Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
WaveCalc 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: WaveCalc
Тука май някой пропуска че при предаване на данни не е важна честотата на дискретизация а честотната лента на канала... И скоростта зависи от нея + използвания начин на модулация.

Чет Сеп 12, 2024 6:32 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
VPavlov написа:
Което съм написал е проверимо. Обърнах внимание, както поиска, на връзката с размера на антената. Не съм допуснал нищо и не съм написал нещо грешно. От друга страна ти не знаеш за какво точно ми трябва, така че нямаш представа в какъв случай ще ползвам получените данни, спекулираш че ще правя "съгласуване на антена", пишеш грешни или непълни формули, допускаш че съм разбрал грешно, въпреки че съм написал правилно и заключваш че трябва да чета учебници. Съгласен съм с последното.

С риск да ти вдигна кръвното и или захарта :) да уточна,
Когато ти е правилно съгласувана антената имаш добро near и или far field. Ако не е, имаш стоящи вълни около антената към земя и нямаш желаното излъчване...
И те така, учебниците не само се четат, ами е желателно да се разберат
П.С. формули не съм писал незнам къде ги видя

Чет Сеп 12, 2024 6:58 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Формула писа тук:
MYXATA написа:
...най-разпространените антени е ламбда/2 демек дължината на вълната носещата честота делено на 2. Въобще не ти зависи от честотата на дискретизация....

Вече писах че не правя съгласуване на антени, така че допускаш грешно. Може и да се наложи в бъдеще, но в момента се занимавам с по-основни неща. Умишлено не споделям какво точно е, защото съм на етап проучване и защото темата не е за това, което съм захванал а за калкулаторът, който направих.

velio написа:
Тука май някой пропуска че при предаване на данни не е важна честотата на дискретизация а честотната лента на канала... И скоростта зависи от нея + използвания начин на модулация.

Сигналът, с който мисля да работя, не включва комуникация или предаване на данни. Просто се записват показания през определен период и се изпращат към компютъра. Имам свободата да избера честотата на сигнала, с който ще работя и да не я променям. Засичането всъщност може да се извърши много бързо, но прехвърлянето на данните към компютъра е сравнително бавно. Затова целта ми е да намеря възможно най-ниската честота на сигнала, възможно по-малък размер на антената и да определя горната граница на near field, защото заданието е такова че да се работи в границите на near field. Калкулаторът ми помага да ориентирам в тези параметри и да определя каква скорост на обмен на данни е необходима, за да може предаването на получените сигнали към компютъра да става с минимално забавяне и без загуба на данни.

Чет Сеп 12, 2024 9:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2