Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Затруднение с кирилицата при MPLAB_IDE 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Начинаещ написа:
големите букви на кирилица са с ASCII кодове от BF до DE
а малките бекви от E0 до FF

Това с кирилицата не е особена пречка при програмирането. Въпроса е може би малко философски, защо да робуваме на другоезични народи и да пишем програми на техния език. Представете си че езика за програмиране е на Български език, команди, коментари всичко. Самите съкращения на командите да са на родния ни език, колко по-лесно ще се заучават и използват командите. А това не е фантастика, решението е просто: редактор със български команди, който конвертира кода и после го компилира, и обратно когато се отваря чужд код се конвертира на български с български команди и си четеш сорс код с български команди като "Бял човек". Все пак се намираме в 21 век и технологиите са толкова напреднали, че почети няма нещо което да си помислиш и да не може да бъде направено.

Научи английски! Повечето "бели хора", занимаващи се с тая професия го знаят, останалите са като тебе - фантазират до момента, в който им опре ножа до врата - искаш или не искаш ще трябва да го научиш. Аз не се чувствам роб, че пиша на английски, всичките си сорсове на C, Pascal, ASM заедно с коментарите пиша на такъв език...като го дам на колега независимо от коя държава е ще ме разбере веднага какво съм писал, без да ползва конвертори и речници. Друг е въпроса ако те мързи да научиш 37 инструкции или неможеш да ги запомниш

Съб Мар 24, 2007 3:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Начинаещ, ако в текстовия файл на една буква има един байт, значи проблема е във възпроизвеждането на мплаба. нещо са осрали и пробвай по-нова версия. що се отнася до писането на кирилица. мен също много ме блазни, но конвертори да се пишат е глупост. аз бих писал на кирилица само ако компилатора поддържа кирилица за имената, дори тогава не го правя винаги. причината е проста - кирилицата има твърде много букви, които заемат важни за програмиста символи - []|\~ за фонетичната и <>" за бдс. все пак имам един приятел, който като пише на джава пише на чист български всичко. на работата пиша понякога на един скрипт език, чиито компилатор позволява писане на кирилица. чат пат се възползвам от тая възможност, но основно пак пиша на латиница, разбирай английски. а що се отнася до генералния въпрос - робуването на западни народи. ами те са развили индустрията, ние сме на гости и живеем от трохите на великаните. а и хората са казали - като си в рим, дръж се като римлянин. така че не го приемай навътре и свиквай с положението.

Съб Мар 24, 2007 6:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2