм такъв случай с MAX232 на ST. Те тия идиоти ги правят със симетричен корпус, без маркер за 1-ви крак, и само по надписа се ориентират. SMD. Разследвайки случая, открихме, че на лентата са ориентирани "правилно" според надписа, но 20-25% от чиповете са "неправилно" ориентирани електрически.
|
| Съб Мар 19, 2011 3:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а с QFN-ните ще има 4 възможни варианта...
драстене им едно писмо, интересно ще е какво ще отговорят.
ако можете да си позволите линеар - сменете го.
|
| Съб Мар 19, 2011 4:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Заподизрях, че с това 24 е LM324 някакъв и погледнах в datasheet-а му.
Така се и оказа. А там пишеше:
"The TSH24 is therefore an enhanced replacement
of standard dual operational amplifiers."
dual бил той. Та бъркотиите не са изключени явно. Има много вариации на 324,
навярно и други евтини (предполагам STM по тоя параметър са се вредили да ви продадат
усилватели).
И на мене ми е любопитно какво ще излезе, накриво надписани, друг силиций вътре, дефектен...
варианти да иска човек. Може и фалшификати да са, по-едромащабни та стигнали и до
digikey и mouser. Това всъщност ще е най-интересно за нас като публика
ако може да се потвърди или отхвърли.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 19, 2011 5:15 pm |
|
 |
|
741
|
Не са симетрични на ST чиповете, обаче на око маркерът трудно се забелязва. Откъм редицата, където е първи крак, ръбът е по-скосен по цялата дължина на корпуса в сравнение с другата страна. На пръв поглед обаче не личи.
Пирев, можеш ли да погледнеш дали чипът е корпусиран наопаки, или само надписът е завъртян?
|
| Съб Мар 19, 2011 7:18 pm |
|
 |
|
¶
|
Корпуса на чипа е правоъгълен откъдето и да го погледнеш, без никакъв зачатък на маркер, с изключение на надписа.
TSH24 не е аналог на LM324, просто двата ОУ са с еднакво разположение на крачетата. TSH24 по параметри става и за
аудио приложения, може би в следващите седмици ще го изпробвам. Сега му пуска синусоида 10 или 20kHz , дава
0 градуса дефазиране, не съм мерил още колко са му изкривяванията.
Дали ще се пращат писма до производителя, не знам, каквото решат началниците, не е моя работа да се занимавам
с доставчиците. В схемата ще го сменя с някой подходящ ОУ на TI.
|
| Пон Мар 21, 2011 7:47 pm |
|
 |
|
741
|
Абе аз горе писах кое е маркера, ама явно не съм го казал много ясно. На пръв поглед корпусът наистина изглежда съвсем симетричен, ама не е. Като се гледа отстрани си личи обаче.
Ето му дейташийта, в края при чертежа на корпуса е нарисувано за кое скосяване говоря:
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/4682.pdf
Ако кристалът вътре е завъртян спрямо скосяването, е кофти. Ако само надписът е завъртян, горе-долу се ядва.
|
| Пон Мар 21, 2011 8:51 pm |
|
 |
|
¶
|
Аха, сега погледнах за това скосяване, щото практически не се забелязва, че има такова. Значи има скосяване, и на тези които ги запоих наопаки и работят, скосяването е подравнено според надписа, т.е. надпис и скосяване са наопаки.
|
| Пон Мар 21, 2011 10:03 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Искаш да кажеш, че ST са си оставили ръцете... Кой знае колко продукция на някого ще отиде в кофата, докато схванат какво става...
|
| Пон Мар 21, 2011 10:09 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ма къв си хитрец да се сетиш да го обърнеш.
|
| Пон Мар 21, 2011 11:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 22, 2011 6:14 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тва ще е супер защита от ривърс инженеринг. Представи си в какъв филм би вкарало някой като види ОУ шляпнато наобратно.
|
| Вто Мар 22, 2011 7:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да няма две версии бре, някоя буква цифра, магически знак ? мен ми се е случвало, непомня вече с какво, оказа се че има тайна буква, тя не беше тайна де, ама кой да я погледне и да подозира че е друг пиноут на същия корпус.
|
| Вто Мар 22, 2011 11:29 pm |
|
|