|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:29 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
А бе как се дебъгват хората с флаш контролери?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 А бе как се дебъгват хората с флаш контролери?
Аз тука взех на въоръжение един, MCF52211, и като малоумен за месец и нещо си направих дебъгварка и т.н. (постнах и снимка в друга тема) и после за още седмица и нещо написах и (почти) целия код. То има 16 килобайта RAM та се събирах, сега накрая за малко не се събира и насипах във флаша каквото има а дописваното пак в RAM. Не е да се програмира бавно, няколко секунди е, има 10000 триения по спецификации та ще се озоря да ги износя преди да свърша. То аз варианта си го имам и си работя така де, ама ми стана любопитно какво правят масово хората в подобни ситуации, пишат във флаша и това е предполагам? Още повече че за C код тия 16к доникъде няма да стигнат (аз го писах на 68к асемблер, вече и то набъбна до 240к, баси мъката, не се чудя що главата ми бръмчи и се будя по нощите в някакви адски мъки програмирайки едно и също и то все не ще, за малко повече от месец изписах над 4 средномесечни дажби).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 08, 2011 9:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: А бе как се дебъгват хората с флаш контролери?
Като се има предвид, че почти не мога да разбера какво точно питаш в тоя пост, поне става ясно, че май наистина главата не те слуша последно време от тия асемблери по 240к  . Спри са малко бе човек - не може да я караш все така, все едно си на 20 години  .
|
| Сря Ное 09, 2011 12:08 am |
|
 |
|
tgi
|
Е ще спра де, всички спираме някой ден  . Всъщност съм далеч по-ефикасен отколкото бях на 20, освен външно друго разпадане засега не наблюдавам. А и за кво ме има ако не копая  . То че в момента съм в am-stereo mode и сам виждам де, ама питането ми беше как си дебъгват хората кода по MCU-тата, всяка промяна писане на флаш ли е (като че има други опции в огромната част от случаите  )? Ако да често ли се случва от много писане флашът да се разфлаши и да трябва да се сменя чипа? [edit] Асемблерите са към 640 к текст за тоя месец и малко  . Като имаш предвид, че средното ми е 150к сорс на месец - и главата си ми бръмчи ама съм свикнал. Та това бръмчене в момента направо на хлопане си отива  [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 09, 2011 12:22 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами точно така се дебъгва - след всяка промяна програмираш флаша и после дебъгваш с дебъгера. Още не ми се случило да скапя флаш от много дебъгване  . Май само на времето с първите PIC16F84 (без А на края) съм стигал ресурса на флаша, ама той беше нещо от сорта на 100 програмирания. Пък и тогава нямаше дебъгери (евтини) и се дебъгваше със светодиодче, та още по-голям брой проби се правиха  . Ама от тогава насам не съм скапвал флаш на контролер от много програмиране.
|
| Сря Ное 09, 2011 12:33 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
И аз префлашвам при всяка промяна в сорса, но имам едно предимство че при ARM с JTAG се дебъгва все едно имаш ICE дебъгер та като цяло бъговете са сравнително малко и се хващат лесно - имаш бреакпоинтс на определен адрес (инструкции или данни). Не е проблем да се дебъгва и само от рам-а - удобно е, в gdb пишa load program.elf и той според как съм компилирал си качва всичко във флаша или в рама. Иначе навремето дебъгвах PIC16F84 със запомнящ цифров осцилоскоп докато подкарам bitbang rs232 - светодиода не помага в тоя случай като цепиш битовете.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Ное 09, 2011 1:17 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Пак по време оно пък пипах едни покер машини с Z80 където софтуера беше в 27512 и накрая си написах емулатор на цялата машина барабар с видеото + дебъгер като AFD (ако го помните) да правя девелопмънта по бързо. Баси как се върнах 15 години назад ...
|
| Сря Ное 09, 2011 1:26 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
няма предимство.... колдфайера си има BDM, който е даже още по-добър и специално мислен като дебъг интерфейс за разлика от JTAG-а. Макар че в крайна сметка за крайния потребител няма никаква разлика... все жица 
|
| Сря Ное 09, 2011 1:29 am |
|
 |
|
palavrov
|
Може, може ... аз повече от 68000 там не съм пипал - и то пак за покер машини ... абе сега е лесно, като си вътре в чипа и го караш стъпка по стъпка, едно време нямаше такива екстри и си беше жива мъка.
|
| Сря Ное 09, 2011 1:39 am |
|
 |
|
tgi
|
Едно време се дебъгвах само в RAM, то и сега де с power. Точките на прекъсване са софтуерни (подменен опкод), трасирането го може процесорът. Е, може го от 68к насам, по-рано все трябваше някакъв дребен хардуер да цъкне NMI на 68xx, не помня как го правих на HC11 - за него имах (още го имам  ) - емулатор, май го има някъде по сайта на снимка, ей го: http://tgi-sci.com/misc/PICT0868.JPG . Май единият от ГАЛ-овете цъкаше някак xirq за трасиране ли беше (той нали нямаше баш NMI). Инак през тоя BDM се дебъгва лесно, по навик гледам в RAM да е пък и малко по-бързо се сипва (програмирам и флаша през BDM-а с по няколко достъпа за байт и тия 16к ги пише за 3-4 секунди някъде, в RAM сипването е мигновено). Оф сега обратно да заспивам пак че да не стана и утре в am-stereo мода че имам работа. Събуди ме някакъв разказ за афганистанско селянче, магаретата му и перспективите пред него по BBC.... По-добре от онова безумие с програмирането насън предните дни, тоя път бях сложил слушалките, не ми се програмираше пак 
|
| Сря Ное 09, 2011 4:18 am |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | tgi написа: Едно време се дебъгвах само в RAM, то и сега де с power. Точките на прекъсване са софтуерни (подменен опкод), трасирането го може процесорът. Е, може го от 68к насам, по-рано все трябваше някакъв дребен хардуер да цъкне NMI на 68xx, не помня как го правих на HC11 - за него имах (още го имам  ) - емулатор, май го има някъде по сайта на снимка, ей го: http://tgi-sci.com/misc/PICT0868.JPG . Май единият от ГАЛ-овете цъкаше някак xirq за трасиране ли беше (той нали нямаше баш NMI). Инак през тоя BDM се дебъгва лесно, по навик гледам в RAM да е пък и малко по-бързо се сипва (програмирам и флаша през BDM-а с по няколко достъпа за байт и тия 16к ги пише за 3-4 секунди някъде, в RAM сипването е мигновено). Оф сега обратно да заспивам пак че да не стана и утре в am-stereo мода че имам работа. Събуди ме някакъв разказ за афганистанско селянче, магаретата му и перспективите пред него по BBC.... По-добре от онова безумие с програмирането насън предните дни, тоя път бях сложил слушалките, не ми се програмираше пак  |  |  |  |  |
Направо ти завиждам как успяваш да работиш по всяко време - мен в къщи няма да ме изтърпят на такъв режим - особенно през уикенда, тогава се занимавам с какви ли не глупости но не и с работа, а понякога така ме сърбят ръцете ...
|
| Сря Ное 09, 2011 10:47 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|