|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Къстъм Z80 компютър
Може ли да задам един въпрос - да речем, че го направите тоя компютър и после какво? Какво се предвижда да стане, след като платки, чипове, програма всичко е събрано и тръгне да работи? Аз нещо не мога да схвана каква е целта на замисъла. Щото замисъл - "имам един чип, дето не знам какво да го правя и затова ще си направя ретро комп с него" ми се вижда просто не достатъчен  .
|
| Нед Ное 10, 2013 6:08 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Един от възможните отговори е : @TheHungry - Единственото съображение да не "насипвам" логика е да стане платката възможно най-малка. Не мисля, че присъствието на едно CPLD ще "убие" ретрото в компютъра. Ама пък ако кажете, че е светотатство и углавно потъпкване на идеята на ретро машините - ок... ще го направим с ТТЛ-ки. @Дедо Боре - ползвал съм CPLD от тая серия ама друг го напълни със съдържание.  Ще го попитам дали ще се навие да съпортне и тоя път.
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Ное 10, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Е тъй де затова казвам тогава насипете всичко ( включително и процесора ) в едно FPGA и платката е само жици към интерфейсите . Хем може да си добавяте нови софтуерно  . Според мен или всичко да е както си трябва ( Z80 + ТТЛ-ки всякакви и прочие ) или едно FPGA и толкоз.Стига с тия мешаници . Не че не го правя и аз постоянно де .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Ное 10, 2013 7:09 pm |
|
 |
|
Koleto
|
|
| Нед Ное 10, 2013 8:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по някаква бръмбарите в главата ми се объркаха и написах долното в темата за 6502. сега го преместих тука, защото ми се струва валидно все още. Z80 без динамична памет е безмислено. той май е единствения 8-битов процесор, който поддържа рефреш, не че е болка за умирачка, ако го няма. мисля, че имам някъде една торба 256Кх4, но са SMD. ако не съм ги хвърлил ще ги даря за каузата. видеото също е важно какво ще е. с 6845 ще е трудно да се направи универсално видео (текст+графика). ще е много в курса на безумието, ако се направи с TMS34010 (020 иска VRAM) - хем текст, хем графика, хем бързина. пък и на какъв телевизор ще се гледа в днешно време? дисковете какви ще са? предполагам, няма да са флопита, но трябва да се уточни в коя кръгла дупка ще вкарвате квадратния чеп. и с какъв чук. Z80DMA бешe екстремен чип за намиране, дори по онова време. другата периферия е по-намираема, но пак е в графата 'екзотики'. ако твърдо ви влече към z80 архитектура, горещо препоръчвам z18x. поне има таймер, интеръпт контролер, серийна порта и 2 (а)синхронни SCI, които хич не са за пренебрегване. мисля, че може да се ползват за SPI, но са минали поне 25 години откакто ги четох тия чипове за последно. отделно има някакво MMU за поддръжка на страници до 1MB. има го в PLCC корпус, така че платката ще може да се пои и от леваци/десняци. може да се издупи до 33MHz. Z180 не е достатъчно древен за ретро, но все пак е от последната година на миналия век. за олд-таймер поне трябва да мине... и ако се слага DRAM, ще трябват адресни мултиплексори. като добавим и видеото - едно CPLD ще е наложително.
|
| Нед Ное 10, 2013 11:37 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами аз мисля, че ретро облика и ретро реализацията са две различни неща. Например тук са много популярни ретро автоклубовете. Разни ентусиасти се събират и човъркат някакви развалини от 20-те/30-те години на миналия век. Правят ги по-хубави от когато са били чисто нови - с хромирани решетки, ауспуси, джанти, и т.н. Слагат им някакви супер-мощни двигатели вътре. Обаче колата си остава ретро нио че 90% от частите по нея са чисто нови. Това между другото отговаря и на въпроса на Димитър - има неща, които се правят за пари. Има и други неща които се правят за кеф или някаква имагинерна идея. А колкото до децата и компютрите, аз мисля, че там стана голяма грешка някъде по линията. В момента начинаещите се качват на ламборгини и почват да се учат да карат направо на него. Естествено после на каквото и друго да сменят, вече е "бавно". Горе-долу така става. Аз лично нямам против FPGA-тата. Даже в момента работя над продукт с такова. Но не мога да ги програмирам и затова когато мога , винаги ги избягвам. Да не говорим че никога не съм харесвал тенденцията с милионите пинове даже и на най-дребните от тях. Според мен едно малко промче ще свърши работа за адресен дешифратор. при това без да унищожава ретро елемента дори. Видеото е по-сложен проблем. Едното решение е вече споментатия 6845, другото е както оня пич в ютуба - с отделен микроконтролер. Тук се навърта един юнак дето ги може тия, ама нещо не се обажда  Аз лично мисля че видеото и клавиатурта могат да са в отделен контролер без това да е проблем за ретро-реализацията като цяло. Тогава видеопаметта ще е вътре в него, а ще комуникира като I/O устройство с процесора през 2-3 адреса само. При нужда тоя контролер може да се смени с друг без да се пипа остатъка по платката. Пък и при нужда може и да не се слага изобщо.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Ное 11, 2013 1:06 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Добре де, FPGA-то е с много крака, ама има CPLD-та, нямат много пинове, има дори и на вид който ще пасне, а няма нужда да ги пишеш, може да ги чертаеш.
|
| Пон Ное 11, 2013 1:22 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
На мен това ми е ясно и го разбирам прекрасно, номера е, че нещо не успявам да видя имагинерната идея тук  . Колите ги правиш и после ги караш и им се кефиш, или пък ги водиш по изложби. Какво ще правите компа, след като го сглобите не ми е много ясно - на изложба ли ще го водите или ще го "карате"  ?
|
| Пон Ное 11, 2013 1:51 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Идеята е благородна и аз много и се кефя.. Сега ще излезнат наяве процесорите и периферията за Z80 от прашасалите чекмеджета и долапи, за да имам възможността спазаря това-онова от въпросните, за да си оправя един античен писалков плотер с издумкали такива... 
|
| Пон Ное 11, 2013 2:05 am |
|
 |
|
Koleto
|
Ама ама.... Нали решихме (или поне така си мисля) да минем на 6809. Не мога да променя аз заглавието да не внася обърквация  Рек, моля те - смени го на (Правец 8Т - MC6809 Къстъм). За дешифрацията - много:1 - за сега оставаме с CPLD. Виделото и калвиатурата стават като платки периферия - идеята е добра. За виделоконтрольоооор заглежах тия дни и uPD7220. Какво ще кажете за него? Целта е, да може да се закачи лесно към VGA монитор, че в днешно време трудно се намират зеленотръбни телевизори. Дедо Боре, ако успееш да ги изровиш паметите със сигурност ще влезат в употреба (поне за видело РАМ-та).... За дискове беше предложено да се ползват флаш карти - мисля е добра идея?
|
| Пон Ное 11, 2013 9:35 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
7220 също е от онова време, макар и да е по-куц от 34010. в каталога на NEC обаче бяха обърнали дейта бъса (D0 e D7 и т.н.) просто да се огледаш по-внимателно за наличните чаршафи. имам някъде хартиен каталог, но ще ми трябва археолог
с флаш-карти става лесно, ако имаш SPI или SD контролер в чипа. иначе става малко трудно/бавно.
|
| Пон Ное 11, 2013 9:51 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Е, не. Аз само ги предложих като варианти. Второто даже беше на майтап покрай оная новина наскоро. Може и по-добри варианти да има. Нека да чуем 
|
| Пон Ное 11, 2013 9:51 am |
|
 |
|
Koleto
|
ОК дайте тогава да изберем един вариант и да тръгнем твърдо по него: 1 - Z80 2 - MC6809 Аз съм раздовен... От една страна идеята за 6809 ми хареса, тъй като е "по-неизвестен" и неразпространен. Предизвикателството е мааалко по-голямо. Ще пренебрегна факта, че го нямам в шкафа, но така и така ще трябва да се купуват част от останалите чипове.... От друга страна в ибея има уникални оферти: http://www.ebay.com/itm/44-PC-ASSORTED- ... 1e7afadc90от които направо ще стане всичко Z80 - което също много яко. Незнам момчета, казвайте вашето мнение както за чипсет така и за име... EDIT: Съобразете моля предпочитанията и с евентуална бъдеща реализация като по-масово разпространен кит...  т.е. от таз гледна точка, кое ще е лесно намираемо и достъпно
|
| Пон Ное 11, 2013 10:16 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Е, аз моето мнение си го казах ама да го потвърдя: 6809 (даже може би 6809Е) и за да е екзотиката пълна, в добавка и 6829  Досега не съм чувал някой да го е ползвал за нещо тоя чип, поне не на това ниво проект. Ако е за масов кит - там нещата са други. Никой от тия чипове не се прави от години вече. Сигурно се намират достатъчно вройки, но не е гарантирано. Това много променя спектъра на задачата. В наши дни всичко е или микроконтролер или 32/64-битов процесор с документация по-дебела от "война и мир". Да не говорим, че единствения свестеч чип с нормална фон-Нойманова архитектура в производство днес е MSP430. И той отгоре на всичко е микроконтролер. Всичко друго са разни армове или други превъплъщения на (*beep*) Харвардска архитектура. Та от гледна точка на кит нещата самного по-сложни. Обаче може и да има решение, аз съм любопитен да го чуя.
|
| Пон Ное 11, 2013 12:40 pm |
|
 |
|
Koleto
|
ОК за сега 6809 - чакаме други мнения - Дедо Боре, Ицо? Тука ме изненада - не мога да намеря нищо за това 6829 освен че е някакъв мемори миниджмънт. Имаш ли даташут за него и бройки от него? Твърди се че SC67476P му е аналог....
|
| Пон Ное 11, 2013 1:28 pm |
|
|