|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:43 am
Първи досег с Атмелски Куртекс
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Първи досег с Атмелски Куртекс
Тръгнах аз да правя едно ново устройство. Трябва ми що годе прилично ADC и DAC.
1. Досега си го правех с ST, ама там някой гениален дизайнер е решил, че Vref няма нужда да се извежда като пин, на корпус с по-малко от 100 крака. А на мен реално ми стига и такъв с 48
2. Викам - айде ще турим Атмелски куртекс, там хората мислили, извели и на малкия корпус Vref.
Таймерната му система - слаба. Поне като за Куртекс ниво е много слаба.
АЦП-то - слабо. Много слабо като възможности.
Карай викам, ще го компенсирам с мозъчни напъни и повечко софтуер.
Докъде стигнах - преди 30 мин със страшни псувни приключих с Атмел още на ниво рутиране на платката. Кой олигофрен им е разхвърлял така краката по корпуса? Никаква логика няма. JTAG-а му разхвърлян из целия чип. Аналоговите пинове - никава подредба по канали - почват 4, 5, 6, 7, 0, 1, 8, 2, 3 - ебаси то като числа от тото. Добре поне че са ги посъбрали от една страна. Двата кварца - в два срещуположни края. Пиновете на интрфейсите размешани с други пинове, що да са събрани на едно място??? DAC-а кой знае защо заврян при кварца и PLL-а.
Оставяме настрани факта, че сигурно това е единствения контролер от това ниво, който не може да си ремапва перифериите на поне 2 места. Всъщност може, ама само най-безполезните.
В сравнение с него - STM32 е класи отгоре. Оставяме настрани много по разчупената периферия с много повече възможности. Ама можеш всяка периферия да я ремапнеш на поне 2 съвсем различни места по чипа. Отделно краката си вървят подредени. Като тръгнеш да го опроводяваш има някаква логика.
На практика досега ми с Атмелския куртекс приключи засега. А даже и не стигнах да го пипна на живо. За мен е непонятно, как някой може да сътвори такава боза още при подреждането на корпуса.... Вероятно е наследена от SAM7. Добре че съм го пропуснал.
Турям ST с 100 крака, половината ще висят, ще се бръкна 2-3$ отгоре, ама това е....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Юли 24, 2011 5:29 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Сега някой може с право да си каже - е гати рекламата! 
|
| Нед Юли 24, 2011 5:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Каква реклама бе, преправям половината схема и платка - 4 дена на вятъра, ще продължавам да псувам в следващите 4. Ама по добре така, щом от първия ми досег така се получи, кой знае като тръгне същинската работа какво ще се получи.... Залагам на сигурно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Юли 24, 2011 5:48 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ба си, а днес е неделя. Кой сред природата, кой на барбекю, кой с Куртекси... за вас Профсъюзи няма ли ?
|
| Нед Юли 24, 2011 5:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Първи досег с Атмелски Куртекс
ти да не гледаш 10-битовото?
Я погледни 12-бит... имаш управление на gain, offset, референси, напълно автономно ДМА, 1Msps... кое точно му е слабото?
За корпуса си прав... първо гонят съвместимост, що и аз не знам. Второ изобщо не пестят захранващи пинове... Флаша на отделно захранване, PLL-a на отделно, Аналоговщините на друго. Но не съм чул някой да се е оплакал от шумове. Атмел са известни с това че чиповете им са "тихи" и че издържат в зашумена среда. Другото им типично нещо е че за консумацията са джелезни - каквото пише в дейташит това е.
|
| Нед Юли 24, 2011 6:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
АЦП-то е слабо като тригерни възможности. И най-вече му липсват injected канали. Макар, че не съм сигурен дали това не е приумица специфична само за ST с която съм се разглезил.
Както и да е. АЦП-то не ме притесняваше. Въобще цялата му периферия че е по слаба от на STM32 бях готов да преглътна.
Ама като седнах да опроводявам - се видях в чудо. Всичко иде от всякъде и отива на всякъде. Бях стигнал до половината и вече бях изумен от хаос който се получи. Пълна плетеница без всякакъв замисъл.
И STM32 има купища изведени захранвания. Ама всичко си е подредено. Излизат си по чифт (земя, захранване) по ъглите на чипа, както си му е реда. На Атмела - пълен хаос.
Е нямах нерви да довърша плетеницата. То бахти нервите и мозъчните напъни, аз дето 64 пинов корпус на атмел се мъча да го разплета, без усилие намествам 100 пинов на ST и всичко си върви подредено.
Може и да бъркам, ама това беше с Атмелските куртекси.
|
| Нед Юли 24, 2011 7:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Прави си че са им разхвърлени пиновете, ама на мен не ми прави впечатление... В дейташийта има табличка кой пин какви функции има и съм свикнал - разпечатвам я (или я прехвърлям в Excel) и си разпределям сигналите и чак тогава рисувам схема.
Като направиш 5-6 схеми и ще свикнеш  Но за съжаление не мога да ти ги препоръчам, щото много са им "постни" кортексите. Уж бяха втори след луминари, но само на хартия. Няколко години минаха докато реално се появиха чиповете. А и няма никакво развитие, поне да бяха добавили версии с повечко памет... Така се получава много тъпо - аз бях свикнал с техните АРМ7 и с удоволствие щях да мина и на куртексите. Още повече че всичките атмелски чипове са съвместими. И точно заради това не ми прави впечатление и не ме дразни "плетеницата" с пиновете.
Сигурен съм че и на теб би ти харесало да можеш да сменяш АМ7-АРМ9-куртекс и да знаеш че няма изненади и софтуерни проблеми. Но както казах куртексите им са много окастрени от към памети и аз реално не мога да "ъпгрейдна" старите си проекти поради липса на достатъчно памет. Тъпотия....
Лошото е, че Луминари ми отесняха, а те нищо не правят.... тъй че аз се заглеждам по ST и LPC, а може и Кинетис... Освен ако Атемел не пуснат нещо ново, щото техния стил винаги ми е харесвал най-много...
|
| Нед Юли 24, 2011 9:42 pm |
|
 |
|
kiiid
|
 Re: Първи досег с Атмелски Куртекс
 |  |  |  | Цецо написа: Тръгнах аз да правя едно ново устройство. Трябва ми що годе прилично ADC и DAC. 1. Досега си го правех с ST, ама там някой гениален дизайнер е решил, че Vref няма нужда да се извежда като пин, на корпус с по-малко от 100 крака. А на мен реално ми стига и такъв с 48 2. Викам - айде ще турим Атмелски куртекс, там хората мислили, извели и на малкия корпус Vref. Таймерната му система - слаба. Поне като за Куртекс ниво е много слаба. АЦП-то - слабо. Много слабо като възможности. Карай викам, ще го компенсирам с мозъчни напъни и повечко софтуер. Докъде стигнах - преди 30 мин със страшни псувни приключих с Атмел още на ниво рутиране на платката. Кой олигофрен им е разхвърлял така краката по корпуса? Никаква логика няма. JTAG-а му разхвърлян из целия чип. Аналоговите пинове - никава подредба по канали - почват 4, 5, 6, 7, 0, 1, 8, 2, 3 - ебаси то като числа от тото. Добре поне че са ги посъбрали от една страна. Двата кварца - в два срещуположни края. Пиновете на интрфейсите размешани с други пинове, що да са събрани на едно място??? DAC-а кой знае защо заврян при кварца и PLL-а. Оставяме настрани факта, че сигурно това е единствения контролер от това ниво, който не може да си ремапва перифериите на поне 2 места. Всъщност може, ама само най-безполезните. В сравнение с него - STM32 е класи отгоре. Оставяме настрани много по разчупената периферия с много повече възможности. Ама можеш всяка периферия да я ремапнеш на поне 2 съвсем различни места по чипа. Отделно краката си вървят подредени. Като тръгнеш да го опроводяваш има някаква логика. На практика досега ми с Атмелския куртекс приключи засега. А даже и не стигнах да го пипна на живо. За мен е непонятно, как някой може да сътвори такава боза още при подреждането на корпуса.... Вероятно е наследена от SAM7. Добре че съм го пропуснал. Турям ST с 100 крака, половината ще висят, ще се бръкна 2-3$ отгоре, ама това е.... |  |  |  |  |
Цецо, Цецо... Атмел са дървета бе. Ти си се опитал да вземеш "дървено" дърво (препратка към една по-стара тема  ). Що не погледна Cypress-ките ако ти е за разчупените периферии? Или NXP ако е за малкото крака?
|
| Пон Юли 25, 2011 1:15 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не мога да помогна за Атмела, но мога да ти препоръчам да погледнеш Kinetis на freescale-a. Повечето периферии са същите като на coldfire серията например. Откъм ADC имат 16бита + PGA. Памет имат също доста. За малките корпуси не знам как стоят нещата. Вървят с freescale-ския MQX, който изглежда (на пръв допир) доста обмислен и добър.
|
| Пон Юли 25, 2011 8:34 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе какви Cypress, какви Kinetics, на мен ми трябва просто Куртекс с ADC, DAC, 20-30 пина и да се продава в бакалията отсреща (това е задължителния елемент) и ако може да е без пари:)
Екзотика като Cypress е последната фирма на която бих заложил, а Kinetics е да тепам муха с топ. Атмела като концепция пасваше идеално, ама няма да е и тоя път.
|
| Пон Юли 25, 2011 9:52 am |
|
 |
|
kiiid
|
Ми то ако продължиш направо, логичното продължение на мислите ти е "то трябваше ли ми кортекс изобщо?" 
|
| Пон Юли 25, 2011 10:12 am |
|
 |
|
relsys
|
|
| Пон Юли 25, 2011 10:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
Трябва си, това е ядро което най-добре ми пасва на мирогледа  Чуствам се комфортно с него 
|
| Пон Юли 25, 2011 11:01 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Имаш някакъв опит или информация, която искаш да споделиш с нас?
|
| Пон Юли 25, 2011 11:03 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това с бакалията не го схващам - нещо като комет-а, страшен дистрибутор, складовите наличности клонят към нула, честито на заложилите на бакалията на Самуил.
Въпросът е да го има в няколко бакалии. При мен и от комет, и от фарнел, и от маузер, и от дигикей все с еконт/спиди идват.
Нали за прост кортекс и аз ти говоря - дай конкретни изисквания за брой пинове и периферия и ще ти посоча конкретен модел от подходящата серия на Kinetis.
|
| Пон Юли 25, 2011 11:21 am |
|
|