Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Bosch BMP085, Някой ползвал ли е този Сензор? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Bosch BMP085, Някой ползвал ли е този Сензор?
Всичките ти константи се възприемат като int16 (най-вероятно щото такъв ти е компилатора - идея си нямам за какво говориш - но явно е C компилатор :) ) ...

т.е. за твоя компилатор
int16 * int16 == int16

какво има да се чудиш още !?

ако поне едната е int32 - резултата ще е int32 ... и всичко ще е както го очакваш !

Сря Яну 18, 2012 2:19 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

AVR Studio 5 Ползвам с неговия си компилатор, GCC мисля се водеше.
Не съм много навътре с типовете променливи още. Ясни са ми ама малко не ми е ясно в случая когато прави математическа операция с една short и една long променлива какво се случва но поне знам къде д/г е проблема :) ще чета още мерси много за помощта

Сря Яну 18, 2012 2:54 pm
Профил

klez написа:
AVR Studio 5 Ползвам с неговия си компилатор, GCC мисля се водеше.
Не съм много навътре с типовете променливи още. Ясни са ми ама малко не ми е ясно в случая когато прави математическа операция с една short и една long променлива какво се случва но поне знам къде д/г е проблема :) ще чета още мерси много за помощта

Ето ти една страница относно темата за грешки в калкулациите заради типовете на променливите, като цяло е доста дълбока вода ама като се поблъскаш неколко години му хващаш цаката :D
http://www.fefe.de/intof.html
Ако подредиш добре реда на сметките може да избягяш от препълвания и т.н. и да работиш прецизно без изненади.

Сря Яну 18, 2012 4:53 pm
Профил
Аватар

:D мерси. Пробвах да го преподреждам ама не ми се получи особено успешно ;). Ще чета пък след няколко години пак ще пиша ако съм схванал работата ;-)

Реално не би трябвало да се получава Overflow, щото като сложа на мястото на променливата Число (със същата стойност като променливата) и всичко е наред.
Също ако на горния ред напиша: tempvalue = 33898; И после да ползвам променливата... пак става работата.
Но като напиша tempvalue = bmp_read_16bit(); // Функция за четене по Twi
и тогава вече не става. tempvalue ми е Long, функцията връща Short :) там някъде се оплескват нещата. Но реално дори и да променя функцията да връща Long и променливите в нея да са Long пак същата работа ;)

Ох бая четене ще трябва още явно

ОПРАВЕНО

Функцията която ми четеше 16 бита от 2 последователни регистъра от сензора я сложих да е със Unsigned променливи. и всичко е ок сега с температурата.
Продължавам нататък с атмосферното налягане.

Сря Яну 18, 2012 5:23 pm
Профил

klez написа:
Също ако на горния ред напиша: tempvalue = 33898; И после да ползвам променливата... пак става работата.

Хич да не те учудва - съвсем в реда на нещата си е защото компилатора докато оптимизира генерирания код има в предвид че правиш сметки само с константи и ги изчислява още compile-time и то с по голяма прецизност отколкото после в run-time, дори може да замени всичките ти калкулации с едно число :)
Хвъляй от време на време едно око с дебъгер и дизасемблер и ще видиш каква е разликата.

Сря Яну 18, 2012 10:26 pm
Профил
Аватар

Получих и някаква стойност за атмосферното налягане.
Макар че според тази стойност атмосферното налягане трябва да е 290 хекто паскала, което не е възможно. По-важното в случая е, че го измерва сравнително прецизно и
усеща разликата в налягането като вдигна сензора 60-70см по-нагоре, което в случая и ми трябва. Утре ще го боря да видя от къде се получава грешката и как да го
получа по-точно за да мога да смятам и надморска височина

Пет Яну 20, 2012 12:32 am
Профил
Аватар

Оправих и атмосферното.
Оказа се, че просто функцията която ползвам за извеждане на дисплея на информация преобразува Integer-а в String със itoa()
Integer to String
а Integer-а всъщност е Long Integer и трябва да се ползва функцията ltoa() (long to string) ili ultoa() (Unsigned long to string)
Сега вече извежда нормално
930 hPa

Чет Яну 26, 2012 1:06 am
Профил
Аватар

Мнение Офтопик
Радвам се, че klez си е решил проблема но за пореден път ме напуши стара питанка: когато става дума за нещо сериозно що налитате на езици и компилатори вместо на асемблер?! Белосването е едно и също но при асемблера всичко е ясно и сигурно.
Някой ще каже: "Как да напиша всичко това на асемблер?!". Не че не може ама златната среда е известна от времето на Правчо82: сериозното на асемблер а интерфейса на бейсик :)

Чет Яну 26, 2012 9:04 pm
Профил
Аватар

бонго, ще си го кажа направо...
трудно ми е на асемблер...
на времето почнах да пиша на асемблер за разни PIC-ове... честно да ти кажа бая зор ми беше.
Не че не успявах да ги напиша нещата но доста по трудничко ми беше.
Сигурен съм, че ако се науча ще ми е много по-лесно впоследствие и за дебъгването... но за момента ми е доста трудно, от скоро се занимавам с микроконтролери.
За момента реших проблемите, сега вече ще смятам надморска височина и т.н. но те нямат много общо с датчика. Така че надявам се ако някой се сблъска с тая серия датчици темата да му е полезна или ако не... да пита да помагам с каквото мога :)

Чет Яну 26, 2012 9:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2