Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
PIC16F1826 вграден компаратор и цифрови импулси. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: PIC16F1826 вграден компаратор и цифрови импулси.
Сподели идеята ако може :)

Вто Май 06, 2014 8:00 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Разгледах го по-подробно, не е манчестър, прилича повече на 1 wire.В този случай това което си направил е удачно, така или наче ти трябват само отношението, т.е. запълването. Принципно както сега е конфигуриран таймера той мери импулса, с малко въпбражение може да го накараш да мери и двете, т.е. период и импулс, за да получиш коефициент на запълване. Ти сигурно и сега го правиш така, въпроса е как мериш периода, може би по прекъсванията на компаратора ?

Вто Май 06, 2014 1:03 pm
Профил

ToHu написа:
Разгледах го по-подробно, не е манчестър, прилича повече на 1 wire.В този случай това което си направил е удачно, така или наче ти трябват само отношението, т.е. запълването. Принципно както сега е конфигуриран таймера той мери импулса, с малко въпбражение може да го накараш да мери и двете, т.е. период и импулс, за да получиш коефициент на запълване. Ти сигурно и сега го правиш така, въпроса е как мериш периода, може би по прекъсванията на компаратора ?

В началото бях тръгнал прекъсване по компаратор да правя, но после сложих по преход към нула на тригера. Работи, но мисля да направя цялата процедура без прекъсване. Видях в нета много готин и прост метод и мисля да го пробвам довечера. Хората след преход на порта към 1 изчакват 30us и проверяват състоянието. Тъй като 0 я дават до 28us a 1 до 70us, ако при проверката състоянието е 0, значи бита е 0 и така. Има конфогурирано прекъсване по запълване на таймер за timeout. Готино :)

Вто Май 06, 2014 2:50 pm
Профил

Да, подобен е метода при манчестър, въпроса обаче е колко са гарантирани времената на протокола. При протоколи при които имаш поредица за синхронизация се действа горе долу така. Не го четох толкова подробно, но ако поддръжа времето с 20% точност няма да имаш проблем. Друг вариант който може да приложеиш е времето в което проверяваш да не е твърдо а да го смяташ на база response пулса, а след това да се самосинхронизираш по фронтовете, което е просто. Слагаш преъсане по заден фронт и на всяко прекъсване вземаш таймера, така имаш периода на данните и от там може да си коригираш момента за мерене, зависи колко са точни времената на чипчето, ако държи точни не ти трябва синхронизация, освен това имаш и CRC.

п.с. ако го правиш без прекъсване ще ти яде не малко време, прекъсването е по-добрият вариант, като гледам времената 5 байта ще отидат около 5 ms , зависи колко често мериш, ако е веднъж на 100 мс не е кой знае какво, но ако мериш по често ще си изгубиш времето в чакане.

Вто Май 06, 2014 3:00 pm
Профил
Аватар

Да - това е по-верния подход. При положение, че времената са горе-долу известни и не се очакват много големи отклонения. Това което аз правя е за доста по дълги периоди и като цяло са възможни известни отклонения в тайминга - поради дрифт на осцилатора дето генерира пвм-а. И на всичко отгоре на мен ми трябва точното съотношение период импулс.

В твоя случай, ако държиш да ги мериш импулсите, е по-удачно да ползваш кепчъра - него го пускаш при 1-ца и го спираш при 0, после проверяваш каква стойност има, ако е по-малка от нещо си (границата за 0) го вземаш за 0, ако е по-голяма И е по малка от границата за 1-ца си е 1-ца. Този трик го прилагам за разни ООК радио приемници - само че аз там си правя и още едно време - за преамбюла - да може декодера да си нулира регистрите и да знае кога е началото на предаването. И при радиото има доста повече смущения - разни импулсчета дето могат да ти ошашкат четенето.

И колегата малко ме изпревари :)

Вто Май 06, 2014 3:11 pm
Профил ICQ

Това, което съм направил сега е същото - при 1 от сензора, към таймера отива такт и брои, а при 0 - не. Отделно от това при падащ фронт влиза в прекъсване, взема стойността на таймера и го нулира. После я сравнява с 40 примерно (подал съм му 1MHz с 1:1 делител и брои на 1us) и определя стойността на бита. Но в сучая меренето ще става на големи периоди така, че мисля да направя по простия и готин (според мен) вариант. А и устрйството е само за мерене на температура и влага, така че имам колкото си искам процесорно време. :)

Вто Май 06, 2014 3:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2