Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Анемометър La Crosse TX20 protocol към 1-Wire protocol 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Анемометър La Crosse TX20 protocol към 1-Wire protocol
Здравейте,

Прецених, че това е най-удачния форум да задам въпроса си.
Поради повреда на стария ми анемометър, при които комуникацията беше през 1-Wire и няма резервни части за него съм принуден да търся алтернативен метод за измерване на скоростта на вятъра и посоката му.
Открих, че в България се продава този La Crosse TX20. След малко търсене намери тук напълно декодиран протокола на анемометъра. Също така намерих тук, че някои си е поиграл да напише софтуер за PIC и да го направи 1-wire slave device.
А тои от своя страна е взаимствал от друг проект на един холандец ( по неговата схема имам направен RH sensor и се държи що годе добре.).
Идеята ми е ако има някои, които да се навие срещу заплащане примерно да напише софтуера за TX20 -> 1-Wire. След това ще са ми необходими само ROM командите за да може да се имплементира към w1retap. Но затова ще се свържа с разработчика на софтуера. Имам идея всичко това да бъде пуснато под GPL.
Все още не съм купил анемометъра, но ако някои се навие ще го купя и ще му го пратя него + USB към 1-wire за да може да се тества.
Благодаря!
Извинявам се за дългите писания, но исках да бъде максимално ясен.

Вто Сеп 20, 2011 10:50 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Анемометър La Crosse TX20 protocol към 1-Wire protocol
mishomvp написа:
Здравейте,

Прецених, че това е най-удачния форум да задам въпроса си.
Поради повреда на стария ми анемометър, при които комуникацията беше през 1-Wire и няма резервни части за него съм принуден да търся алтернативен метод за измерване на скоростта на вятъра и посоката му.
Открих, че в България се продава този La Crosse TX20. След малко търсене намери тук напълно декодиран протокола на анемометъра. Също така намерих тук, че някои си е поиграл да напише софтуер за PIC и да го направи 1-wire slave device.
А тои от своя страна е взаимствал от друг проект на един холандец ( по неговата схема имам направен RH sensor и се държи що годе добре.).
Идеята ми е ако има някои, които да се навие срещу заплащане примерно да напише софтуера за TX20 -> 1-Wire. След това ще са ми необходими само ROM командите за да може да се имплементира към w1retap. Но затова ще се свържа с разработчика на софтуера. Имам идея всичко това да бъде пуснато под GPL.
Все още не съм купил анемометъра, но ако някои се навие ще го купя и ще му го пратя него + USB към 1-wire за да може да се тества.
Благодаря!
Извинявам се за дългите писания, но исках да бъде максимално ясен.

Към предложението интерес нямам, но прегледах декодирания протокол, не съм убеден че чексумата се взема точно по този начин, но това може би няма особенно значение, просто го казвам като коментар.

Сря Сеп 21, 2011 10:26 pm
Профил

Ако не е проблем може да споделиш с нас съмненията си ;)

Сря Сеп 21, 2011 10:57 pm
Профил ICQ WWW

Ами чексумата защитава целите данни, тук не е така, вуждал съм какво ли не, но досега никога подобна чексума която да изпозлва половината битова от едното и половината от другото число.
От друга страна, при условие че данните ги имаш два пъти, и то инвертирано, това е достатъчно за чек сума, тук имаш предаване на данни с излищъш, и то голям, т.е. сравнявайки двата параметъра не тир трябва никаква чексума да занеш дали това което получаваш е вярно или не. Иначе таблицата която е дадена е побитово XOR, подобно се изпозлва в RFID идентификатори, прави се вертикално по колоните, но само на по 4 бита ... звучи странно

Чет Сеп 22, 2011 12:06 am
Профил

Не съм се занимавал с алгоритми за чексуми специално за предаване на данни, но ще взема да прочета малко :)
Но виж тук и тук

А в тозипост даже немците са написали малко код за изчитане на TX23 :)
Всичко за TX23 :)

Чет Сеп 22, 2011 12:43 am
Профил ICQ WWW
Аватар

А защо се занимаваш с глупости.

Вземи си един прост анемометър с магнитче/рид ампула(дачик на хол) и потенциометър. Тия цифрови асинхронни сигнали много хубаво се разкарват по 40-50 метра линии - направо чудно.

В момента работя по такъв проект и преработихме анемометрите от рид ампули с датчици на хол (TLE4905). За мерене на скоростта се ползва кепчъра. Посоката с АЦП-то и готово. Няма никви грижи.

Пет Сеп 23, 2011 12:25 pm
Профил ICQ

:)
Няма да са 40-50метра (Няма да е за вятърни централи) :) максимум 4 метра ще са ;) След това ще е 1-Wire ;)
И къде продават анемометър, които да не излиза повече от 200лв и сравнително добра изработка ... И след това да има и резерни части за него, защото при яка градушка ....
Купувал съм професионални, но цената е там беше 550€ без ДДС. Изхода беше от 0 до 1932Hz @ 0..75m/s + 80W отопление ... А посоката беше с 4bits gray code.

Пет Сеп 23, 2011 7:02 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Ами аз намерих за 150$ някви с датчик на хол. 1.01 Hz/ms. изглеждат прилично. Все още не сме купували. Сега в момента сме с два от тук : http://www.logicenergy.com/ . Както казах, "бяха" с рид ампули - за около година се скапаха. А цената им ... към 300£. И се принудих да ги модна леко. Сега работят пирфектну. А като гледах из мрежата има и такива с генератор - дава някакво напрежение - линейно спрямо скоростта. Та си мисля че и това би било добър вариант. Аз сега за тия харча по 3ма за датчика. Обаче честно казано не бих сложил каквото и да е цифрово нещо на повече от 2 метра от контролера. Още повече асинхронно.

Има и един друг момент - гръмотевиците ... Много добре действат на електрониката - от опит го знам

За посоката е хитро с gray code ама малко ниска резолюцията. При нас има и малко излседователски момент и искат малко по-прецизно мерене.

Съб Сеп 24, 2011 1:21 pm
Профил ICQ

:)
Ами 1.01Hz/ms означава, че има само един датчик. А рид ампулите не се държат толкова зле. Текущия 1-Wire анемометър си работи(с рид ампула е), но лопатките са му счупени и няма резервни и е на 4 години вече.
Лично аз не съм виждал с генератори на напрежение, а с генератори на ток. този горния описан от мен го има във вариант с 4-20mA. Но и това си е относително, защото отново имаме някакво преобразуване и зависи какво ADC ще се сложи.
До момента не съм имал проблеми с гръмотеците, но знае ли се... Ще слагам повече ESD протектори за 1-Wire.
16те посоки стигат за метео станция, която няма да е необходимо да се правят супер точни сметки за розата на ветровете...
Явно се занимаваш с вятърни централи ;) А аз го правя за хоби :)
Иначе има и български фирми, които правят качествени анемометри... Имаше една пловдивска, но цената беше доста по-височка от тази, която купих този професионалния.

Нед Сеп 25, 2011 1:14 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Да. Баш с вятърни генератори се занимавам в момента.

Ами още не сме почнали да купуваме, ама рових из нета и попаднах на такива. Какво има да е генератор на напрежение - има условия обаче товара да е високоомен :) нали се сещаш защо.

Рид ампулите на нашите са се скапали защото явно са били някви кофти - почнали са да окисляват крачетата и са напраскали стъклото - от там на сетне ядец.

И при мене шефа иска някво много задълбочено изследване на вятъра в зоната на генераторам за което ще логвам едновременно 4-5 анемометъра барабар с ваните.

Нед Сеп 25, 2011 5:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]