Отговори на тема  [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Генератор за 77.5kHz (DCF77) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Генератор за 77.5kHz (DCF77)
4040 написа:
А този сверяващ сигнал откъде се излъчва и навсякъде ли го има?

https://en.wikipedia.org/wiki/DCF77

Пет Май 27, 2016 12:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Не знам дали няма да е по-лесно честотата да се генерира с ШИМ и да се филтрира.

Пет Май 27, 2016 1:02 pm
Профил
Аватар

Около Франкфурт. Обхвата е около 2000км. Ние сме по периферията. Това като се съчетае с някое изпулсно захранване в обхвата и приемника спира да чува.

Открих си проблема, или може би част от него: - единия делител смущава другия по някаква причина ...

Използвам опорен източник 12MHz (синусоидален от DSO-X3012).
Честотата за сравнение е 3100Hz, което дава коеф на деление 25 от 77.5 и 3871 от 12MHz (не е точно, но евентуално ще мога да подстроя кварца, ще видим, то да тръгне това).
Делителите са реализирани в XC9536XL.

Като няма 12MHz, делителя от 77к работи добре. Като пусна 12MHz и почва да изпуска по някой-друг цикъл от 77к. Шах-мат.
Вярно че има малко стърчащи кабели ама чак пък толкоз...

Пет Май 27, 2016 1:26 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Не знам дали няма да е по-лесно честотата да се генерира с ШИМ и да се филтрира.

Това също е вариант. Но поне да подкарам един вариант... После може да пробвам и друг. И без това проекта е за забавление основно. А и малко да ми размърда мозъка че съм изпаднал в някакъв цикъл, все едно и също.

Пет Май 27, 2016 1:30 pm
Профил

Абе тая честота ще я генерираш през PWM-а на някоя 10-ка и даже ще докараш синусоида :D

Пет Май 27, 2016 5:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

velio написа:
Около Франкфурт. Обхвата е около 2000км. Ние сме по периферията. Това като се съчетае с някое изпулсно захранване в обхвата и приемника спира да чува.

Колко микроволта излизат от антената у нашенско?
Защо не ползваш 2500*31=77500? 2500Hz се получават много лесно!

Пет Май 27, 2016 7:43 pm
Профил

А.. защо не си вземеш един кварц от готов приемник и да го подкараш с едно транзисторче? Предполагам в алиекспрес/ибей ще е пълно с евтини модули.

Пет Май 27, 2016 10:37 pm
Профил
Аватар

4040 написа:
Колко микроволта излизат от антената у нашенско?
Защо не ползваш 2500*31=77500? 2500Hz се получават много лесно!

Трудно ми е да ти кажа. Не съм мерил, а и мисля че не знам точно как да го направя. Гледал съм с осцилоскоп на изхода на приемника (дето е вграден в часовника) и нищо смислено не излиза през повечето време (явно е доста зашумен обхвата).
2500*31 това е добра идея, ще се получи точна честота. 2500 може да се получи от 10MHz / 4000 или от коя да е друга кръгла честота. Наистина добра идея.
Засега се поотказах от PLL. Явно два делителя с един XC9536 е проблем по някаква причина - единия спорадично дели на по-малко от колкото е зададен. Мога да пробвам с две схеми поотделно, просто за да си докажа откъде е проблема. Така или иначе с PLL е неудобно - много чаркове са.

Като се поосвободя малко по-нататък ще пробвам да подкарам DDS-а или вариант директно от MCU (макар че точността не е ясно каква ще е).

ToHu написа:
Абе тая честота ще я генерираш през PWM-а на някоя 10-ка и даже ще докараш синусоида :D

Абе ще докараш, спор няма, ама в случая е важно да е точна (+/- 1Hz примерно). Не съм сигурен каква е селективността на приемника, ама вероятно ползват кварц като филтър.

michev написа:
А.. защо не си вземеш един кварц от готов приемник и да го подкараш с едно транзисторче? Предполагам в алиекспрес/ибей ще е пълно с евтини модули.

Ами... няма. Зор се намират, още повече пък евтини. По-лесно е да намериш часовник с такъв приемник (евентуално ако някой го изхвърли). Кварц отделно е пък още по-зор. Използват се само и единствено за тая цел, и то само в Европа, явно не са толкова масови.

Вто Май 31, 2016 12:24 pm
Профил

Примерно тази оферта не те устройва? За 13.50лв 50 бройки.

Вто Май 31, 2016 12:43 pm
Профил
Аватар

С контролер пак няма да се постигне точна честота ,защото отново всичко се свежда до делители. Но с някои хватки може да се "излъже" честотомера. Ако се получи дробен коефициент на ПВМ-а , се зареждат последователно двата съседни цели делителя, в отношение усреднено във времето. Така нито един период няма да е точен ,но като цяло честотата ще е вярна. Равносилно е на внасяне на малък джитер в сигнала.
Но най-добре си е с точен кварц. А контролера освен като генератор, може да изработи и квадратурни сигнали за детекцията и да обработи получената информация.

Вто Май 31, 2016 12:59 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Явно два делителя с един XC9536 е проблем по някаква причина - единия спорадично дели на по-малко от колкото е зададен.

По-скоро проблемът е в зад-клавиатурното устройство. :)
Ако си от София мога да ти ударя едно рамо за CPLD-то.

Някъде из другите теми съм препоръчвал един доста удобен програмируем осцилатор за експериментиране - Si504.
Сега виждам че Silicon Labs са му обявили EOL.
Ако успееш да си намериш бройка ще ти помогна с програмирането и пробите. Не съм подозирал че ще го спират, та не съм си заделил.

Si514 може и да е близък, може и да не е, не ми се чете в момента.

Вто Май 31, 2016 1:05 pm
Профил
Аватар

michev написа:
Примерно тази оферта не те устройва? За 13.50лв 50 бройки.

Ее, че множко си е. Така де, не може да си купиш 2-3бр. (между другото уж търсих ама това съм го пропуснал). DDS-а дето го взех струва 10лв (с платката и кварца).

woody написа:
По-скоро проблемът е в зад-клавиатурното устройство. :)
Ако си от София мога да ти ударя едно рамо за CPLD-то.

Напълно допускам тая възможност и аз да съм виновен.
От В.Т. съм, малко сме надалеч :). Но нищо де, то си е занимавка за свободното време, нито ми е спешно, нито ми е важно ;).

woody написа:
velio написа:
Някъде из другите теми съм препоръчвал един доста удобен програмируем осцилатор за експериментиране - Si504.
Сега виждам че Silicon Labs са му обявили EOL.
Ако успееш да си намериш бройка ще ти помогна с програмирането и пробите. Не съм подозирал че ще го спират, та не съм си заделил.
Si514 може и да е близък, може и да не е, не ми се чете в момента.

Основната разлика е че Si514 е от 100kHz нагоре. То не че не може да се нагласи на 155к примерно и после да се раздели на 2, ама... като гледам май има и други разлики. А пък си е скъпичък де.

Вто Май 31, 2016 1:23 pm
Профил

Ако ще ползваш специализиран чип, може да се пробваш с нещо евтинко и сравнително ново - si5351a. Пойнато на платка е към 15-20лв в БГ.

Вто Май 31, 2016 1:58 pm
Профил
Аватар

Неслучайно писах че Si504 беше удобен за експериментиране. Нахвърлял си бях малко програмче през FTDI (такова съм имал подръка) да го конфигурира през непретенциозния едно-телов интерфейс. Пък и беше евтин.

Si514 гледам съвсем различна цена, че и I2C.

Вто Май 31, 2016 2:10 pm
Профил
Аватар

velio написа:
...Трудно ми е да ти кажа. Не съм мерил, а и мисля че не знам точно как да го направя. Гледал съм с осцилоскоп на изхода на приемника (дето е вграден в часовника) и нищо смислено не излиза през повечето време (явно е доста зашумен обхвата).

Директно едва ли ще видиш нещо - сигурно са някакви микроволти. След като се усили и филтрира се измерва и по усилването ще се изчисли входния сигнал. Освен носещата честота е важна и честотната лента на сигнала - важно е при филтрациите. Интересното е ,че поради сравнително ниската честота, вече влизаме в "обхвата" на DSP-тата и могат да се приложат директно цифрови филтрации. Не че е по-лесно, просто като идея за който има такива ДСП-интереси (става изцяло "цифрово").

P.S. Забравих ,че ще правиш излъчвател, а не приемник. Но пък ако се направи хубав приемник няма да има нужда от близък предавател. Преди години гледах в интернет един проект за нискочестотна комуникация и беше пак някъде около 70кХц някакъв свободен любителски обхват. Човека предаваше някакви буквени съобщения...

Последна промяна 4040 на Вто Май 31, 2016 6:23 pm, променена общо 1 път

Вто Май 31, 2016 3:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща