Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
INTRC или кристал 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение INTRC или кристал
Правя часовник с PIC18F44J11 и се чудя има ли смисъл от кристал или по-добре да ползвам вътрешния RC осцилатор? Ще правя разни измервания (Capture IR дистанционно например), но едва ли 1% ще окаже кой знае какво влияние..

Ще ми трябва ЦАП-а за измерване на напрежението на батерията и температура. За батерията не ми трябва кой знае каква точност, но за температурата ще ми трябва 1 lsb = малко повече от 0.2 градуса.
1. Дали RC осцилатора ще е достатъчно точен и ще работи ли добре и с PLL. Грешката му е макс. 1% по спецификация (на системния 8 МХз осцилатор), но май е по-важно колко е стабилен, а не каква е честотата. Май PLL е лоша идея ... и без това харчи много.
2. При режим на батерия MCU-то ще работи на 32кХз и ще ползвам RC осцилатора на АЦП-то, но тогава няма да меря температура, само батерия и дори 4-5 бита ще стигнат, да не говорим за 8-10.

Пон Окт 10, 2011 9:37 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: INTRC или кристал
А с какво смяташ да мериш температурата?

Щото примерно при 5 волта реф имаш приблизително 5mv на бит. Примерно ако ползваш LM335 той е 10mV на градус, така че теоретично по точно от 0.5 градуса не може. В този случай е по добре да ползваш нещо от сорта на DS1820 или нему подобни(TCN75, TC77 и каквито други дигитални измислиш).

Обаче за часовника се съмнявам че ще е много удачно да се ползва вътрешен генератор - 1% грешка са близо 15 минути на денонощие :)

Аз ползвам DS1307 подпрян с CR2032 и от неговия клок можеш да си вземеш 32kHz - вкарваш ги в T1OSCI и си готов. А пък RTC-то ще си държи часа независимо от условията. Само го четеш когато ти дотрябва. А и едно много ценно качество на тази конфигурация е наличието на 56 байта NVRAM :)

Пон Окт 10, 2011 10:08 am
Профил ICQ
Аватар

На вътрешен RC забрави за точен часовник! Ако ще ползваш външен RTCC става.

Пон Окт 10, 2011 11:53 am
Профил

не, бе той часовника е с 32кХз кварц. RC-то е за тактовата честота. Ще приемам стандартно 38 кХз дистанционно, ще меря батерията, ще управлявам 7 сегментен LED дисплей (когато не е на батерия) и т.н. Чудя се дали да слагам кварц и за тактовата, иначе часовника няма как да мине без кварц.
Някакъв микрочипски беше 10mV на градус. Vref ми е 2.5 волта, 3.3 ми е захранването. Може би захранването ще ми е около 3 защото ще имам 2 щотки да ми събират батерията с 3.3 волта захранващото напрежение. Това прави около 2.5 мВ на деление. или 0.25 грауса.

А DS1307 харчи по-малко, но е излишно усложняване. В pic18F44j11 има RTCC с аларма и прекъсване при аларма. Като е на батерия може да спи и да се буди на всяка минута да мери примерно батерията и да изписка ако почне да свършва. А тази NV RAM и хвърлих око ама ... пика ще държи с около 1 uA ток (или малко повечко) в SLEEP докато RTCC работи и ще си имам 4к RAM. Идеята на батерията е да обира тези 20-30 мин без ток. Да речем че тока спира за 1 час по 10 пъти на месец. това са 10 uA/h на месец, сложи ги 100 с разни фонови работи от време на време. при 180 mA/h батерия ... Ще изкара известно време.

Пон Окт 10, 2011 3:20 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]