Отговори на тема  [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 34, 35, 36, 37, 38  Следваща
Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Ами четох описание на готовите профили в опасните прототипи. Харесах си Хако FX8801 - с външен термистор. Свързал съм му резисторите за ID, а термистора е замостен. На дисплея се отчита температура от 0 градуса, барграфа е на максимум, и според показанията е подадена мощност от 65W. На скоп, към нагревателя се подава ток за един период, и за два липсва.

Иначе магнестата си цъка. Когато нагрява, отчита темпаратура 0 градуса. Когато я достигне, изревава че веригата на нагревателя е прекъсната.


Нед Фев 03, 2019 9:29 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 11:02 am
Мнения: 3070
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Е, без реален термистор няма да стане.

Колкото до 65-те вата - отчита ток през реотана, от там и максимална мощност и съпротивление. После я оганичава през дютито до максимално зададената в профила или максималното, което може да поеме станцията (в случая ограниченоето е 6А, доколкото помня).

Задай в профила 130 вата и ще пуска повече ток.

ПП: Но без поялник с термодвойка или термистор няма да ти се получи нещо да регулира. Най-много да се случи същото, което би се случило като го вържеш директно към трансформатора.


Нед Фев 03, 2019 9:54 pm
Профил ICQ
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
sparkybg написа:
...ПП: Но без поялник с термодвойка или термистор няма да ти се получи нещо да регулира. Най-много да се случи същото, което би се случило като го вържеш директно към трансформатора.

Идеята е следната - станцията си бачка както е предвидена оригинално. А когато включа оригиналния за кутията поялник с магнестат, само да подава напрежение.

Нямаше конектори с достатъчно пинове за да изведа захранването за магнестата директно, и сега се налага да се залъгваме... :D


Нед Фев 03, 2019 10:14 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 11:02 am
Мнения: 3070
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Хм.... не е предвидена за това. Ще пищи че реотана е прекъснат, когато магнастата прекъсне. Но като включи, би трябвало сама да се исвества. Тоест това би бил единствения страничен ефект, или поне така си мисля.


Нед Фев 03, 2019 10:22 pm
Профил ICQ
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Ясно е че не е предвидено да бачка като тел. Вероятно съм единствения на планетата с подобно, да го наречем, специфично хрумване. :D

Въпросът беше повече за профилите и за редуцираната мощност. Ще поразгледам фърмуера и ще се опитам да го пипна за да бачка коректно и с магнестата.
Ще пиша какво е станало.

В тая връзка, фърмуера поддържа само човките описани в първото мнение в темата в опасните прототипи? Питам, за да съобразя резисторите за ID, за да не се получава дублиране на профили.

Апропо, търсейки темата в прототипите, попаднах на емнайсет оферти за платки за тоя проект. Не спят тия китайци...


Нед Фев 03, 2019 10:46 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 11:02 am
Мнения: 3070
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
itso.t написа:
В тая връзка, фърмуера поддържа само човките описани в първото мнение в темата в опасните прототипи? Питам, за да съобразя резисторите за ID, за да не се получава дублиране на профили.

Апропо, търсейки темата в прототипите, попаднах на емнайсет оферти за платки за тоя проект. Не спят тия китайци...


В архива на проекта има еьин XLS файл с какъв резистор на какво ID отговаря. Там е написано кои ID-та съм си запазил (не помня четните или нечетните), и кои могат да се ползват.
Сори, ама в момента не мога да погледна че се правя на работещ.

За платките знам. И по-добре. Един руснак продаваше и комплекти с части, сглобени и не.


Нед Фев 03, 2019 11:09 pm
Профил ICQ
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Тия дни отделих малко време за да завърша тая техника. Както бях споменал и по-напред, засега ще живее в къщичката и ще използва ресурсите на един дърт Weller TCP, който не се използваше и само събираше прах.

Прикачени файлове:
Weller_3.jpg
Weller_3.jpg [ 58.06 KiB | Прегледано 4108 пъти ]


Леко пипнах софтуера, за да махна киселите съобщения когато работи с оригиналния за кутията поялник, и магнестата му изключи.
Когато е с него не работят и бутоните за настройване на температура, както и фиксираните температури.
Леко пипнах и управлението на барграфа и отчитането на текущата мощност. Остана още една дреболия за оправяне, но засега му стига толкова.

Частта с конвертирането на шрифтове беше най-досадното занимание от цялата работа. Ползвах някакъв софтуер, но има какво да се желае от него.
С какво ги правите тия нещица? Нещо тествано и приличено?

Прикачени файлове:
Weller_1.jpg
Weller_1.jpg [ 53.52 KiB | Прегледано 4108 пъти ]


Прикачени файлове:
Weller_2.jpg
Weller_2.jpg [ 69.01 KiB | Прегледано 4108 пъти ]


Пон Апр 29, 2019 9:39 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 11:02 am
Мнения: 3070
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
itso.t написа:
Частта с конвертирането на шрифтове беше най-досадното занимание от цялата работа.


Програмче на C#. Записвам шрифта в PNG, чета го от C# (един програмен ред), после пиша 2 цикъла да обикаля пикселите и да ми изкарва направо текста на C. После Copy-Paste в проекта с дребни намествания.


Пон Апр 29, 2019 10:16 pm
Профил ICQ
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Добре, подигравай се... :lol:

Мога да скова нещо на C, C++ и до там.
А за пеце съм писал само един път, някакъв елементарен софтуер за комуникация пред 488.
Ама е гадна работа. Писането за микроконтролери ме кефи повече.

А иначе се интересувам от някакво по-универсално решение - конвертиране на картинки, шрифтове, наместване насам - натам, оразмеряване, изрязване.
Не че част от изброените не стават с някоя от многото програми за обработка на изображения де, ама питам за някакво по-мързеливо решение.


Пон Апр 29, 2019 10:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 11:02 am
Мнения: 3070
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
itso.t написа:
Добре, подигравай се... :lol:


Нищо такова. Просто така наистина ми е най-лесно.

Трудно ми е да си представя конвертор, дето да ти изкарва C код за дефиниция на масив например, и да го напълни с данни във вида, в който ти е удобно в проекта. Когато като в моя случай така и така имаш инсталирани туулсове и IDE-та за кво ли не, 5-те програмни реда се оказват на 2-3 клика разстояние.

А то може и на Javascript в конзолата на браузера да се напише. Или с текстов редактор в HTML файл, който отваряш с браузера.


Пон Апр 29, 2019 11:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Регистриран на: Съб Ное 29, 2014 9:11 am
Мнения: 743
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
itso.t написа:
А иначе се интересувам от някакво по-универсално решение - конвертиране на картинки, шрифтове, наместване насам - натам, оразмеряване, изрязване.
Не че част от изброените не стават с някоя от многото програми за обработка на изображения де, ама питам за някакво по-мързеливо решение.


Има разработена програма https://www.mikroe.com/glcd-font-creator а от нас се иска да си измислим алгоритъма за пълнене на буфера :)


Вто Апр 30, 2019 9:04 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10320
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
някой беше поствал подобна програмка, не знам дали не беше това. Не ми се пуска боза да проверявам ;-)


Вто Апр 30, 2019 9:33 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 11:02 am
Мнения: 3070
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Всичко това е много хубаво, но в конкретния случай не съм си правил шрифтове, а например за големите цифри съм ползвал "Arial Bold" или "Arial Black". Записал съм цифрите от шрифта в някакъв image формат без компресия (gif, bmp, png), и от него съм ги направил на C сорс от вида:

char[] font1 = {
0b10011100,
0b01101010,
0b11100010,
0b00011001
}

и т.н., като всеки бит е пиксел.

Из интернет има бол битмап шрифтове. Когато ми трябва кирилица ползвам тия от едновремешните BDS.com и прочие кирилизатори - в тях има 8x16, 8x8, и още 2-3 чишита. Въпроса е че за самото прекодиране в "C" вид, за да отидат в някой .c или .h файл на проекта, за който ми трябват, използвам някакво малко писано от мен програмче. Постнатите горе могат ли това? Могат ли да ползват за основа някой от наличните в Windows шрифтове?


Вто Апр 30, 2019 10:04 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:22 am
Мнения: 15501
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
Прикачени файлове:
Software.rar [3.04 MiB]
273 пъти


Това са на Сегер тулчета към техния GUI. Има и за фонтове и за битмап конвертори и разни други полезнотийки.

_________________
"Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.


Вто Апр 30, 2019 10:52 am
Профил ICQ
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10494
Местоположение: София
Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
За конвертиране пробвах няколко софтуера. От безплатните ми хвана окото LCD Image Converter - https://www.riuson.com/lcd-image-converter
Има някои досадни моменти, но като цяло бива.

sparkybg написа:
...Трудно ми е да си представя конвертор, дето да ти изкарва C код за дефиниция на масив например, и да го напълни с данни във вида, в който ти е удобно в проекта...

Горният се справя доста добре. С дифолтните настройки не стана работата, ама като ме отпусна мързела му коригирах скрипта за конверсия и нещата станаха.
Въпросния скрипт (за шрифт 32 х 48), ако някой реши да твори по темата:
Код:
/*
* left to right
* forward
* bands
*/

var bandY = 0;

do {
    for (var x = 0; x < image.width; x++) {
        for (var y = image.bandSize; y != 0; y--) {
            image.addPoint(x, bandY + y);
        }
    }
    bandY += image.bandSize;
} while (bandY < image.height);


Въпреки това се оглеждам и за алтернативи де - ако потрябва да друг проект.


Вто Апр 30, 2019 1:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 34, 35, 36, 37, 38  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни