Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Acorn CNC Controller 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Acorn CNC Controller
На драйверите на стъпковите двигатели могат ли да се задават други параметри освен брой импулси за оборот? Например акселерация, деселерация?

Сря Апр 12, 2023 8:24 am
Профил

През софтуера да, иначе с джъмперите са доста ограничени. Да това с ускорението и забавянето може да води до разни друвчета, ама точно такова ...все едно е започнало да движи по Y преди да е свършило движението по Х, но пък защо само на тия джобове, трябваше да се вижда и на контура...

Сря Апр 12, 2023 3:57 pm
Профил

Аха, май открих ключа за палатката, има функция бленд, която добавя закръгления при преходите, изключват я на финишнитв пасове, ще прегледам кода да видя дали постпроцесора вкл.изкл тази функция, във фюжъна имаше постпроцесор конкретно за този контролер и може би са добавили и това.

Сря Апр 12, 2023 4:52 pm
Профил

itso.t написа:
На драйверите на стъпковите двигатели могат ли да се задават други параметри освен брой импулси за оборот? Например акселерация, деселерация?

Това с акселерацията не е ли работа единствено и само на контролера на машината, а не на драйверите? (В смисъл за да се спази траекторията на движение при едновременно движение по 2 или повече оси акселерацията и стъпките по всяка една от тях нали трябва да е "синхронизирана" с останалите?)

Сря Апр 12, 2023 6:16 pm
Профил
Аватар

Аз пък развалих работата. :lol: Хората са казали, че временните неща са най-постоянни. Ама взех и разкарах временния обтегач на ремъка, и сложих постоянния.
За такива цели обичам да поглеждам към авто-индустрията. Пълно е с добре направени и подходящи предложения, на прилична цена. Тая ролка вероятно е от някоя "печка". :mrgreen:
При финалната сглобка ще доуточня крепежите на ролката, шайби и т.н.

Прикачени файлове:
3.jpg
3.jpg [ 158.62 KiB | Прегледано 1611 пъти ]

Сря Апр 12, 2023 6:18 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Това с акселерацията не е ли работа единствено и само на контролера на машината, а не на драйверите? (В смисъл за да се спази траекторията на движение при едновременно движение по 2 или повече оси акселерацията и стъпките по всяка една от тях нали трябва да е "синхронизирана" с останалите?)

Зависи от драйвера. Понеже съм си докарвал подобна беля, но със серво драйвер, и затова попитах.
При серво драйверите могат да се задават и тия параметри. Ако софтуера за управление няма актуална информация за позицията, а разчита че като е генерирал примерно 10 стъпки, и двигателя се е преместил с 10 стъпки (типичен случай със стъпкови двигатели) и става боза.

Сря Апр 12, 2023 6:23 pm
Профил

Да, само стъпкови са годни за много малко неща, бродировачки правихме навремето з там горе долу стават, за плазма са още по-подходящи, там няма сили на рязане. Аз затова взех такива с ОВ, контролера държи доста добре позиция, трябва да му настроя при каква разлика да вдига аларма. Самия драйвер има доста настройки извън микростъпката, position loop Kp, Velocity loop Ki, Kp, както и някакъв режим на диагностика а може би и самонастройка картинката. Гледах някои контролери които са с ОВ ги настройват с нещо подобно след като са закачени на машината, така отчита и всичко по кинематичната верига.
Да ама не ... сега гледам моите контролери версия 4, нямат изведен комуникационен порт. Е има едно конекторче скрито зад малка пластмаска, 4 пиново, мяза да е като за сериен интерфейс но защо е скрито не знам, дали ще работи с тоя софт не е явно, защо са го махнали във версия 4 също не е ясно. Има настройки които са си важни, примерно кога да вдига аларми .. ще разкача единия и ще го довлача да видя къде какво има на тоя конектор.

Прикачени файлове:
diagnostic.jpg
diagnostic.jpg [ 69.95 KiB | Прегледано 1600 пъти ]
Сря Апр 12, 2023 8:37 pm
Профил

Те на първото смислено нещо с новия контролер. То много нови неща наведнъж станаха та още експериментирам. Новите мотори са ок, няма пропуски на стъпки, бях объркал програмата и вместо да пробивам тръгнах да фрезоване със свредели, счупи го и продължи като не изтърва нито една стъпка, или и да е изтървало не му прилича, проверих го след това нулата си беше където трябва да бъде естествено с отклонения като за тая механика.
Има обаче у шпиндел вместо макитата, и от него много не съм доволен, 1.5 kW явно китайски но и вусокооборотен, на ниски обороти няма момент, бях го свалил на 6000 и с Ф3 успя да спре по едно време. Върши работа от 200-240 hz нагоре, демек от 12000 об нагоре.
Софтуера на cnc planet горе долу става, обаче редовете на G кода лилави на черен фон, на три пъти пусках грешна линия, двата пъти горе долу го крием третия детайл тоталка.
Още го разучавам, то не е и разучаване щото тия детайли са на зор и гледам да ги направя и освен базовите неща друго не съм ръчкал. Фиксиран сензор за инструмента сложих, работи нямам оплакване с едно изключение, когато не мериш тоя сензор работи като авариен стоп. Докато разбера, че сензора спира машината бая псуване изпсувах, а той пък нещо не ми е наред явно и се задейства от по-силни вибрации, ще го разглобявам да видя какво иска.
За момента толкова, като остане по нататък време ще го човъркам още.

Прикачени файлове:
DSC_0783.JPG
DSC_0783.JPG [ 2.48 MiB | Прегледано 1287 пъти ]
Чет Сеп 14, 2023 7:10 am
Профил
Ранг: Почетен член

Не знам как са е справил китаеца но 6000 rpm не са много ниски обороти :)
Аз съм пробивал с 8мм и ~800rpm в стомана c45 това с 5.5kw Hertz . Сега съм с 4.4кв colombo и в ниските има повече мощност (под ниски обороти визирам под 1000 ) .
Да не би някоя настройка на инвертора да не е направена ?

Germanу high quality :D :D
https://youtu.be/jK9wmX6QkAQ?si=Yz3uE5fLU9p6UF-n&t=1039

Чет Сеп 14, 2023 8:30 am
Профил

Естествено че не са ниски, аз мислех че и на 500 ще може да пробие ама ....а за инвертора, това е друг въпрос, може би самия инвертор си е менте, взех инвертор с мотор защото не видях нищо от марковите което да е 120/120 то и много 120/220 не видях, повечето искат 220 а това означава да тегля нови кабели от таблото.
Инверторът пристигна настроен за шпинфела, разбира се няма гаранция, че е правилно настроен.
Отделно той в 1.5 kW на 24000 оборота, не знам този за който говориш при какви обороти е рейтнат, но и е 4 пъти по-мощен все пак.

Чет Сеп 14, 2023 3:33 pm
Профил

Рейтнат е за 18000rpm Предполагам ограничаващия фактор идва от лагерите .

Прикачени файлове:
Screenshot_2023-09-14-19-09-11-454_com.beta.fswizard_lite.jpg
Screenshot_2023-09-14-19-09-11-454_com.beta.fswizard_lite.jpg [ 392.14 KiB | Прегледано 1235 пъти ]

Трябва да е нещо от драйвера . Имаше някаква настройка за минимално напрежение което да пуска към мотора .

Чет Сеп 14, 2023 7:44 pm
Профил

Ами не е голяма разлика въпреки че вече момента става 6 пъти по голям. Но най-вероятно или шпинфела е куц или по скоро инвертора. Не исках изобщо да взема китайски, но заради 110 V нямах никакъв избор, а и трябваше да ги правя тия панели, клиента много напира, не можел да чака pcbway ....и нали съм добряк....

Пет Сеп 15, 2023 12:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8