Отговори на тема  [ 373 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
По тая логика и на доктори не бива да се ходи ;-)

Ъпдейтвам, защото очевидно не всичко в текущите версии ми харесва и тая някаква надежда, че щи си оправят бакиите. За "отухляне" не се притеснявам. Има си гаранция а и не правя нищо нередно. Това не е ъпдейт по сериен да объркам жици. Пускам си таск в облака, той си има лог и ако нещо се обърка ще се види лесно. Освен ако фирма като Хуйвей не тръгне да манипулира облака си, но чак в такива конспирации нека да не изпадаме.

Принципно има фирми, които си позволяват да пускат не до там тестван софтуер. Честно казано и при нас е така. Знаеш как е, гонят се срокове и релийзваш. После на полето цъфват разни бъгове, чистиш и пак релийзваш. Понякога се вкарват и нови бъгове. Такъв е животът. Но се стремим да го подобряваме, за да не си губим клиентите. Доколко успяваме е друг въпрос. Но няма как да научиш отговора докато не провериш. След няколко ъпдейта почваш да си съставяш мнение... Но ако мнението ти е лошо, то спирането на ъпдейтите обикновено не е решение. Примерно аз не помня да съм спирал ъпдейти на уйндоуса. Минах на лайнукс преди около 15 години и нямам грижи с ъпдейтите му. Та моят начин на мислене е, че една фирма ако не си поддържа или подобрява продуктите по-добре да я смениш отколкото сам да се отказваш от поддръжка и подобрение.


Пон Ное 13, 2023 11:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Разглеждаме проблемите от различен ъгъл. Според теб:
miro_atc написа:
...За "отухляне" не се притеснявам. Има си гаранция а и не правя нищо нередно. Това не е ъпдейт по сериен да объркам жици. Пускам си таск в облака, той си има лог и ако нещо се обърка ще се види лесно.

Ако ъпдейта е бъгав, няма да имаш голяма полза ако оборудването ти спре да работи и трябва да метнеш на рамо няколко десетки или стотин килограма на рамо и да ги занесеш в сервиза. И това ако не се окаже, че има много пострадали като теб и опашката се вие на километър извън сервиза.
Или пък записват часове за след половин година. :mrgreen:

Затова съм привърженик на по-класическата система за ъпдейти:
Публикува се лог с промените. Ако има важни корекции - може да помисля за ъпдейт. Което ще рече, че ще изчакам да видя какви са отзивите за ъпдейта, и ако не се е образувала опашка пред сервиза, тогава обновявам.
А ако промените са само по дизайна - бутоните да са по-обли или някой шрифт да е удебелен - пас.

Да, знам, това е демоде. В днешно време хората си купуват техниката за да има какво да ъпдейтват, а не за да я използват и ако няма регулярни ъпдейти се чувстват пренебрегнати и са нещастни...

Цял живот бета тестер като в подписа на Приватьо? Да бе, да... :D


Вто Ное 14, 2023 8:58 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Тук мисля, че сме що-годе технически грамотни хора и няма нищо лошо да имаме и различни мнения по някои въпроси. Особено, когато това мнение се базира на някаква конкретика. Примерно ако ти имаш някакъв опит с Хуйвей с техните продукти, политики и ъпдейти аз с удоволствие ще изслушам мнението ти и най-вероятно ще се съобразя с него. Повярвай ми, имам твърде много въпроси и никак не горя от желание да откривам топлата вода сам.
Не се заяждам, просто твоето мнение не ми помага и не ми решава нито един от проблемите. Щеше да има полза, ако трябваше да вземам решение дали да се занимавам със слънчогледи, батерии, електрички и т.н. Само че аз вече това решение съм го взел и парите съм ги дал. Сега пени се - не пени, както се казва ще го ям. И аз го ям, ама го ям на практика не на теория. Така, че абсолютно съм съгласен, че разглеждаме проблемите от различен ъгъл ;-)

Ако трябва теоретично да си говорим за ъпдейтите по принцип, моето наблюдение е че нещата които не искам да се ъпдейтват си се ъпдейтват без да ме питат. Или са толкова досадни, като да кажем телевизора ми, който почва да мрънка, да мрънка... и така докато не ми писне и му потвърдя. Докато нещата, които бих искал да се ъпдейтват както в случая с хуйвей не го правят автоматично, или поне аз не знам как. Напротив, както казва Cekins ъпдейтите са забутани в "гза на кучето" и ми трябваше много време за да ги открия и разбера как се пускат.


Вто Ное 14, 2023 10:22 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm
Мнения: 2767
Местоположение: Пловдив
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Ицо, и аз имам подобно на твоето мислене, но за съжаление компаниите искат да закачат клиентите си към клауд на "къса каишка" - ако не за да ни рекетират за месечна такса (ако не веднага, то неминуемо след време), то за да имат тотален контрол над устройството си, както и достъп до локалната ни мрежа в която то е включено и през която се логва към облака. Т.е. сами си сабуваме "гащите" закачайки го в домашната ни мрежа.

И според мен всяко едно устройство трябва задължително да може да работи офлайн и без облак. Може и да няма собствен дисплей и клавиатура, а да се конфигурира през етернет/wifi/блутуд локално и безоблачно от ап на телефон/танблет/пц или още по-добре да е без ап, а то да го играе веб сървър и през стандартен браузер от телефон/танблет/пц да се достъпва конфигурацията му - както се конфигурират рутерите примерно.

Е, очевидно целта на почти всички производители не е такава и такива като мен и теб ще духаме супата с нашите мераци за "автономност".

Предполагам, че след време като по-голямата част от клиентите "узреят", че не искат да са "на къса каишка" - нещата ще започнат да се променят в обратната посока.

Фирми и хора, които си държат документите/проектите/снимките и т.н. на облаци незнайно къде не мога да ги разбера. (Нашата фирма не прави изключение, като гита ни е на клауд ?!? ... ?!? ... а-ма иначе подписваме NDA и др. подобни декларации ...)


Вто Ное 14, 2023 10:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am
Мнения: 8845
Местоположение: Разград
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Миро - личи си по хисторито ама трябва да знаеш какво да гледаш.

В картинката : тези дето отпред имат adm** са автоматични, тези с NTS** съм ги пускал ръчно през платформата. То понеже ние имаме предимно инвертори с донгъли няма кой знае какво да се ъпдейтва и аз като ги къмишънвам ги ъпдейтвам до последна версия за модела. То на някой даже не ми дава да им направя къмишънинг ако не ги ъпдейтна. Сега се подсещам че едни 4 инвертора не съм ги ъпдейтвал щото ги пуснах през смартлогер...

Не знам хуавей как ще работят за напред - едва ли са много хората които си имат идея но за момента са ок. Сервиз с опашка - няма. То даже няма и сервиз. То даже въобще и не искат да имат сервиз. Каквото се повреди го сменят с ново - вече май съм го споменавал това. Два инвертора от един и същ модел ни спряха по неясна причина с неясни симптоми - просто спряха с някаква грешка в нам кой си борд и толкова. Смениха ги без много въпроси със същия модел, при положение че вече този модел не го предлагат. Пращат го с куриер на посочен адрес и после като направиш смяната си пращат куриер да прибере стария. После какво ги правят - никой не знае, но съм сигурен че си отлитат за Китай - питал съм и отговора беше че си ги прибират но вероятно ги изхвърлят - никой не се занимава да ги ремонтира. А тукашните момци казаха че не излизала сметката да имат сервиз на местно ниво.


Прикачени файлове:
inv_upd.jpg
inv_upd.jpg [ 162.54 KiB | Прегледано 712 пъти ]
Съб Ное 18, 2023 4:45 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Мда... имам един ъпдейт от adm** в началото. Може би автоматичните ъпдейти изчакват някакво време и ако не го направиш доброволно тогава ги пускат.

За сервиз дано не се налага, но каквото такова. Мен в неделя ме шашна малко. Значи първо събота направих атирекорд - само 1квтч. През нощта обаче валя сняг и на другия ден, нула. Абсолютна нула. Да кажем, че е нормално... слънчогледите бяха зарити със сняг. Даже се радвам донякъде, щото миналата зима да е валяло 2-3 пъти сняг, ама вали и се топи. Имах само няколко дни в които падна до около 2квтч. и толкоз. Сега за сефте ми се случва нулев ден и преди това съботата беше кофти.
Проблемът обаче е, че системата нещо се шашна и почна да ми бичи критични аларми, предлагаше ми даже тикети да пускам. Не пуснах естествено, щото проблемът беше очевиден. Но алармите бяха странни. Било загубило връзка с батериите. Как така ще е я загуби след като са вързани с под 1м кабел по RS485. И аз съм оставил едни 5% запас, въпреки че оригинално си дойдоха настроени на разряд до 0%.
Както и да е, вчера се качих и махнах снега и всичко си дойде на място. Но софтуерът им определено има накъде да се подобрява, тъй че няма да му спирам ъпдейтите. Надеждата ми е в колегите програмисти да си свършат по-добре работата ;-)


Вто Ное 21, 2023 10:33 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Тоя вид техника няма ли по-бяла алтернатива или всичко вече от чайника?


Вто Ное 21, 2023 11:17 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
На нашия пазар не знам да има нещо по-читаво...
Иначе Powerwall на Тесларов би трябвало да е по-добре, поне от към софтуер (не съм сигурен, предполагам само).

Cekins вероятно има повече наблюдения... той да каже, щото аз проучванията си ги правех по картинки. Наистина като инвертори има (все още) доста западни марки. Сега колко са "западни" не знам. Но проблемът им в общия случай е, че са твърде малки като производители и предлагат само отделни неща (инвертор примерно). А за тая работа си трябва система. И технически за да си говорят модулите помежду си и чисто икономически като плащаш накуп цената да е по-ниска от сбора на модулите.
В тоя смисъл много зависи колко голям е производителя. Отделно, че големите имат достъп до фабрики и технологии. Сега като видиш на живо как изглеждат хуйвейските неща отдалеко си личи, че е правено в истинска фабрика. Нищо чудно и Тесларов да ползва същите фабрики. От фаца и от желязо определено го докарват, виж от към софтуер не всичко е идеално. При софтуера странното е, че някои неща са супер, други обратното на супер ;-)


Вто Ное 21, 2023 12:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am
Мнения: 8845
Местоположение: Разград
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Ами Виктрон предлагат цели системи - ама всичко им е х2 х3 х4..... Имаме една система с Виктрон и на човека му излезе леко златна... Фрониус участват на пазара - говори се че били много добри ама никой не ги е виждал (щото са златни). Чувал съм че на Сименс инверторите били брутални (говорим за 180+ kW / 800 V). Има доста дето по нашите земи не сме ги чували и сигурно няма да ги чуем. Хуавей е най малкото зло. Иначе има една камара посредствени китайски полубоклуци. За недоразумения като VTac не искам да говоря. Между другото скоро останах приятно изненадан от Goodwe - солидно изглеждаща машинка. Приличен интерфейс. За разлика от Growat - ей такова недоразумение няма - дисплей с два реда с по 12 символа и един ТЪЧ бутон - един тап влизаш, два тапа напред, три тапа назад - е няма токова чудо - потапваш го като ненормален за да навигираш по меню - което както казах е на два реда с 12 символа... трябваше ми половин час да стигна до една настройка и да я променя - за тоя половин час поне 20 пъти стигах до различни места и все нещо става и то излиза от менюто.


Чет Ное 23, 2023 8:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
А япончетата не произвеждат ли подобно оборудване?


Чет Ное 23, 2023 9:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Тъй направих 1 година... почти де, има още няколко дни, ама днес е последен "работен" ден. Та ето я равносметката:
Прикачени файлове:
Screenshot from 2023-12-29 13-56-19.png
Screenshot from 2023-12-29 13-56-19.png [ 41.4 KiB | Прегледано 322 пъти ]

Инсталирани слънчогледи - 5.4kW
Производство от слънчогледи 3.2MWh
Консумация от енергото 2MWh
Общата ми годишна консумация 5.15MWh
*забележка: сумите не равнят заради загубите в батерии, инвертор и т.н. Всъщност реално те се разминават още повече, но Хуйвей правят едни гимнастики, така че кпд-то им да изглежда много високо. Това не е целта на анализа ми, затова просто игнорирам тези "детайли"

Още малко данни, които не се виждат ясно в картинката:
През батериите са минали 1.94МWh (тъмно зеленото)
Към колата са отишли 0.68MWh, като тя основно е само 2-3 месеца. То се вижда от картинката как консумацията ми скача рязко през август.
Още малко разяснения по картинката (за тези, които нямат още опит в тая област) - Разликата между светло зеленото и червеното показва каква част от енергията си добивам сам. Вижда се как до април има голямо разминаване. От 20 април реално излязох на нула и се вижда как 5-6-7 месец сметката ми за ток беше около левче. Това вероятно щеше да продължи поне още 3 месеца, но заради електричката се налагаше да зареждам тъй като доста пътувах тези месеци (тия 680квтч са ми 5000км). Последните два месеца почти не съм ползвал/зареждал електрички, т.е. ножицата се отваря по съвсем естествени причини.
Другото интересно съотношение е на батерията (тъмно зеленото). Както се вижда голяма част от слънчогледите минава през батерията. Особено началото на лятото. Това е така, защото нямам никаква оптимизация вкъщи. Тепърва ще работя по тоя въпрос. Примерно един големите ми консуматори е бойлерът, но тъй като се ползва само сутрин или вечер, реално лятото топлата ми вода идваше от батериите. Не е най-доброто приложение за батерии, но това е положението. През август вече се вижда как вече много по-голяма част от слънчогледите се ползва директно без батерии. Естествено това е заради електричката, която се стараех да пускам само през слънчеви дни (или нощна). Въпреки че пак известна част минаваше и през батериите заради тъпата зареждачка на хуйвей. И това е нещо върху което трябва да поработя...

Тъй сега, генералния въпрос - струва ли си цялото упражнение?
Без да навлизам във финансовите детайли, ще кажа че първоначалната ми сметка беше че ако правя близко до 5MWh годишно инвестицията ще се избие за около 10г.
Очевидно не правя толкова, т.е. може да злорадствате при тия цени на тока и при тоя баланс няма далавера. Но както се казва надеждата умира последна, т.е. аз не съжалявам за инвестицията. Най-малкото цената на тока едва ли ще се запази в следващите 10 години такава, нито пък парите в банката щяха да се увеличат. Но дори и при тия цени мисля, че мога да постигна рентабилност. През следващата година мисля, че ще имам по-висока консумация. Най-малкото за електричката. Обикновено годишно правя 10-15к км, т.е. ще имам поне едни 1.5MWh. Плюс още други неща които планирам като топлата вода, мисля че следващата година ще имам минимум 4MWh, а в оптимистичния вариант и повече. Ще видим.
И за да завърша с финансите, друг интересен въпрос е смисълът от батерии. Видимо в моя случай има голям смисъл, защото от 3.2 произведени почти 2MWh минават през батерии. Демек ако нямах батерии производството щеше да ми е само 1.2MWh. Даже и по-малко, защото от тия 1.2 половината са отишли в електричката директно. Без нея щяха да са наполовина, даже по-малко. Изводът е, че при моя товарен профил без батерии слънчогледите само ще пазят сянка. Сега, ако някой друг има различен профил, може и да му се вържат нещата. Но моят съвет, ако някой иска да слага слънчогледи без батерии първо да си види консумацията или да помисли за договор с енергото.
Тук другия интересен въпрос е дали си струва договор с енергото. На тоя въпрос обаче не мога да отговоря. Трябва някой с опит да сподели неговите данни. Аз мога само да предполагам. Потенциалът на слънчогледите ми трябва да е някъде към 5.5 до 6MWh. Ако имах договор естествено нямаше да имам батерии, демек собствената ми консумация би била някъде 0.5-1MWh. Тъй че в оптимистичния вариант бих могъл да продавам да кажем до 5МWh, което за да се избие инвестицията за 10г. трябва да ми плащат чисто поне 10ст./квтч. Но реално аз не броя някои неща, които съм си спестил във връзка с узаконяването, т.е. това е доста оптимистичен вариант. При една по-консервативна сметка мисля, че цената трябва да е поне 15ст.


Пет Дек 29, 2023 3:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am
Мнения: 8845
Местоположение: Разград
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
За такива фец-ове в момента цената е 17 стотинки и се очаква скоро да стане 20. Домашния фец за собствено ползване в момента е параграф 22 - за да има смисъл трябват батерии, с батерии обаче няма избиване и пак няма смисъл. Да видим след година когато всички домашни излязат на свободния пазар. Най-вероятно ще поосвободят малко и цената. За момента фец само за собствено ползване няма особен смисъл - цените на техниката ако не падат не се и вдигат а цената на тока даже поспадна още малко.

Между другото с толкова панели ако са добре разположени трябва да можеш да минеш 6MWh за година.


Пет Дек 29, 2023 3:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 27915
Местоположение: София
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Не е въпрос на злорадстване а на бизнес логика, същото е и с ЕВ. Докато си в някакъв частен случай може и да изглежда оправдано, извън него съвсем логично не е. Когато се прави някаква прогноза за възвръщаемост на инвестиция, обикновенно се подхожда консервативно, като при това не можеш да разглеждаш затворена система, трябва да се взема под внимание и пазара като цяло доколкото може да се предвиди. В този смисъл след като имаш солари и Ев е редно да разглеждаш и двете, при което нещата ще изглеждат малко по-добре, но според мен все така са частен случай с много условности.
Ако за 4 м ев-то е изяло 0.99 Мвч, то очевидно почти офсетва соларите, та сметките за ток догодина ще са ти от джоба, и като цяло нещата опират до това дали ев+солари се изплащат за 10 години ...
В Европа и конкретно България в тяхна полза е пазара на горива, който никога не върви на долу, но в момента зареждам на $2.50 на галон, и при тая цена и цената на тока / електричките/панелите ЕВ не може да се изплати никога не за 10 а и за 20 години. Като стане въпрос за возилата пък, и там има много условности. В момента колите се сменят на средно 3 години, та идва въпроса, за тия 3 години, това ЕВ може ли да офсетне по-високата си цена ? Ако примерно плащаш $150 повече на месец за ЕВ, това офсетва ли икономията, ако приемем че има икономия ?
Ако пък започнеш да анализираш глобално пазара на енергия, да речем за европа, и какви би следвало да са трендовете нещата са съвсем объркващи и трудно предвидими.


Пет Дек 29, 2023 4:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Cekins написа:
За такива фец-ове в момента цената е 17 стотинки и се очаква скоро да стане 20.

През ноември имаше някакви новини, че са променили закона и вече няма фиксирани цени. Имаше бая статии как енергийните дружества са прекратили всички договори за изкупуване и всичко вече е на свободния пазар. Не знам, нямам познати с такива договори и не знам доколко е истина.

Но 17 стотинки не е лоша цена. Друг е въпросът че дневната за битови потребители е на 15 стотинки (без пренос и без ддс). Демек е малко сбъркана работа...

Cekins написа:
за да има смисъл трябват батерии, с батерии обаче няма избиване и пак няма смисъл.

Ако го разглеждаш като 100% инвестиция - да. Но всичко зависи от конкретната оферта. Реално читавите батерии ги дават с по 6000 цикъла, някои гледам даже почнаха да се изхвърлят с по 8000 (но им нямам вяра). Та през 1kwh прекарваш до 6mwh демек всичко зависи от това колко ти струва 1kwh батерия и колко печелиш от продажбата. За да опростя сметката, аз приема че батерията трябва да се ползва когато удвоява цената. Демек тока от тия 6MWh трябва го продадеш два пъти по-скъпо, отколкото тока с който зареждаш. Или по друг начин казано 1kwh батерия трябва струва под 3MWh ток, за да има далавера. При мен сметката е грубо толкова, ако приемем че продавам на цена на дневна енергия, а купувам от слънчогледите на 1/2 от нея. Така че не бих казал, че няма смисъл...


Пет Дек 29, 2023 5:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
ToHu написа:
Докато си в някакъв частен случай може и да изглежда оправдано, извън него съвсем логично не е.


Това е идеята на постовете ми... В смисъл има много фактори, които човек е трудно да предвиди. Особено ако нямаш опит. При това не говоря за пазар, а за чисто технически неща. Примерно каква част от консумацията ти е през деня и т.н. Това може да варира от семейство до семейство. Другото е сезонното разпределение на консумацията.
Няма универсално решение. Говоря ако си правиш сам баланса. Ако продаваш... там нещата са по-ясни, неясно е само на колко ще ти изкупуват енергията.


Пет Дек 29, 2023 5:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 373 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни