Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Android Automotive 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Android Automotive
В момента си играя с ей-това нещо, Android car head unit:

Прикачени файлове:
IMG_20231028_183542543.jpg
IMG_20231028_183542543.jpg [ 1.93 MiB | Прегледано 5617 пъти ]

Това ще го слагам в колата на синът ми, Андроид Аутомотив е операционна система, която е разработена за Head Units за коли, вади се старото радио/навигация и това се свързва вместо него, може да се свързва абсолютно всичко съществуващо към него - примерно бутоните за бърз контрол на кормилото, камера за обратно виждане, може да контролира фаровете за мъгла - да включва левия или десния според това накъде завива колата, прозорците, ключалките, круиз контрола, даже осветлението вътре в купето през CAN бъса. Аз смятам да му добавя 4 камери, има такова приложение вградено в андроида - https://www.youtube.com/watch?v=1fctmhiPsS4 което показва всичко около колата и е много удобно при паркиране а също може да записва. Много нови коли като Polestar например се окомплектоват стандартно с това.

Съб Окт 28, 2023 9:22 pm
Профил

Мнение Re: Android Automotive
Ми някои от китаиците е откраднал какво върви по нета (направен с КАН)на колата на сина ти ...
Инак ще контролира дядовия си .

По идея лошо няма но да напомня следното - тия джиджавки са АФТЕРМАРКЕТ -демек на90% залагам че на са минавали една камара тестове дето се правят когато е ОЕМ изделието.
като добавим че е китаичун и не е ясно колко време ще бачка.

Аз си купих това -
https://carpuride.com/collections/carpu ... rd-console
https://www.youtube.com/watch?v=DkT50ajA-Gg

имаше някво намаление за празника на духвете,вещиците и тъпотии от сорта та ми излена 215 американски кинта.
И то е китаиче ама уж има добри отзиви ,да видим колко ще изкара на слънцето в Аризона.- аз съм много скиптичен къ почти вички неща от сорта ковани в китаи.

Аз лично няма да позволя на китаеца да ми се закачва към КАн а на колата - кои знае какви бози са написали в софта.
Тва моито е само огледален монитор на телефона, като доиде и го поразръчкам ще докладвам.

Вто Окт 31, 2023 2:43 am
Профил

HSB написа:
Ми някои от китаиците е откраднал какво върви по нета (направен с КАН)на колата на сина ти ...
Инак ще контролира дядовия си .

Хехе, тия протоколи си идват готови със сорса, вярно че проектът е опън сорс, ама нали се сещаш че китаеца не пише нищо, само краде, и приложенията и те са стандартни за Андроид, само виж в уикито колко автомобилни производители поддържат проекта и го вкарват в колите си. А китаеца само го прави по-достъпен за крайния потребител. По-кадърните потребители дори си пимпват кода сами, има цели секции в XDA developers - https://xdaforums.com/c/head-units.3833/ ама това е тема за по-напредналите, като гледам активността по темата тука интересът е 0.

Вто Окт 31, 2023 9:31 am
Профил

Може би не се изразих ясно - Ако нямаш инфо какво се разхожда по КАН в колата -работата няма да стане.
На по дътите коли не се гърбеха да криптират.
Обаче от извесно време мрежата в колата е криптирана- поне на по сериозните играчи.
Много ясно че все ще изтече инфо ,но да се кара на налучкване не става.
Инак тва дето дисплея показва и всичките мултимеии и т.н е ясно -там китаецо дава хардуера и всеки може да пише каквото си поиска-зора е интегрирането с колата - не е баш елементарно.

Вто Окт 31, 2023 10:02 am
Профил

Аз се чудя на те това: https://comma.ai
На старото Субару не ставаше но на новия Оутбек уж ще работи.
Та това е автопилот и не само, че слуша какво връври по КАН ами и командва кормило, спирачки, газ .... младежа който го прави (ГеоХот) си разбира от работата, едно време е хакнал първите ХБоксове т.е. знае що е то бит, бай и откъде минава тока, последно време се е насочил към АИ и даже тегли едни майни на Тесларов като го викаше да му работи.

Вто Окт 31, 2023 10:37 am
Профил

Вие сериозно ли? Ще оставите една рекламна агенция(гугъл) да ви рови по колите... За шаренийката може, ама да ръчка по управлението на бу-то - тц.

Вто Окт 31, 2023 10:48 am
Профил
Аватар

Един комшия - чукча, прочете това за кана и управлението на автомобила с някакви китайски измишльотини, и отсече: Секачки трябват!

Вто Окт 31, 2023 11:05 am
Профил

syscop написа:
Вие сериозно ли? Ще оставите една рекламна агенция(гугъл) да ви рови по колите... За шаренийката може, ама да ръчка по управлението на бу-то - тц.

Моито е само по голямо екранче на телефона - връзва се към колата по блу зъб.
Като знам че на доста коли минава време доакт разкарат бъгните в софта ,съм на същотомнение - някви си ще се закачат в моита кола с кои знае от кои скован софт... няма да стане.

Вто Окт 31, 2023 6:41 pm
Профил

HSB написа:
някви си ще се закачат в моита кола с кои знае от кои скован софт... няма да стане.

Като се замислиш на телефона ти върви същият "скован софт", той се закача за колата ти през друг "скован софт" който се нарича carlink, и така по веригата пак стига до кан бъса. Да не се окаже накрая с толкова скован софт навързан по веригата твоето решение да е по-ненадеждно от моето?

Вто Окт 31, 2023 7:08 pm
Профил

Bai Ui написа:
HSB написа:
някви си ще се закачат в моита кола с кои знае от кои скован софт... няма да стане.

Като се замислиш на телефона ти върви същият "скован софт", той се закача за колата ти през друг "скован софт" който се нарича carlink, и така по веригата пак стига до кан бъса. Да не се окаже накрая с толкова скован софт навързан по веригата твоето решение да е по-ненадеждно от моето?

Това беше само на някои коли , нали 2016 ли беше хакнаха Краислер- там случая дето дистанционо му клатеха чистачки т.н
от тогава насам дори и наи дърводелните производители не си позволяват да има бридж към вътрешния кан.
Обикновено синия зъб отива до музиката и плеива но не се закача нищо навътре.

Пет Ное 03, 2023 4:47 am
Профил
Аватар

Е, ти се сети. Аз съм с такова от почти 10 год. сигурно. Колата ми е дръта таратайка, има кан, ама освен да си гледаш разни параметри друго не можеш, а и не ти и трябва. :) За мен най-ценното е възможността сам да си пиша аппс които ми трябват и да ги сдвоявам с разни самоделни у-ва по колата.

Нед Ное 05, 2023 11:53 am
Профил

Така е, не е задължително да се пише по CAN, може само да се чете за диагностика, но примерно за да изтриеш грешки ако имаш OBDII трябва да се пише. Няй-голямото предимство е че имаш модерна мултимедия, която пуска музика от флашка или директно от интернет, примерно спотифай или ютюб мюзик, хубаво радио, навигация, и не просто навигация ами избор от програми - гугъл мапс, iGo, Wize, както и всякакви андроид програмки, браузър, Уотсап, програмки за диагностика, в много отношения тия устройства превъзхождат стандартните, които идват вградени в колите, можеш сам да си го настройваш как да изглежда, моето устройство примерно има 13 различни хоум скрийна, предполагам че мога да му добавям и още, не съм го разучил чак толкова в детайли.

Нед Ное 05, 2023 12:43 pm
Профил

Моито пристигна -упдеит.
Значи тва дето съм купил е просто разширение на екран на телфона да го наречем.
не съм на 100% сигурен но мисля че аз не мога да инсталирам нищо а чесно казано аз и не искам да го правя.

като го свържа на Андроид ауто и показва гугъл нави и ВЛЦ плеера ,то така е и на моя телефон.това ме урежда отвякъде.
на масата в ъщи пробвах това онова- звани ,приема обаждане и т.н .... като картинка на екрана -субективното ми мнение -по нета му казват че е супер , аз че е добре.... аз съм видял много ЛЦДта и ОЛЕД и т.н море и по добре ,но това е добро.
не съм го сложил в колата ,но на масата като го пипнеш се позагря ,неиде 40 целзии... специално за мен ,температурата може да е проблем- няма нужда да обяснявам колко е тепературата на околната среда през лятото в Аризона ,това е черно и ако се сложи отпреде ... незнам ,че разберем следващото лято ако доживее тва нещо до тогава....

захранва се по УСБ Ц кабел и пише 5В 2,5А горе долу натам е - показва ми от 14В че гълта 0,5 А.

горещо препоръчвам които ползва нещо такова да си скове или закупи някое захранване на което да се има доверие тва дето иде по оригинал ми се види алабалистично.

И наи големия проблем на китаичуните- тва е афтер маркет - сковали с а нещо ама на 99% съм сигурен че нито EMC са тествали нито задълбочен енваиармент тест и т.н и т.н тестове дето нормалните доставчици на такива неща за ОЕМ правят...даже и лонг лииф тест емулация не са правили ... та не се знае колко време тва ще е в деиствие....

Пет Ное 10, 2023 8:36 pm
Профил

Греят, да, гледам даже чайниците продават вентилатори като екстри за тези устройства, но при мен не мисля че ще е проблем, тук при нашите ширини и дължини е хладно дори през лятото, тествах го като го натоварих малко - радиатора отзад загрява но мога да си държа ръката на него, значи е не повече от 50 градуса при 22 стайна температура, по надолу може да се види от снимките - ненатоварен е около 650-660 милиампера, гугъл мапс го товари най-много, но iGo и Waze почти не го товарят. Да, ковът без да тестват но пък ти дава пълна свобода да си го правиш както си искаш, аз твоето не го разбирам, да не може да си качваш допълнителен софт, браузър поне имаш ли, пробва ли да инсталираш нещо директно през Гугъл?

Прикачени файлове:
IMG_20231110_193443409.jpg
IMG_20231110_193443409.jpg [ 2.1 MiB | Прегледано 5107 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_20231110_192503279.jpg
IMG_20231110_192503279.jpg [ 2.27 MiB | Прегледано 5107 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_20231110_193335745.jpg
IMG_20231110_193335745.jpg [ 1.43 MiB | Прегледано 5107 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_20231110_192643334.jpg
IMG_20231110_192643334.jpg [ 2.23 MiB | Прегледано 5107 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_20231110_193906811.jpg
IMG_20231110_193906811.jpg [ 2.29 MiB | Прегледано 5107 пъти ]

Пет Ное 10, 2023 10:52 pm
Профил

Купих и пълен комплект бутони за кормилото - оригинални, тях ги монтират на най-скъпите модификации, които се предлагат с фабрична навигация и мултимедия.

Прикачени файлове:
IMG_20231110_195915968 (2).jpg
IMG_20231110_195915968 (2).jpg [ 1.64 MiB | Прегледано 5105 пъти ]

Пет Ное 10, 2023 11:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща