Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за общ клок... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Въпрос за общ клок...
От няколко дена ме баламосват да правя едни управления за машини (по 3 оси). И искат трите платки, всяка от които управлява по една ос да са с общ генератор за процесорите им. Обясняват ми, че така се синхронизирали по време 3-те процесора. От друга страна пък няма никакъв друг общ сигнал, по който да се синхронизират тия 3 професора. Та на мен ми се струва много странно като идея и не би трябвало да има разлика от това всеки да си е със собствен клок. Та я кажете какво мислите вие по въпроса - има ли идея от цялата работа или не. И така ли се прави по принцип при такива управления или - не.

Пон Юли 18, 2005 8:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако трите оси имат абсолютно еднакви параметри, ако при RESET и трите процесора се рестартират в един и същ момент, ако и трите програми са абсолютно еднакви и във всеки момент от времето трите процесора изпълняват еднакви инструкции, то тогава всичко ще бъде в синхрон :D
Дай малко повече информация какво по-точно се синхронизира ...

Пон Юли 18, 2005 11:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Там е работата, че и аз немога да се светна какво толкова може да се синхронизира - затова това изискване ми се струва странно. Платките нямат общ ресет - даже аз предпочитам общ ресет и отделен кварц за всяка - така разликите ще са най-много един клок на кварца, което ми се струва приемливо. А иначе машината е нещо като голям плотер, само че реже метал.

Вто Юли 19, 2005 8:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
няма особен смисъл, в описания от тебе контекст - синхронизация.
въпреки, че обикновено, трите оси се реализират в един чип и така се получава вътрешна синхронизация. но на ниво състояния, а не на ниво клок. това донякъде зависи и от това, какви линейни скорости трябва да се постигнат, точността, предвателно отношение на редуктори и много други.

въобще - не е просто (като всяко друго нещо). аз познавам хора, които от 10 години пишат програми за FPGA и трупат опит. има адски много тънкости, които се научават само разрушително 8O мисълта ми е, че ако става въпрос за 1 бройка, защо не си купят готово управление с поддръжка? няколко хиляди е само...

Вто Юли 19, 2005 9:03 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Този дето е правил заданието май не е знаел какво иска.
Или по по точно как се постига това дето го иска.
От друга страна. Щом така иска така го прави стига платкате да са
физически близо една до друга.

Вто Юли 19, 2005 9:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Платките са като разширителните на РС - на слотове са и са близко една до друга, т.е. няма да е проблем общия клок, но просто ми стана интересно защо искат да е така, а и те неможаха да ми обяснят точно. Единствено осите X и Y трябва да са синхронизирани една спрямо друга (позиционно и скоростно), ама чак пък толкова. Самите оси се движат сравнително бавно и имат ФРП-та на двигателите.

Вто Юли 19, 2005 9:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
софтуерна синхронизация е напълно достатъчна
двигателите DC ли са?

Вто Юли 19, 2005 10:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Двигателите са асинхронни и се управляват с инвертори на Електроинвент. Само двигателя за Z оста е постояннотоков.

Вто Юли 19, 2005 10:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
ЕЛЕКТРОНИНВЕНТ?
има ли някакъв линк към тях?
да хвърля едно око на инверторите

Вто Юли 19, 2005 12:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей това им е линка, само дето там няма нищо :? :
http://www.electroinvent.hit.bg

Вто Юли 19, 2005 1:23 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Dimitar нямам честта да съм се занимавал с система от този род но по стечение на обстоятелствата разглеждах система от този род беше на сименс и е адски сложно нещо използват се фрп и всякакви гадости за да се синхронизират осите. така че изискването за синхронизация според мен не е случайно и в последствие ще ти даде много предимства и улеснения
това са неприятни задачи именно заради синхронизацията и ти трябва да си подбереш процесор с добра скорост защото предполагам че това ще се върти достатъчно бързо а една малка промяна би могла да доведе до лош край
може малко да прекалявам но наистина бях много респектиран от онзи контролер
виж ако искаш www.sea.simens.com там има решения по темата но са наистина много скъпи затова пък може да ти доиде някоя идея
а забравих да кажа че това дето го гледах е за изтегляне на листи и пръти
дедо Боре добре го е казал :D

Съб Юли 23, 2005 11:10 am
Профил ICQ

Мнение 
Абе не е точно така за синхронизирането, за машина която реже както и да го направиш ще е точно, това предполагам е лазер или плазма, или се лъжа ? Ако е лазер там точноста е ниска, при плазмата още повече ... ако е с режещ инструмент е друго, но синхронизация трябва до толкова доколкото да се постигат зададените криви.
С тия регулатори ще береш грижа, изобщо не е много дбра тая идея, що не наслагат ДЦ с ФРП или друг подобен, има много хубави магнитни, лесно се монтират .... изобщо мен асинхронен двигател и точност ми звучат несъвместими понятия, какъвто и регулатор да сложи все си е дръвце, но има доста машини така.

Съб Юли 23, 2005 11:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Машината реже с газова горелка (до 380мм метал 8O и прави мах 7мм срез на тая дълбочина). Асинхронните двигатели се позиционират абсолютно точно с помоща на ФРП-тата. Регулатора им позволява изменение на честотата от 2 до 500 херца. Общия клок отпадна като изискване - объркали са се 8) . Но, както казах и преди - дори и с общ клок, ако няма други репери едва ли ще се постигне по-добра синхронизация, от колкото с отделни клокове. А пък ако има репери - невиждам закакво е тоя общ клок.

Съб Юли 23, 2005 1:07 pm
Профил

Мнение 
Абсолютно точно ... като за газова горелка може да е приемливо, това реже с точност 5 мм, но асинхронен двигател с ФРП дори и с най-съвременните управления не може да се управлява мнго точно, да не говорим за контролер на Електронинвент ;) но за целта е супер, като гворя за точност, говоря за позициониране +/- 5 um да речем ..... има доста съвременни управления за асинхронни, при които го доблизават да работи като стъпков в микростъпка .... и не съвсем ... ама .... за много точни работи ..... но пък напоследък всики слагат линейни мотори ....

Съб Юли 23, 2005 2:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
... +/- 5 um ....

Eeee, ти пък сега изби рибата. Какво 5 микрона, като среза е 7 мм. Нямах предвид чак толкова да са точни, но за тази цел са си супер.

Съб Юли 23, 2005 3:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща