Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
DIY 3d CNC touch probe 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение DIY 3d CNC touch probe
Оглеждам се за разни варианти на такъв инструмент например като този.

Гледам в тубата и разни наприави си сам варианти като този , този или този, които са контактни.

Гледам , че има вариант и с пиезо пластина - като този.

Всичките те обаче нямат (или поне аз не виждам) опция за точно настройване на биенето на контактната "сфера" на върха.

Чудя се как може да се направи регулировката за биенето например с три винтово настройване с винтове с диференциална резба.

Някой случайно да е търсил, купувал или правил такъв инструмент или да е мислил в посока DIY?

За малкото рутерче ми трябва нещо малко като размери (основно височина) и с ос към цангата на шпиндела 3.175мм.

Нед Мар 09, 2025 10:11 pm
Профил

Мнение Re: DIY 3d CNC touch probe
Аз преди време купих те това : https://www.amazon.com/dp/B0BDSDSJF6?re ... tle_1&th=1
бях гледал ревю ли .. не помня, но така и не съм го подкарал като хората. Бях го пробвал, на пръв поглед работи, но не остана време да го направя както си трябва, а и да го изтествам както си трябва.

Нед Мар 09, 2025 10:31 pm
Профил
Аватар

Разглобявал съм по-стар модел такава глава на Renishaw.
Детекцията е контактна, в три точки. Направена е доста прецизно и всички контактни повърхнини са позлатени.
Всичко в тая част е затворено херметично, уплътнено е откъм подвижната част с "гумен" маншон и е пълно със силиконово масло.

По спомен настройката на биенето беше с преместване на цялата глава спрямо държача и, с винтове, в две посоки по хоризонтала.

Навремето познат се беше захванал да си прави. Много ентусиазиран ми обясняваше колко лесно било - 6 сачми, 3 ролки от ролкова лагер, малко джаджи и работата е готова.
Не помня докъде го докара, но последно се хвалеше по темата, че бил сложил камера на фрезата и с нея си вземал нули. Та може и да не е успял са си направи пробник който да работи надеждно.

Ще го питам ако не забравя.

Нед Мар 09, 2025 10:42 pm
Профил

Има няколко opensource проекта, не знам дали го докарват по-добре от тия за по $40-50. Иначе всички малкo или много са копие на Renishaw. За мойта играчка просто не си заслужава, но за всяка малко по-голяма Renishaw е най-евтинотокоето си струва парите, иси ги изплаща.

Нед Мар 09, 2025 11:39 pm
Профил

Ицо, разпитай го ако може и за камерата. Как процесва изображението, за да сметне координатата. С една камера ли е или е с две под ъгъл. Има ли и лазер освен камерата/ите в системата.

В 3Д принтера на Бамбу има уж лидар (не съм го разглобил все още , но май е камера + лазер), но калибрацията на масата преди печат я прави контактно измервайки вибрация при допир на главата с подложката за печат (или поне на такова ми прилича ) ..,

Пон Мар 10, 2025 8:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]