Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Делител PM6681 / CNT-81 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Делител PM6681 / CNT-81
Та да пиша за тоя прескалер който поръчах преди време, с две думи не става, поне за CNT-81. Позаиграх се да разбера какви точно са му проблемите.
На първо място, платката не може да е една и съща за 80/81 моделите, делителя при тези модели за една и съща опция е различен, прескалера на 1.7 е с делител /256 за хх80 и /512 за хх81, съответно на 2.7 е /16 и /32 а на 4.2 /32 и /64. Това не му бях обърнал внимание. Всички тия делители които се продават са фиксирани на 256, оригинално явно са били на 128 защото единият им пин който е бил на + е разпоен и оставен да виси за да стане 256.
Чипът който е на тия делители е MC12079. Четотомера разпознава делителя по 3 от пиновете 16,14,12 като различнит екомбинации на +5 и маса между тях определят делителя. Изгубих си малко време и ги тествах всичките
16, 14, 12
0,0,0 - няма прескалер
0,5,0 - х32
5,0,0 - х512
0,0,5 - уж по 256 но получих странни резултати
5,5,0 - х64
5,5,5 - х4
0,5,5 - х4
5,0,5 - х4

За тоя модел хх81, валидните би трябвало да са х512, х64, х32 съответно за прескалери на 1.7, 2.7 и 4.2 Ghz. Сега защо са го измислили този на 1.7 да дели най-много не е ясно, реално на този 1.7 могат да получат и с делене на 8, ли по-скоро 16 защото той е 300 Mhz но с вътрешен делител.

Друго интересно нещо което забелязах, подавайки сигнали от сигнал генератор работи до 1 Mhz, след това спира да това е далеч от лимита на обхватите, но също така забелязах, че в определени случаи дели допълнително, това не ми стана много ясно защо.
На теория, тази платка ще работи на xx80 моделите. На практика зависи. Не случайно всички тия пляатки са снимани в гръб, сравнено с оригиналната са доста постни. Нямах нерви да им свалям схемата, дори вече забраих 4 ии 5 стъпала имаха. Диден ограничител на входа, въпросните стъпала диоден ограничител на изхода преди делителя. Сега за сигнали с по-нормални нива тая част работеше, не е върхът но за мерене на честота става, поддръжа около 400 mvpp на входа на чипа, което му е минимума като цяло.

Изхода на чипа обаче нещо не е наред. Не го измерих, но ми се видя да минава през 1 к резистор, а там е ECL, съответно импулсите са по-скоро диференцирани, импулсче на преден и на заден фронт. При по-висока честота, явно вече минават капацитивно през тоя резистор защото се очовечяват малко.

Та въпросното неюо не си струва парите, около $80 го продават, за хх80 може и да свърши работа, за хх81 едиственият шанс е да се направи да дели на 64, и да се сетва като опция за 4.7 Ghz, естествено над 2.8 няма как да работи заради чипа. Сега то е доста неясно как ще работи "усилвателят" му над 1, на 1 биваше, повече не го и гледах.

Платкат аима един проблем, оригиналният делител има вход enable, и когато не се мери канал С, делителя е изключен и изхода е в 1-ца. Схемата на Флуке е много недодялана, не мога да видя къде отива този сигнал, там пин 4 на P20 изобщо липсва. На едно място е показано, че влиза директно в чипа който мери като трети канал, ако е така е разбираемо защо делителите са толкова големи, може би този вход мери до около 70 Mhz.

Чипа с който е наситено е менте, или поне на такова ми прилича.

Не съм решил дали ще го мъча или ще потърся нейде оргинален, то не, че е голяма философия да се направи, но за 2.7 та и за 4.7 не е голяма драма, има прилични решения за усилвателите, а и не е скоп ...

Пет Авг 11, 2023 7:47 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Делител PM6681 / CNT-81
Модул за Флюк разработен и произведен в гаража в чайника...

Пет Авг 11, 2023 9:05 am
Профил

Ами то проблема е че други няма, оригинални не се намират. ще взема да скова един :)

Пет Авг 11, 2023 4:33 pm
Профил

Така малко развитие по темата. Поръчах си нови чипове, оригиналния му се откърти израстъка докато се опитвах да го вдина от площадката. Опроводяването позволява връзката на пин 3 да се преъсне, тя е под корпуса към маса, съотвенто след запояване на чипа може да се направи мостче към пин 2, така няма нужда да се вдигат краци. Отделно Пин 5 са го вдигнали китайците, но той по дифаулт си е на +. Та с тия промени чипа се сетва да дели на 64. 12,14,16, трябва да се прекъснат защто подават грешно ID, 14,16 трябва да са на маса, 12 на +, та тази комбинация съответства на прескалер за 2.7 Ghz т.е. делител 64, това конкретно за уреди 81.
По-горе нещо съм излъгал, изглежда че съм ги написал инвертирано, т.е. там където пише 5 трябва да е 0, а там където е 0 да е 5, но дали съм объркал само това за 64 или всички нямах нерви да проверя, за 64 е обратното на това което съм написал.
Та с чип конфигуриран да дели на 64, и ID към честотомера съответстващ на 64 мери както трябва. Как с това изходно стъпало се разбират с ECL логиката не знам, но някак става :) Входа не е супер защитен, но може да поеме малки претоварвания. Като чуствителност не е много зле, никак даже, на синусуидален сигнал при 150 Mhz мери над 2.8 mV , при по-висока честота и на 2 mV сигнал мери но това вече са дефекти на компонентите и опроводяването :) до 2.9 Gz мери, по-нагоре не знам, родето е до 1.5, тракинга стига до 2.9 :)

Вто Авг 29, 2023 1:07 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]