Отговори на тема  [ 239 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 9890
Местоположение: Добрич
Мнение Домашен ФЕЦ
Като продължение на дискусията от темата за водорода искам да направя проект. Аз съм доста неорганизиран и рядко завършвам проекти... но все пак мисля да го започна. Ако не друго, може дискусията тук да помогне на други и те да направят нещо ;-)

Целта е да се намали сметката за ток чрез волтаици (или други ВЕИ), но на разумна цена и без главоболия. Под главоболия разбирам регистриране на централа или капещи или протичащи водни инсталации и т.н. Под разумна цена разбирам инвестиция, която ще се изплати рано или късно.

Основният проблем при всички ВЕИ е необходимостта от баланс. Консумацията в едно домакинство варира много. Специално за соларните панели е на практика обратно пропорционална на възможностите им. Демек, лятото, когато панелите могат да дават най-много ток поне аз вкъщи имам най-малко уреди включени. И обратно когато имам най-голяма нужда от ток, Слънцето обикновено го няма. Така че, ако си инсталирам някаква по-сериозна мощност няма да се избие, защото през повечето време освен да прави сянка друга файда няма. Ако искам да се избие мощността не трябва да е по-висока от консумацията, което значи супер малка мощност, което супер слабо ще се отрази на сметката за ток.
Решението е само баланс. Но акумулаторите все още не са достатъчно рентабилни. С тия цени на тока може и да станат. Но все още по-разумно е да се мисли за бойлер, печка или тем подобни уреди като баланс. Няма значение какъв е уредът, важното е да може да се захранва с такава мощност, каквото остава от панелите. Бойлерът е може би най-простото решение. Всъщност аз мисля да сложа втори бойлер, който ще играе баланса и температурата в него ще може да варира в по-широки граници, без да се притеснявам колко бързо загрява и т.н.

Аз вече писах, че има два типа решения за подобен род баланс - маркови и екзотични.
Екзотичните включват хибриден инвертор с два изхода. Основният изход се вързва към инсталацията като има датчик преди електромера и инвертора си ограничава мощността, така че да не почне електромера да върти наобратно. Така, всички консуматори в жилището се захранват приоритетно от Слънцето ако ги има. Ако ги няма от мрежата. Въпросът е, че когато има повече Слънце, отколкото консуматори, инвертора почва да изкарва някакво напрежение и на втория изход, където са закачени балансите. Тъй като те обикновено са някакви нагреватели няма проблем напрежението да е толкова, колкото дойде.
При марковите решения инверторът е стандартен, но може да управлява специално устройство-регулатор. Така когато инверторът, види че има излишна мощност, казва "пусни 200W" и устройството пуска толкова към бойлера или каквото там е закачено.
За съжаление AC регулатор 0-9kW (има и от 0-3kW) хич не е евтин, отделно марковия инвертор също. Отделно че се женят, демек един ден ако изпуши инвертора не може да го смениш с друга марка. С две думи марковите решения са хубави, ама доста скъпи. Екзотичните решения може би са малко по-евтини, но само малко.

Идеята на тоя проект е разполагането на баланса още по-близко до панелите. Пак с регулатор като при марковите решения. Но регулаторът е DC, a не АС. Всъщност както коментирахме вече, не е добра идея да е чисто DC. През 20-30ms токът ще се нулира, за да се гасят евентуални искри.
Решението може да е само в тоя си вид, т.е. само за топла вода и нищо друго. Това е така да се каже минимална инвестиция без инвертор и т.н. Съществуващите решения са в тоя дух. Давах линкове и за две български, има и чужди. Проблемът им в общи линии, че са с много неясни функции. Примерно повечето изобщо нямат искрогасене. Нямат интерфейси да се свалят данни, да се управлява и т.н. По-големият проблем е, че липсват данни как точно работят, а предвид малкия размер, само няколко малки електролитни кондензатори, при някои даже не виждам индуктивности. Изобщо в мен остават едни съмнения за едни боклуци на солена цена. Изключения може би са китайчета, които също може да са боклуци, ама поне не са скъпи спрямо вложените части. Значи говоря за така наречените power optimizers. Проблемът е, че те по принцип не са за бойлери и трябва да се сложи по един оптимизатор за всеки панел. Те представляват DC Buck конвертор с MPPT управление. На практика за един бойлер са необходими 4 панела и ще са нужни 4 оптимизатора. Като проблемът е повече в доставката, защото един струва към 20, 20 и няколко $, но при 30$ доставка. И дори да поръчам 4 няма отстъпка за доставка. Демек за 4 ще трябва да платя към 200$, което е прекалено. Ако беше 100, 100 и нещо по-става. Но така или иначе в това решение няма искрогасене, няма мерене, няма никакви функции. Споменах го само, защото дори при 20+30$ на бройка аз не мога да го произведа на тая цена.

С две думи нищо от решенията за DC регулация не ми харесва. Отделно, че това са решения само за тая функция. Подобрението, което целя е първо тази функция да се имплементира качествено - с искрогасене, с мерене, с управление и т.н. И второ панелите да може да се шерват и с инвертор. Демек да е възможно болерът наистина да е баланс, а не решение само за топла вода.
За целта регулаторът трябва да има два изхода. Като минималният вариант е вторият изход да е просто ключ и към който да се върже инвертор. Вече е въпрос на софтуер кога да включи инвертора и кога бойлера. Едновременното им ползване също е възможно на теория. Но управлението е малко по-сложно, плюс инверторът трябва да има връзка с датчик преди електромера, демек от малко по-скъпите.
Малко по-смислен вариант обаче ми изглежда и двата изхода да са регулируеми. Така ще има възможност да се ползва почти всеки on-grid инвертор, а ние да го управляваме. Аз предпочитам този подход, защото си изграждам "умен дом" с помощта на домашен асистент и си знам каква е моментната консумация и предпочитам аз да взема решението кога и колко да намаля инвертора. Вместо да сложа инвертор с датчик и да нямам информация какво мерят и какво правят. Всъщност те обикновено дават информация... но не винаги в най-удобния вид и не винаги в реално време. Въпросът е, че цената на допълнителен изход на контролера вероятно ще много по-малка, отколкото разликата между прост и умен инвертор с датчици.


Изписах доста на тема как съм стигнал до идеята... Но с две думи тя е контролер с два Buck конвертора. Като софтуерно ще може да се задава какво да е управлението им. Всъщност може и да е автоматично, т.е. да се разпознава какво има закачено - дали нагревател или инвертор. Съответно дали да се прави искрогасене, кога кой изход каква мощност и т.н.

Това ми беше обосновката така да се каже. Следващата стъпка за мен е Buck конвертора, демек силовата част. Още умувам дали да е прост 1-транзисторен както е Loadmaster или да се изхвърля да го направя синхронен с 2 транзистора. Честно казано досега не съм проектирал даже маломощен, а пък това животно трябва да е поне 200V и 10А. Тъкмо ще е по-забавно ;-)


Вто Ное 23, 2021 5:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 14, 2004 12:31 pm
Мнения: 3058
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Браво за инициативата. Няма с какво да допринеса, но ще следя с интерес. Особено ако се включи и Киров :)


Вто Ное 23, 2021 6:39 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm
Мнения: 3535
Местоположение: Brussels / Пловдив
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Преди време ми попадна статия за някакъв стартъп който акумулира енергия в тежки бетонни блокове - като има ток с един кран ги трупа един върху друг. А като няма тогава започва да ги сваля като включва двигателите на крана да работят като генератори. Та се чудех, дали нещо такова не може да се спретне и в домашни условия ...

_________________
Мразя да мразя ...


Вто Ное 23, 2021 7:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 7:42 am
Мнения: 351
Местоположение: Бургас
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
palavrov написа:
Преди време ми попадна статия за някакъв стартъп който акумулира енергия в тежки бетонни блокове - като има ток с един кран ги трупа един върху друг. А като няма тогава започва да ги сваля като включва двигателите на крана да работят като генератори. Та се чудех, дали нещо такова не може да се спретне и в домашни условия ...

Тоест нещо като ПАВЕЦ. Ако ще се ползват бойлери, би могло да се попрочете нещо за "топлина на фазов преход" и ползите от него, спрямо обикновеното топлене на вода. Пиша по далечни спомени, щото се дипломирах преди двайсе години и не помня точно как се правеше енергиен и ексергиен баланс на топлинна машина. При ползване на фазов преход имаме няколко процента повече файда, поне това помня.

_________________
Химик-галфон съм аз. :)


Вто Ное 23, 2021 7:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 14, 2004 12:31 pm
Мнения: 3058
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Ако ще го осложняваме може да се върнем на идеята с термопомпа и два излирани съда с топла и студен вода, но май идеята е да е колкото се може по-просто. Между другото Миро, бащата лятото като пусне климатиците и разхода го докарва като зимния... :)


Вто Ное 23, 2021 8:13 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 7:42 am
Мнения: 351
Местоположение: Бургас
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Термопомпата, ако ползва некъф фреон, пак си е топлинна машина, използваща фазов преход газова-течна фаза. Те така.

ПП За бойлерите си мислих за фазов преход течна-твърда фаза. Предполага повече акумулирана/отдадена топлина (специфичен топлинен капацитет}

_________________
Химик-галфон съм аз. :)


Вто Ное 23, 2021 8:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 7:25 pm
Мнения: 2276
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
palavrov написа:
Преди време ми попадна статия за някакъв стартъп който акумулира енергия в тежки бетонни блокове - като има ток с един кран ги трупа един върху друг. А като няма тогава започва да ги сваля като включва двигателите на крана да работят като генератори. Та се чудех, дали нещо такова не може да се спретне и в домашни условия ...


Смятах преди години каква тежест трябва да се вдигне и на каква височина. Безумни стойности. Съвременният човек е много лаком за енергия. Виж за стартъп става...

_________________
Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!


Вто Ное 23, 2021 9:55 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 8:59 pm
Мнения: 6019
Местоположение: София
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
sthx написа:
palavrov написа:
Преди време ми попадна статия за някакъв стартъп който акумулира енергия в тежки бетонни блокове - като има ток с един кран ги трупа един върху друг. А като няма тогава започва да ги сваля като включва двигателите на крана да работят като генератори. Та се чудех, дали нещо такова не може да се спретне и в домашни условия ...


Смятах преди години каква тежест трябва да се вдигне и на каква височина. Безумни стойности. Съвременният човек е много лаком за енергия. Виж за стартъп става...

Energy Vault: https://www.youtube.com/watch?v=NIhCuzxNvv0
С 2 думи: водата е безплатна и пада от небето. ПАВЕЦ за сега е най-ефективното решение за акумулиране на енергия.

_________________
Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!


Вто Ное 23, 2021 10:14 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm
Мнения: 2385
Местоположение: Пловдив
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Мислил съм за загряване на ел. бойлер с PV панели и при моята консумация на топла вода ще има смисъл, но при по голяма инсталирана мощност - проблема как да се акумулира енергията остава.

Може би най-смисления вариант е енергията в повече от PV да се връща в електропреносната мрежа, а през нощтта да се консумира пак от нея. Т.е. да се използва електропреносната мрежа като "акумулатор".

Не съм запознат как стоят нещата нормативно и колко ще е сложно с електроразпределителното дружество (някой ако знае - нека сподели), но дори и изкупната цена върнатия в мрежата ток да е равна на тази, която плащаме при консумиране на ток от мрежата - пак има смисъл. Това е може би най стандартното решение, за което има вече "стандартно" оборудване.

Относно бойлера - мисля че регулатора трябва да е BOST (StepUP), а не BUCK(StepDown), ако искаме да използваме стандартния му 3kW нагревател и да няма инвертори след него. Той също може да има МРРТ уптавление. Така няма да има нужда от инвертор след него (с КПД 70-90%) и нещата ще са възмижно най-прости.
Ако бойлера е достатъчно голям, добре топлоизолиран и свързан преди бойлера ти в банята, в него ще можеш да акумулираш всичката енергия от соларите. Температурата на водата в него ще е "колкото-толкова", а бойлера ти в банята свързан след него ще я донагрява (ако има нужда) до 55-60 градуса. Лошото в случая е, че акумулираната енергия ще е само топлинна ... Т.е. ще се използва само за отопление или топла вода.
За да се направи системата по-ефективна - PV трябва да захранват моторите на термопомпа, а тя да загрява бойлера. така със същата PV инсталация ще се акумулира няколко пъти повече топлинна енергия в бойлера (заради КОП-а на термопомпата).


Сря Ное 24, 2021 8:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 9890
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Целта както казах е разумно и практично решение. Затова не искам да коментирам вариантите с тежести, фазови преходи и т.н. Освен ако някой не ме убеди, че са реалистични. Демек нещо, което може да се инсталира в блок без съседите да вдигнат пара. В къща също става, въпросът е да не се налага да се събаря и строи наново. А и както казах и сметките трябва да излизат. В случая гоня нещо от сорта на левче на ват инсталирана мощност. И по-важното всяко левче да спестява поне 1квтч годишно от сметката за ток.
Единствено добавянето на термопомпа е близко до тези цели. Особено инверторните термопомпи, защото те обикновено се захранват от 300V DC. И технически е сравнително просто тоя контролер дето го мисля ако е boost вместо buck директно да се върже. Daikin всъщност имат такъв климатик, към който може да вържеш директно панели. Предполагам просто са вградили такъв контролер и когато има Слънце той бачка от панели, а ако Слънцето намалее и напрежението почне да кляка под 300V то PFC-то се задейства и допълва колкото трябва от мрежата. Просто и елегантно. Единственият проблем е, че тоя модел не виждам да се предлага у нас. Предполагам може да се внесе по поръчка. Но моят проблем по-скоро е, че нямам такава нужда от охлаждане. Апартаментът ми лятото е засенчен и с доста голям топлинен капацитет, така че е необходимо поне седмица яко Слънце за да се наложи охлаждане. Това се случва само по горещниците и не е оправдано за толкова малко време подобна инвестиция. Имам предвид само за климатик. Но ако има възможност панелите да се превключват между климатика и бойлер или и нещо друго, то сметките ще излязат.
Но пак опираме до това, че такъв климатик трябва да е по поръчка. Или да се преработва стар, вече излязал от гаранция. Аз бих си го позволил щото имам стари климатици, но в общия случай не е решение за всеки.
Има логика и при топлата вода, вместо нагревател да се ползва термопомпа. И такива бойлери има, но почти никой от тях не е инверторен. Така че дори и с преработване е сложно. Отделно че в моя случай бойлерите са ми в средата на апартамента и трябва много да къртя ако искам да слагам външно тяло. На село имам възможност, но пак опираме до проблема че няма подходящ термопомпен бойлер. Освен сам да си го правя, но става много сложно всичко...
С две думи в термопомпите има хляб, ама няма подходящи решения.

emilvtc написа:
Може би най-смисления вариант е енергията в повече от PV да се връща в електропреносната мрежа, а през нощтта да се консумира пак от нея. Т.е. да се използва електропреносната мрежа като "акумулатор".

Емо, ти откри топлата вода ;-)
Естествено, че на теория е така... Но на практика да узакониш централа се изисква разрешения за строеж, съгласувания, предварителни договори. Накратко поне година борба с бюрокрацията. Като може и да не се пребориш. Но дори и да се пребориш, бюрокрацията продължава. Ако имотът е на физическо лице, всичките разрешения ще са за физическото лице. И в момента в който те присъединят, продаденият ток ти се води като доход, което значи че дължиш съответните данъци, плюс съответните осигуровки, което значи счетоводители, главоболия. На всичкото отгоре като си малък и в договора за изкупуване ще бъдеш прецакан. Изобщо системата не е направена за физически лица. Трябва фирма, като желателно имотът да е собственост на фирмата, иначе много по-трудно се вадят и разрешителни.
С думи аз не искам да влизам в тоя филм. Не и за централа по-малка от 10МW примерно.


Цитат:
Относно бойлера - мисля че регулатора трябва да е BOST (StepUP), а не BUCK(StepDown), ако искаме да използваме стандартния му 3kW нагревател и да няма инвертори след него. Той също може да има МРРТ уптавление. Така няма да има нужда от инвертор след него (с КПД 70-90%) и нещата ще са възмижно най-прости.

Един панел вади около 10-15А, но мощността не е повече от 400-450W. Това при оптимални условия, реално е много по-ниска мощност. Въпросът е, че с един панел очевидно няма да стоплиш много вода. Трябва ти поне един панел на член от семейството. Демек 3-4 панела. И очевидно искаш да ги вържеш последователно, а не паралелно, защото иначе ще ти трябва много дебела жица. Особено ако трябва и да е дълга, защото една от причините да предпочитам PV пред колектори е точно факта, че имам голямо разстояние между покрива и бойлера.
След като вържеш 3-4 панела последователно, напрежението вече става прилично високо. Все още е под 220V. Но на теб не ти трябват 220, защото нямаш 3kW мощност. Може да имаш само 300W примерно. Само че 300W върху едни 15-16 ома означават ниско напрежение. И то много по-ниско, отколкото излиза от панелите.
С една дума трябва stepdown, ако искаме панелите да са в MPPT режим.


Цитат:
Ако бойлера е достатъчно голям, добре топлоизолиран и свързан преди бойлера ти в банята, в него ще можеш да акумулираш всичката енергия от соларите.

Да, това е идеята. Има и други решения, но предпочитам това засега.

Цитат:
Лошото в случая е, че акумулираната енергия ще е само топлинна ... Т.е. ще се използва само за отопление или топла вода.

При варианта само панели+контролер е така. Но както казах идеята е контролерът да има втори изход, към който може да се върже стандартен мрежови инвертор. Така ще има възможност да захранваш всички електроуреди вкъщи. Ако щеш климатици, ако щеш кафеварки. Всичко.
Въпросът е в управлението. То да е такова, че максимално да се използват панелите, без да връщаш ток към енергото и без да го пилееш. В тоя случай очевидно е необходим баланс... и бойлерът е много подходящ. Ако се справя с управлението, така че да "лъжа" добре инвертора, мисля че ще може да се ползват най-обикновени инвертори, които и са по-евтини. Няма нужда те да следят консумацията в къщата и те да се самоограничават и като влязат в режим на ограничение панелите да скучаят и т.н.
С две думи, идеята е, че ще може да се инсталират малко повече панели и да се покрие малко повече от консумацията на ток. В тоя случай бойлерът ни осигурява баланса, демек да няма "излишна" енергия. Или поне не много ;-)


Сря Ное 24, 2021 10:02 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 9688
Местоположение: София
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Запознавам с идеите на проекта и възникват някакви въпроси.
Най-голям консуматор на енергия в едно домакинство са уредите които нагряват или охлаждат, с приоритет на първите. Това са готварски уреди, перални, миялни, уреди за отопление и топла вода.
Някои от тях могат да работят с енергия от слънчеви панели за топла вода. Това включва пералня, миялна, бойлер за топла вода, които формират не малка част от сметката за електроенергия.
Защо толкова упорито избягваш тоя вариант?


Сря Ное 24, 2021 5:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm
Мнения: 2385
Местоположение: Пловдив
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Аз се замислям над друг въпрос - какъв е дяла на консумираната от всеки един електроуред от общата консумация на електроенергия и допълнително какъв е времевия профил на консуматорите (по специално през деня когато соларите ще работят).

От друга страна - голямата автоматизация води до големи проблеми - та добре ще е да се стремим към малка такава ...

За нашето домакинство - консумираната енергия през лятото е основно за бойлер, а през зимата е бойлер + отопление (термопомпа).

През деня не сме си вкъщи, така че кафеварки (колко ли и е консумацията на ден/месец, та да мисля за инвертор за нея), чайници, телевизори и др. такива не се използват и няма смисъл да мисля как да ги храня от панелите.

Предполагам че в голяма част от домакинствата профила на консумацията е подобен. Та от тази гледна точка като че ли изобщо няма защо да се мисли за инвертори за захранване на малките електроуреди, а основно бойлера ...

Е, ако целта е да се заиграе човек и да направи системата да може да захранва всички тези консуматори - Ок, но дали има смисъл да си усложняваме живота за дребните електроуреди, които ще може да се захранват от соларите само няколко часа през деня и то ако сме вкъщи (което не е така при мен).

На времето (сега не знам как е) имаше перални и миялни машини с вход за топла вода. Т.е. ако решим въпроса с топленето на водата от соларите - решаваме въпроса с икономията на енергия за тези електроуреди.


Сря Ное 24, 2021 5:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 9890
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
itso.t написа:
Защо толкова упорито избягваш тоя вариант?

Аз обясних в другата тема надълго и нашироко, но нищо пак ще кажа. Вкъщи пътят ми до покрива е доста дълъг (не съм го измервал, но са над 15м). Освен това е през тесен отдушник. С две думи няма как да стане. Освен че ще е трудно, дългият път означава големи загуби и трябва да се затопля много флуид, за да има смисъл да го въртиш. А след като го завъртиш, винаги остава доста. Просто не е добра идея.
На село както казах вече си инсталирах колектор миналата година. Но за съжаление китайски. Първата година се борих с течове и кипенията. Тая година реших проблема с кипенето и течовете от съединенията. Но прокапа някъде отвътре и цялата изолация е мокра постоянно. Не знам от това ли или заради друго но обшивката цъфна. Въобще резултатът е че дадох 1000лв и напролет мисля да го хвърля. Да, много от грешките са мои. Ако бях взел нещо малко по-качествено нямаше да мисля сега с какво да го сменя. Но те по-качествените колектори са и на доста по-различни цени.
Както и да е, всяка технология си има предимства и недостатъци. Предимството на колекторите е, че са много по-ефективни от към площ. Нямаш нужда от голям покрив. За сравнение с фотоволтаици ти трябва 3-4 пъти по-голяма площ. За съжаление обаче, аз друго предимство не виждам. Нито ценово, нито по-малко изисквания при инсталация, нито по-малко проблеми при експлоатация, нито по-висока ефективност.
Не казвам, че е лошо... но просто е доста капризна технология и не е особено евтина (ако трябва да се направи както трябва). Евтино е решението на бате ви Бонго... и е далеч по-надеждно и не е капризно. Преди колекторите бях сложил от черната тръба дето е за ВиК. Нищо не струва и водата вътре става доста гореща. Но това е само през горещи слънчеви дни и то само определени часове от деня. Въпросът е, че не е това което търся ;-)

Нямам нищо против да чуя и различни мнения... Но така или иначе темата я пуснах за фотоволтаици и ако нямате нищо против предпочитам мнения за тях. По-точно силовата част, щото досега не съм правил такива животни. Сега аз се просвещавам в момента и чета за хилядите мотики... ама друго си е някой дето вече ги е настъпвал да ти каже ;-)
Така че ако някой даде акъл или е виждал работещи схеми за 2kw buck т.е. нещо от сорта на 200V /10A да свирка.


Сря Ное 24, 2021 6:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 9890
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
emilvtc написа:
Аз се замислям над друг въпрос - какъв е дяла на консумираната от всеки един електроуред от общата консумация на електроенергия и допълнително какъв е времевия профил на консуматорите (по специално през деня когато соларите ще работят).


Аз не мисля, защото след като си инсталирах домашен асистент имам някаква представа. То при всеки ще е различно, но като цяло има два типа уреди - вампири и кръвопийци ;-)
Вампирската консумация е от компютри, рутери, зарядни, често забравени крушки през деня. Пак казвам зависи, но да кажем че е нещо между 50 и 300W. Изглежда не голяма, но изразено в пари това са между 10 и 50лв. от сметката за ток.
Консумацията от уредите "кръвопийци" е много видима като гледаш графиките. Единствено климатиците правят някаква по-равномерна консумация, но и те през определен интервал се усилват и намалят. Всичко останало от сорта на перални, кафеварки, бойлери и каквото друго се сетиш консумира за сравнително кратко време (от секунди до най-много час). Демек за кратко но яко пие кръв.

Сега кое има смисъл и кое няма е спорно. Ако целта е само вампирска консумация от 10лв то очевидно един мрежов инвертор с цена от 1000лв има да го изплащаш над 10 години. От друга страна кръвопийците както казваш лятото и когато не си вкъщи се включват основно вечерно време, когато няма слънце. А и да има слънце те обикновено са доста по-висока консумация и не можеш да ги захраниш само от фотоволтаиците.
Както казвам избиването на инвертор е под въпрос. Но ако може да се избие, то ще е само при условие че освен вампирите храниш и поне малка част от кръвопийците. Това не е толкова невъзможно ако приемеш решението за домашен асистент и освен всичко останало управляваш и самите уреди. Примерно почти всеки съвременен климатик има wifi и може да се командва. Нищо че не си вкъщи може да го пускаш по малко през деня, така като се приберете ще е достатъчно хладно. Вместо да се пуска като се приберете чак. А някои уреди може и без асистент да ги програмираш, примерно почти всяка пералня има таймер. Въпросът е да убедиш жената да я зарежда сутринта тя да се пуска към 4-5 часа тъй че като се прибере жената да простре или да пусне сушилна.
С две думи, освен директно бойлера има и други уреди, които евентуално могат да балансират работата на инвертора и той евентуално би могъл да се избие. Особено както казах ако не се налага да купуваш от най-скъпите и умни инвертори, а вместо това се подкара някой не чак толкова умен и не толкова скъп.
Но за да е възможно всичко това трябва контролер като тоя дето се опитвам да направя. И за съжаление трябва да се разработи, защото готово решение не успявам да намеря...
едит: както казва един приятел - толкова съм мързелив, че ако имаше друго решение нямаше да се мъчя да правя каквото и да е било ;-)


Сря Ное 24, 2021 6:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm
Мнения: 11338
Местоположение: "Занзибар"
Мнение Re: Домашен ФЕЦ
А бе напоследък месечната сметка за ток на село е доста над 50лв, а тепърва имам да се топля. Но все още не е стигнала цената на кубик дърва, който няма да ми стигне до никъде...
Щастлив съм, че нямам 10K за да ги вложа в соларки! :)
С първите излишни ще си туря климатик.


Сря Ное 24, 2021 7:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 239 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни