Автор |
Съобщение |
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
FOC Servo
След аналоговото DC-Servo ( viewtopic.php?f=22&t=13129) започнах работа по BLDC-Servo. Работих по хардуерен синусоидален контрол на AC Servo motor (PMIM) с три токови ШИМ-а. Успях да постигна токова регулация в 6 стъпкова комутация. Синусоидален режим така и не подкарах напълно. Но в крайна сметка това беше само за упражнение. Целта през цялото време беше векторно управление ( FOC) на мотора. Самия мотор претърпя малка реконструкция - изведох сигналите за комутация UVW навън през RS422 предавател. В крайна сметка стигнах до FOC-Servo. За момента имам реализирано векторно управление на базата на STM32F4. Липсва обратна връзка по скорост. Директно задавам позиция от импулсен генератор. Работи добре, има още какво да се желае. Редно е да отбележа, че токовата обратна връзка минава през модули от честотни задвижвания на Electroinvent. Също и импулсното захранване на електрониката е от компоненти / схема (свалена от платка) на тяхно задвижване. Първоначално силовия мост беше с импулсни DC/DC преобразуватели но в случай на пробив на транзистор си 'заминаваха' набързо. Също SVPWM е копиран от кодa на STM FOC SDK v1. Другите компоненти (софтуер/хардуер) са смесица от мои и чужди проекти. Продължавам работа по задвижването, изкушавам се да бъде част от бъдещо обновяване на ROBKO-01.
|
Съб Юни 03, 2017 1:02 pm |
|
|
s.ivanov
|
Re: FOC Servo
Вече задвижването се захранвана директно от мрежата ( 220 VAC -> 320 VDC на моста ). Изпитвах доста притеснения в етапа на увеличаване на напрежението. Разбира се имаше и проблеми. Сред които особено неприятна осцилация на GS на полевите транзистори. Успях да затворя и позиционния и скоростния контур. За жалост обратната връзка по скорост все още е прекалено груба и това създава проблеми но все пак работи доста добре. Файловете на проекта са качени в https://github.com/SimeonSimeonovIvanov/FOC-ServoВидео от отделните тестове: youtube.com / FOC Servo
|
Вто Дек 05, 2017 6:58 pm |
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 8:42 am Мнения: 11161 Местоположение: Гьотеборг
|
Похвална работа, аз самия сигурно разбирам съсвсем малко какво всъщност е свършено. Сега остава някой да се навие да прокетира и произвежда нов Робко, а не да купуваме разни готови пластмаси.
|
Сря Дек 06, 2017 2:31 pm |
|
|
s.ivanov
|
Да се похваля От проекта за FOC Servo (open source) успях да достигна до нещо много по-истинско: AC Servo. Засега не съм решил дали ще премине към open или close. Отделни схемни решения от него са качени в git: https://github.com/SimeonSimeonovIvanov/И малко снмки на готовото серво/платки: AC ServoAC Servo ( Work )youtube.com: 750 W Motoryoutube.com: 60 W Motor
|
Сря Дек 11, 2019 10:31 pm |
|
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 8:14 am Мнения: 4879 Местоположение: Новата земя на племето Мутум'ба
|
Много добре изглежда!
_________________'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
Сря Дек 11, 2019 10:41 pm |
|
|
Stoi
Ранг: Професионалист
|
Яко ! Някакви по-силнички чодели замислял ли си ? За 10-20 kW Ac серва ?
_________________www.ev-bg.com
|
Пет Дек 13, 2019 3:13 pm |
|
|
s.ivanov
|
Благодаря!
На въпроса: определено обмислям по-мощен вариант но ще трябва да натрупам още опит със сегашната система. А и имам да наваксвам със софтуера, особено този за въвеждане на параметри. И другото важно нещо: в такъв проект си проличава нуждата от добро разбиране на математиката което компенсирам с много желание, четене и проби/грешки.
|
Пет Дек 13, 2019 7:43 pm |
|
|
exider
Ранг: Минаващ
|
Здравей, Аз имам няколко Sanyo Denki 1000W Servos, и търся да си сглобя колнтролери. Предполагам си запознат със "STMBL" https://github.com/rene-dev/stmbl. Интересуваме твоето мнение относно сравнението м/у твоя "FOS" и този на Рене "STMBL". Как се сравняват двата? Кой ще ме посъветваш да направя ? Благодаря за работата и отворения код на сервото. Иван
|
Пон Юли 27, 2020 9:41 pm |
|
|
s.ivanov
|
Здравей,
FOC Servo е "учебен" проект. Негов наследник е AC Servo но към днешна дата не е open source. От друга страна STMBL е завършен за краен потребител (относително). От това определено STMBL е за предпочитане. Успех в начинанието и ще се радвам ако споделяш докъде си в процеса на работа.
Поздрави, Симеон.
|
Пон Юли 27, 2020 10:03 pm |
|
|
s.ivanov
|
| | | | exider написа: Здравей, ........... Кой ще ме посъветваш да направя ? ........... Иван | | | | |
Заслужава си да прегледаш и този проект: https://odriverobotics.com/Има реализирани интересни алгоритми/решения за управление на ел.мотор (PMSM и ACIM).
|
Пет Сеп 11, 2020 6:30 pm |
|
|
s.ivanov
|
AC Servo and EnDat 2.1
С цел развой се сдобих с AC Servo мотор BECKHOFF AM3024-0C21. Ползва абсолютен енкодер с EnDat 2.1 интерфейс + Sin/Cos поредица (512 периода на оборот). За жалост информацията за протокола е относително малко (но достатъчно). Най-добрия пример който намерих е от проекта STMBL. Успях да прочета позиция но тепърва започва пълната реализация на протокола. Това са коригираните файлове от STMBL: endat.c / endat.hИ снимки на новия контролер/серво мотор: AC Servo v.0.0.1 - Top Side: AC Servo v.0.0.1 - Bottom Side: BECKHOFF AM3024-0C21: Github: FOC Servo
|
Чет Ное 26, 2020 7:17 pm |
|
|
s.ivanov
|
Пристигна и новата платката за IPM (Intelligent Power Modules) - 6MBP30XSD-060-50:
|
Съб Дек 12, 2020 7:03 pm |
|
|