|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
kabeleto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 28, 2012 11:15 pm Мнения: 23 Местоположение: София
|
 Re: Зарядно на PIC.
След 2 години още нямам залепнало реле.Няма как да залепнат при генериране накъсо при ураган 20 ампера.А за всичко над урагана се грижи електронна спирачка която издържа над 300 ампера за част от секундата.Стандартното при стандартен вятър на късо е около 5 ампера и то е само за част от секундата. 
|
| Нед Сеп 23, 2012 8:19 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
По два начина  ,след втората година изхвърлям акомулатора и го заменям с нов.За зимата работи дъмпа и подгрява в таблото,лятото се грижат вентилатори за охлаждането.Проблема е зимата...ако няма подгряване гелевите акомулатори много бързо превършват живота.Лятото не е зор за тях при 30 градуса.
|
| Нед Сеп 23, 2012 8:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хмм странно че 2 години изкарват, не ми се рови сега да търся файлове от преди 10 години, но по спомен след 100-на пълни цикъла при ниска температура и без компенсация капацитета спадаше над 50%. Фотоволтаика и генератора един акумулатор ли зареждат или няколко. Интересно ми е, скоро мислих подобно приложение но само с фотоволтаик, ама бая акумулатори ми трябваха и бая панели, най-вече защото предвиждах по 72 часа без заряд. С какъв капацитет са ти акумулаторите.
|
| Нед Сеп 23, 2012 8:29 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Без този дъмп бая ядове има.Няма да обяснявам защо,като си купите ветрогенератор пробвайте КПД то без дъмпа.Първя месец бая ядове видях заради дъмпа. Толкова просто нещо оказа толкова силно влияние на подобен тип ветрогенератор.
|
| Нед Сеп 23, 2012 8:36 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
Схемата е хибридна.Натоварването се пада на фотоволтаици,ветрогенератора е само подръжка.Консумацията на цялата техника е сведена до минимум.Отсега ти казвам,без ветрогенератор си пътник зимата.Имам познат с поле от 70 киловата фотоволтаици.Зимата за месец изкара 20 лева.Моя 200 ватов ветрогенератор за същия този месец генерира повече.72 часа без заряд за мен е малко,168 e минимума.Освен това има съпорт и преносим генератор както и резервни акомулатори.Ако си решил да изкараш пари само на фотоволтаик...забрави.За любителски начала става.Минал съм по този път,дал съм няколко бона за ветрогенератори и несъжалявам за резултата. На този форум имам колега от конкуренцията!Нямам намерение да издавам всичките тайни  нещата са доста по сложни в техническо отношение.Това което четете като параметри в пидиефите на този тип техника, нищо общо няма с реалноста.
|
| Нед Сеп 23, 2012 8:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На мен не ми трябва да вади пари, мен ми трябва да поддържа техника. Параметрите са това което пише, но сигурно забравяш да ги коригираш с фактора за цената. Само с фотоволтаици ми излизаше по 5 хил ЕУР за товар от около 60 W, то ясно че като няма слънце няма, но предполагам ако купиш читав ветрогенератор нещата ще са много по-розови. Ако аз ще слагам нещо на такъв чукар едва ли ще се пестя с китайски генератори или волтаици, но то само да вдигна хеликоптера да го монтираме ще струва едни 1000 еур, нямам желание да ги плащам през ден. Та не знам дали проблема е при всики ветрогенератори или при китайските. Както и споменах си мисля че ако имаш DC/DC много може да подобриш и КПД-то и използваемостта му.
|
| Нед Сеп 23, 2012 9:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе аз като започвах работа тука, въобще представа си нямах колко е дълбока водата в която нагазвам. www.mccamley.comЕй това е дето правим. Само че тази тука е малката (1 киловат при 12m/s). В момента се работи по 10 киловата. Само че това е urban решение. Фатката е че машината е изключително тиха - влиза в изискванията за зашумяване в EU (имам в предвид звуково зашумяване). Тони - от всичко през което съм минал досега съм установил че : генератора - синхронен с постоянни магнити - това е най-простото решение - няма никакви триещи се части. Още по-добре ако може и да е железен ама и да е с нищожен когинг. В случая нашия е безжелезен. Ама така много се увеличава размера. После за да е що годе ефективен, трябва да е поне 5 пъти по мощен от ветровата машина. Така имаш що годе добро КПД. Нашия като го прбвахме му изкарахме 94% кпд при 1 киловат товар и 140 оборота. Обаче ако го видиш какво чудовище е ще паднеш под масата. Следващия момент е с напрежението - ние тука гоним високи напрежения - естесвено всичко това с цел по-малки загуби - било то от дълги линии, било то от всичките преобразувания после които следват. Например имаме една машина в Keele UK - там линията до турбината е 210 метра. Кабела е 4х4 квадрата и има по 2.4 ома съпротивление на всеки кабел. Познай ако не беше 400АС волта кви загуби щях да имам само в кабела - да топля земята. Дъмп лоуда е важен ако искаш турбината да се върти постоянно а нямаш какво да правиш енергията. Е аз го ползвам и за спирачка. Обаче трябва да има някакво регулиране все пак. А както вече казах - ако има нещо нередно най-добре е всичко да се спира - на шефа хич не му харесва, ама пък после като правим ремонти му излиза скъпо.
|
| Пон Сеп 24, 2012 10:21 am |
|
 |
|
kabeleto
|
Само изглежда просто,подводните камъни са неизброими.Наскоро разбрах за фирма в бг която ще прави доста мощни генератори за алтернативна енергия и такова за улично осветление.Поръчка за разработка от същите тези фирми които се занимават с изграждане на фотоволтаични полета.Имате ли нещо общо? Още един сериозен въпрос към теб като към професионалист,какво мислиш за отрицателната енергия на ефира генерирана от почти всякакъв вид генератори, и КПД задължително по голям от 1. Това не се пише в дебелите книги защото например закона на ом отрича такава енергия както и отрицателното съпротивление. Навремето когато са измисляли закони нарочно са избегнали някой факти които не са могли да разберат.Генератора на Бедини е едно от малкото разкрити доказателства.Още Тесла както и други преди него се е сблъскал с отрицателната енергия.Но парите са си пари,отрицателната енергия е енергия безпари. При отрицателната енергия температурата при натоварване пада,накъсо даден проводник свети с зелена светлина. Нещо интересно,направих си малък генератор на Бедини.При захранване от 12 волта при измерване се получаваше пик от над 60 волта, който се получаваше в момент на "разкъсване"на електромагнитно поле.Едновремено с това работеше товар и зареждах почти напълно разряден акомулатор без да се отрази на работата на схемата.По просто изчисление цялата енергия от акомулатора отиваше в товара но...какво зареждаше втория почти напълно разреден акомулатор?
|
| Пон Сеп 24, 2012 11:22 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Пич сбъркал си рейса.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 25, 2012 1:28 am |
|
 |
|
radolin
|
Аз не съм професионалист, ама да ти подшушна нещо, не знам как до сега не си се сетил сам! Махай ги тея волтаици и перки, слагай направо един генератор на Бедини. Може и да се вържеш към ЕРП-то, да продаваш енергията която ти идва в повече.
|
| Вто Сеп 25, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
kabeleto
|
 Реакцията е точно такава каквато я очаквах.Тесногръда.Нищо то и навремето хората са мислили земята за плоска а звездите приковани с пирони.Споменах идеята на Бедини само заради спор с колега по повод на тази тема и мисленето на хората. Както и да е,алтернативните източници и работещи разработки се обсъждат в друг форум. ЭХ колеги инженери,учиха ни по дебелите книги така както на човека му е удобно. Усе пока я спать...
|
| Вто Сеп 25, 2012 7:11 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Пич, на мен ми е интересно това, което пишеш. Но като всеки неверник "око да види, ръка да пипне". Ти можеш ли да демонстрираш нещо от това, което написа ?
|
| Вто Сеп 25, 2012 7:34 pm |
|
 |
|
lz4lo
Регистриран на: Пет Мар 24, 2006 7:11 pm Мнения: 19 Местоположение: Shumen
|
По въпроса за тока на зареждане .... http://adamone.rchomepage.com/guide3.htmВ статията става дума за NiCd и NiMH , ама съм виждал деформирани оловни от голям заряден ток
|
| Пон Окт 22, 2012 10:57 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами те по принцип се деформират не само от голям заряден ток, аз съм виждал пакет от 4 батерии залепнали една за друга, тока си им е нормален, просто охлаждането го нямаше.
|
| Пет Ное 02, 2012 9:08 pm |
|
|