Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Cekins написа:
Ти до 62% щом си стигнал си супер. Нормалното дето наблюдавам е 45-55%. А тези без батерия са жива скръб (за домашни говорим) - там 12-15% ако направи ще трябва да черпят...

Всичко зависи от консумацията... При мен също има сезонен характер, но не е така фрапантно. Ако се топля на ток ще имам поне няколко мегаватчаса зимата и годишно с лекота ще падна и под 40%. И наистина няма какво да се направи. Поне за през зимата. През лятото обаче тая година надявам се да имам много по-висока консумация. Може даже да обърна палачинката, т.е. лятната ми консумация да стане по-голяма от зимната. Това ще си пасне по-добре със слънчогледите и кой знае... може да стигна 70-80%, че и да ги мина ;–) Ще видим... технически имам възможност щото във фирмата имаме повече коли отколкото шофьори, т.е. една винаги може да се зарежда.

Сря Яну 10, 2024 12:59 pm
Профил

Две новини...
Първата е, че цената на слънчогледите продължава да пада или почнаха да внасят от по-евтините. Не знам но като гледам брошурата на практикер система която моята сега е почти 2 пъти по-евтина отколкото преди по-малко от 2 години. А като отчета и инфлацията разликата става много повече.
Втората е, че най-накрая на българския пазар се появи бойлер с комбинирано АС и DC захранване. Демек може да се върже директно към слънчогледи. Елдом са пуснали нещо дето наричат "хибриден". Новината е добра като идея, много пъти съм обяснявал че това е най-ефикасния начин да се ползва енергия от Слънцето. Обаче.... имплементацията на Елдом е недомислица. Засега предлагат само 80L което е твърде малко. Един човек да се изкъпи и водата свършва и после чакаш много или трябва да ползваш и ток от мрежата. Отделно, че не виждам да се споменава MPPT, имат ограничение само до 40V и т.н. Очевидно просто са сложили втори нискоомен нагревател и термореле за DC. Пак е нещо де. Поне е фабрично и с гаранция, предполага се, че е тествано и е надеждно и няма да гръмне... Но от друга цялото нещо има твърде много недомислици и твърде висока цена като за частите дето са добавили...
Предполагам и другите производители като Теси и т.н. ще се светнат и някой ще изкара по-добро решение. При всички случаи предвид и смешната цена на слънчогледите това убива всякакви колекторни и термосифонни системи.

Пон Яну 29, 2024 10:35 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Втората е, че най-накрая на българския пазар се появи бойлер с комбинирано АС и DC захранване. Демек може да се върже директно към слънчогледи. Елдом са пуснали нещо дето наричат "хибриден". Новината е добра като идея, много пъти съм обяснявал че това е най-ефикасния начин да се ползва енергия от Слънцето. Обаче.... имплементацията на Елдом е недомислица. Засега предлагат само 80L което е твърде малко. Един човек да се изкъпи и водата свършва и после чакаш много или трябва да ползваш и ток от мрежата. Отделно, че не виждам да се споменава MPPT, имат ограничение само до 40V и т.н. Очевидно просто са сложили втори нискоомен нагревател и термореле за DC...

Мдааа, невъзможността да се използва всеки безплатен фотон вече е загуба и сън не хваща "слънчатите", че слънцето грее безплатно... :D

Сега по-сериозно. Нагревателя на бойлера е отделен чарк - на фланец. Има места на които може да се изработи нагревател по поръчка.
Събираме А с Б и получаваме тежката инженерна задача да се монтира на фланеца за бойлер нагревател по наш вкус.
Защо е това циврене и защо се чака някой да ни свърши работата (в случая Елдом) според критериите с които не сме си дали труда да ги запознаем?
И след като се изработи фланец с подходящите нагреватели вече може да се завинти МППТ, АГЦ, АРУ, ГРФДЩ и всички други системи.

Най-съществения въпрос: а какво пречи да се включи стандартен бойлер към стандартен инвертор? Тогава всички екстри ще са налични без да трябва да се прави нестандартен хардуер.
Може би КПД на безплатната енергия няма да е достатъчно голям, и пак проблеми със съня... :D

Пон Яну 29, 2024 11:23 am
Профил

itso.t написа:
Най-съществения въпрос: а какво пречи да се включи стандартен бойлер към стандартен инвертор?

Принципно нищо не пречи... аз повече от година съм точно така. Което не значи, че е добро решение. Проблемът не е дали минава през инвертор или. Всичко при слънчогледите опира до баланс, баланс и пак баланс.
Стандартно топла вода се ползва вечер или сутрин. Специално у нас през седмицата ходим на работа, лятото събота и неделя задължително сме на село, така че 99.99% от консумацията на топла вода е когато няма Слънце. Ако бойлерът е с достатъчно голям обем да покрие 24 часа от нуждите то не би имало проблем да се включва само веднъж дневно. Но моят не е толкова голям, което е стандартно. В смисъл ако няма режим на тока няма причина да си слагаш 200L бойлер.
Така де, крайният резултат е, че при мен бойлерът 7-8 месеца в годината се захранва от батериите, което не е най-оптималното приложение за батерии. През останалото време работи на дневна тарифа. Пак казвам почти никога директно от слънчоглед и никога на нощна.
Всичко това не е кой знае каква драма, не ме притеснява финансово, не ме притесняват фотоните, даже и Грета ми няма номера и тя не ми се е обаждала досега.... Притеснява ме единствено като инджинер, че не е много ОК подобна схема. На теория топлата вода е може би най-удачният и прост начин на използване на ВЕИ изобщо. Но на практика се получава като един от най-неудачните (ако го правиш така, както аз съм в момента). Причината пак ще я повторя за чукурнайсти път - баланс, баланс и пак баланс!

За да стане ОК, решението при всички случаи изисква голям обем или буферен съд. Разбира се, то зависи и от големината на семействто, но 80L може да върши работа само на несемеен човек. Сега решението може да е с колектори, може да е и със слъногледи. Аз може и да съм предубеден на тая тема, но опитът ми с колекторите е силно, силно негативем. Особено по отношение на китайските такива. Просто не стават. Верно има и по-качествени, но цена от 3-4 бона на система е тъпо, отделно пак има проблем да не кипне, да не замръзне, да опъваш тръби и т.н. За мен е абсолютно глупаво решение. Имаше някакъв смисъл едно време, но сега при условие че слънчогледите вече са под 400лв на кило и трябва да опънеш само два канапа от покрива....
Единствено остава проблема как да вкараш канапите в бойлера. В тая тема мисля вече обсъждахме както решения с нагреватели, така и с PWM. Има решения, но... хубавите са безумно скъпи, а другите не толкова хубави или най-малкото минава през някаква интервенция на бойлер. Не е нещо, което би трябвало да притеснява такива като нас, но разбира се далеч по-чисто е да го има фабрично. С RC4 конекторите, да няма интервенции и екеперименти. Още повече на фона на всичките тия приказки за глобалното нулиране и бля-бля да няма читаво решение е супер странно. Ако махнеш отоплението (което няма как да мине на Слънце) бойлерът обикновено остава най-големият консуматор в едно семейство. Грехота е направо!

Пон Яну 29, 2024 1:57 pm
Профил
Аватар

https://twitter.com/DriveTeslaca/status ... 1833736530

Съб Фев 24, 2024 11:26 pm
Профил ICQ

Страшен бизнес. Батериите с лоши параметри от фабриката дето не стават за коли ги правят на пакове с инвертор и ги продават на 5 пъти по-висока цена за домашни цели. Да са живи и здрави будалите да ги купуват.

Нед Фев 25, 2024 9:22 am
Профил

Pif тая клюка от къде я чу?
Батериите които се ползват за коли са съвсем различна химия и съвсем различни параметри. Не стават за поурвали, дори параметрите им да са перфектни.

Нед Фев 25, 2024 6:29 pm
Профил

Пак си пил от смешните хапчета на Къци.
Я ти като по-просветен обясни на нас по-заспалите ЗАЩО? Каква е разликата в химията? Кои параметри точно не стават? Какво се иска от батериите за поверуоли дето го няма в батериите за коли?

Пон Фев 26, 2024 8:48 am
Профил

В колите се ползват предимно NMC (никел-манган-коболт) батерии, защото се гони тегло. Но това идва за сметка на компромис с параметрите. Имаш много по-малък брой цикли. Конкретно Тесла имат чукурнайсет различни батерии и обикновено нямат спецификация. Но за сравнение моята талига е с батерии на LG и според чаршафа издържа между 1200 и 1400 цикъла. Варира защото другия компромис е в нивото на заряд. Животът на NMC батериите се съкращава ако ги зареждаш над 80% и особено ако ги държиш напълно заредени и още повече ако ги държиш на топло. Също се съкращава и ако ги разреждаш до дупка и ги държиш така.
Сега напоследък почнаха да правят и LFP батерии (желязо полимер), но това което се ползва в колите пак се разминава от стационарните LFP от сорта на LiFePo4. Най-добрите засега постигат 3000 цикъла и нямат ограничение колко да ги зареждаш, което е предимство спрямо NMC. Естествено са малко по-тежки. В общия случай модата в момента е версията със стандартен пробег да е с LFP, а версията с удължен пробег да е със старите NMC. Като и в двата варианта батериите тежат еднакво, просто при втория имаш значително по-висок капацитет...
Толкова за EV батериите...
За мрежови батерии се ползват почти само и единствено LFP но стационарни версии при които имаш над 6000 цикъкъла. Някой китаец може да си позволи да слага каквото му хрумне, но марковите производители ти дават 10 години гаранция, без ограничения в начина на ползване. На практика аз цяла година ползвах моите батерии да топля вода (описал съм го в тая тема). И не му пукаше, точно щото не би трябвало да се отрази съществено на батериите.
Защо не е добра идея да се ползват NMC батерии за мрежови нужди, ами защото има 5 пъти по-малко цикли и съответно живот (без да броим ограниченията в режимите на ползване). Със сигурност ще издържи 2-3 години както и да я ползваш, но няма да изкара гаранцията... А както казах при марковите имаш и гаранция. Но и дори и да не броиш гаранцията, то чисто ценово не се вързва. Тук имаше колега който продаваше батерии от Кона и там обясних защо е малко куцо да се преправя. Виж цената на която се продава виж цената на които се продават маркови и ще видиш, че не е 5 пъти по-евтина, но е 5 пъти по-кофти. Не се вързва ако смяташ, а трябва да се смята щото за мрежова батерия основния показател е колко енергия ще прекараш през живото на батерията.

Конкретно дали Тесларов би сложил автомобилна батерия и да я пробутва като мрежова - той може да е мошеник, но не е толкова тъп мошеник и толкова на дребно. Освен това той почти не произвежда батерии и ако има какъвто и да е проблем, той просто няма да ги плати вместо да се опитва да ги шитка по най-тъпия възможен начин. Така че твърдението то е Ъпдурдно. Една жена каза на пазара...

Пон Фев 26, 2024 10:08 am
Профил

Да обобщим:
Твоите наблюдения са на база батериите на твоята електричка и на твоя сторидж дето си имаш у вас? Останалото ти е четене на ревюта в интернет?
Не си правил сторидж, не си правил БМС, не си тествал реално различни по вид батерии, не си правил грид сторидж със стари батерии от електромобили? Не си виждал тесла пауър уол от вътре както и не си разглабял и не си тествал елементи от кола на тесла?
Цялата ти експертиза се базира на четене в интернет?
Ако трябва да го сравня - Инженер се образова от статии в калдата, хирург се образова от форум за хомеопатия.

Грид сториджа се разделя на няколко вида. И NMC химията покрива всичките видове без проблем. Ако пазиш батерията можеш спокойно да стигнеш 10к цикъла както са желязо-фосфатните. При тях се получава от самосебеси и поради конструктивни особенности - по високи съпротивления на електродите. Навремето първите електрички ги правихме с желязофосфатни батерии точно защото нямаше други. Мерцедес купиха А123, Тесла изкупи продукцията на Панасоник и на пазара дори да имаш пари нямаше какво да купиш. А в момента масово се изкупуват батерии от електрички за грид сторидж. Затова и преди 3-4-5 години цените на старите батерии от електричките скочиха над 3 пъти. Появиха се бизнеси които ги изкупуват и ги слагат за сторидж.
Сега е страшен бизнес и контейнери с батерии. Там също се ползват всякакви химии, дори и литий-полимерни с под 500 цикъла.
Всяка една батерия може да има както много така и малко цикли.
А тесла нямат отделен завод за батерии за пауъруоли. Това е стара информация още от както направиха първия завод с панасоник имаше драми с реджектнатите от производството клетки.
Та твойте наблюдения от домашната ти инсталация не могат да бъдат скалирани до глобални и генерални изводи.
В грид сториджа има инстант контрол, праймари контрол, секъндъри контрол и чак тогава следва твоя кейс - захранвам си къщата през ноща. Мога да ти гарантирам, че 10 годишни НМЦ клетки ще имат по-добри параметри след 10к цикъла от твоите. Стига да не ги прегряваш.
Ако много държиш имам 10 годишни НМЦ клетки 55ач от рено, 13 годишни от нисан лийф, 11 годишни от приус плъгин23ач дето са на неясно колко десетки хиляди цикли, макар и в много малък процент. Ако искаш имам и НиМх на 20 години които са над половин милион цикъла. Сядаме и започваме да ги циклим и тестваме коя от тях колко държи?
Имам Сони клетки 21700 на около 1000 цикъла произведени 1996 година. Имам и клетки сони фукушима пак от средата на 90-те на доста повече цикли. Още са живи. Преди 3-4 години бяха на 50% от капацитета си. Сега не знам как са. Ако ми остане време тези дни може и да ги тествам. Малко по-тънки са от 18650 и затова не съм ги сменил.

Та теориите ти от статиите ти в калдата издишат. Все пак сме инженери а не женския пазар. Дай да си говорим с реални данни които ги имаш от 1-ва ръка а не от филмчета.

Пон Фев 26, 2024 10:40 am
Профил

Pif написа:

Та теориите ти от статиите ти в калдата издишат. Все пак сме инженери а не женския пазар. .

Аз стоя зад моите теории, но това няма никакво значение...

Ти си този който се изръси, че Тесларов бил правел бизснес с калпави батерии и затова те попитах имаш ли някакви доказателства, или поне източник на някаква информация?

Още веднъж да те попитам имаш ли или просто обичаш да мяташ обвинения и квалификации наляво и надясно?

Пон Фев 26, 2024 1:46 pm
Профил

Пред вярата фактите мълчат.
В този форум е изключително изразено.
Ако те интересуваше от къде ми е информацията до сега да го беше намерил. Даже можеше да намериш кой точно параметър излиза извън граници за да се реджектне клетката за кола но пък да става за стена.
Ти имаш кола и батерии от няколко години. Аз се боря с тези неща от 20. Горе долу толкова ще стане от първия монофазен грид инвертор който правих който беше изцяло аналогов и връщаше около 2 кв от ветрогенератор и още толкова от панели. Само дето онея бяха със 7% КПД. По онова време електромерите бяха механични и се въртяха в двете посоки.
А на времето твоя любим тесларов като започнаха бяха точно 5 човека инженери. Взеха дев кита на майкрочип за асинхронни мотори ама не го подкараха като хората. Затова минаха на тексаските дсп-та. Даже първите няколко години колите си бяха с бъговете от демото. Не можеха да се оправят с математиките.
Най хитрото дето тогава бяха направили е да ползват инвертора и за зареждане а мотора го ползваха за дросел. Едната фаза я разкачаха с контактори и прекарваха през нея директно 110/220в и си щракаха транзисторите на моста.
Не ми харесва подхода им на разработка и затова не ги уважавам като компания. Това което тойота направиха 1996г тесла се сестиха да го направят 2016 и беше толкова иновативно и революционно, че никой го нямал. Само дето нисан още първата им електричка беше с IPMSM. Смесица между сервомотор и рилъктънс мотор.
Ако имаш технически теми за обсъждане - с радост. Ако ще се занимаваме с религии - няма смисъл.

Пон Фев 26, 2024 9:40 pm
Профил

Pif написа:
Ако имаш технически теми за обсъждане - с радост. Ако ще се занимаваме с религии - няма смисъл.

Единственото нещо, които ме интересуваше беше твоето твърдение. То очевидно се разминава с моите скромни познания в областта и затова зададох въпрос. Както и да е, няма значение вече.

Вто Фев 27, 2024 10:55 am
Профил

Днес направих още една част на капково... Пуснах да пробвам и след малко водата спря. Пресостатът изключва помпата щото не идва вода. Двигателя на помпата е жив, но самата помпа си е отишла. Време й беше, лошото е че сега вече стана спешно да я сменям.

Нед Май 26, 2024 8:35 pm
Профил

Това потопяемата ли ? Май обърка темата ама как да е. Ако е потопяемата не разчитай много и на двигателя, сменяй всичко, иначе има разни които уж рмеонтират помпи, но от опит ти казвам ремонт няма. На нас ни ремонтираха повредена Грундфус, самите грундфус, не помян вече ама след ремонта изкар ане повече от 3-4 месеца, дори бих казал че и два не бяха ама да речем че са били 4, но повече от тов ане бяха.

Нед Май 26, 2024 10:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Следваща