|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Абе чудо,
movwf WREGsave ; Save WREG swapf STATUS,W ; razmqna tetradi STATUS register при W=1 си прочети какво ти прави инструкцията ! movwf STATUSsave ; Save the STATUS register ....... //Тука липсва забрана на прекъсване ! BTFSS INTCON,INTF GOTO IOI ; izhod
.....
.....
.....
..... // връщаш съдържанието
...... // разрешаваш прекъсване
|
| Пон Май 07, 2007 11:35 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хм
За какво му е да забранява прекъсвания при положение че е влязъл в прекъсване, в момента в които влезе в прекъсване главния флаг на прекъсване се сваля от 1 става 0, а когато RETFIE се изпълни се вдига автоматично 0--> 1, прочети упътването !!!
Int_Service
movwf WREGsave ; Save WREG --> внимавай къде ти се намира този регистър изпозвай такава РАМ която се вижда от всички банки
;И така става
swapf STATUS,W ; razmqna tetradi STATUS register
movwf STATUSsave ; Save the STATUS register ; И тук също изпозвай такава РАМ която се вижда от всички банки
BCF STATUS,RP0 ; това е сложено ако си в друга БАНКА да се върнеш към основната
BTFSS INTCON,INTF
GOTO IOI ; izhod
PUSH_B
BCF STATUS,RP0
BTFSC RESET4E
GOTO PUSH_B
CALL WAIT
BTFSC RESET4E
GOTO PUSH_B
PULL_B
BTFSS RESET4E
GOTO PULL_B
CALL WAIT
BTFSS RESET4E
GOTO PULL_B
;bcf INTCON,GIE ; tva go dobavih za vseki slu4ai няма смисъл от това !!!
Алгоритъм на прекъсването ; s nego nqma problem
IOI
TY
BTFSS RESET4E
GOTO TY
CALL WAIT
BTFSS RESET4E
GOTO TY
BCF STATUS,RP0
CLRF PORTA
BCF INTCON, 1 ; izpolzvam prekasvane ot RB0
;bsf INTCON,GIE ; (tva go dobavih za vseki slu4ai ) не му е мястото тук , защото може да се върне от прекъсване не когато трябва дори без да си възстановил регистрите !!!
swapf STATUSsave,W ;
movwf STATUS ; Restore STATUS --> внимавай че може да не се върнеш в банка 0 !!!
swapf WREGsave,F ;
swapf WREGsave,W ; Restore WREG
RETFIE ; когато RETFIE се изпълни флаг GIE се вдига автоматично 0 --> 1, прочети упътването (равносилно е на bsf INTCON,GIE ) !!!
|
| Вто Май 08, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Даа погледнах че става дума за 16Ф84 - за него съм съгласен,но като пишеш за проц със приоритетни прекъсвания каквито са някой от 18Ф има значение.Грешката е моя 
|
| Вто Май 08, 2007 3:51 pm |
|
 |
|
Emo
Ранг: Минаващ
|
Ще цитирам абзаци от книгата :
" Както вече стана ясно , PIC 16F84А разполага с 68 клетки статична RAM , всяка от които е с дължина 8 бита. Тези клетки са разположени на адреси "OCh - 4Fh" и са известни още като регистри с общо предназначение(GPR) ............... .............. ........ . Важното е да се отбележи, че всеки от GPR-регистрите се "вижда " и от двете банки , което ще рече , че при съставяне на програмата не е необходимо потребителят да следи коя банка ще бъде избрана преди да се обърне за четене и запис към даден регистър с общо преднзначение . "
аз написах тия които ти си ми написал :
WREGsave equ 0x40
STATUSsave equ 0x41
за следващата забележка :
movwf STATUS ; Restore STATUS --> внимавай че може да не се върнеш в банка 0 !!!
В книгата има една схема с организацията на паметта където се вижда че STATUS го има в 2-те банки , така че защо да правя избор на банка ? Ако трябва коя трябва да бъде и защо ?
и за третата : нулирането и сетването на GIE го махнах
Тука има нещо което съм направил и може да бърка всичко : кода ми е написан така че , при Промяна на RBO се влиза в прекъсването (натискане на бутон) и при следваща промяна (повторно натискане) се излиза.
|
| Сря Май 09, 2007 12:05 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Мда
Да при F84 е така, но утре ще решиш че може да ползваш този код например при F877, F88 или някои чип с доста повече памет , а там вече не е така
Не би трябвало да се обърка , но по добре би било да си сложиш един флаг за натиснат бутон , и при натискане този флаг просто го преобръщаш всеки път и така няма да има нужда да ти дреме програмата дълго време в прекъсване .
Нещо такова :
FlagA EQU 0x46
.......................................
.......................................
;Обработка на прекъсване от порта
MOVLW B'00000001'
Xorwf FlagA, F
..................
Като ако очакваш натискане на бутон в основния си цикъл може дори да си следиш този флаг .
|
| Сря Май 09, 2007 12:32 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
От една седмица я чета темата и все повече за чудя за какъв грездей се следи бутон в прекъсване. Един тактилен бутон има минимум 5-6 осцилации преди да се стабилизира. Още по неприятно че пак със същия бутон се излиза от прекъсването. Трябва още преди излизане от прекъсването да се забрани прекъсване от RB0 и след това в програмата да му се направи debounce - демек да се изчака малко преди да се разреши отново.
Прекъсването по RB0 става само за вход от друг чип дето няма разтрептяване. Сложи един оптрон след бутона и ще ти се изчистят всички боклуци от бутона.
|
| Сря Май 09, 2007 3:41 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Или достатъчна RC група например 4.7к и 47нФ 
|
| Сря Май 09, 2007 6:59 pm |
|
 |
|
Emo
|
Ех... аз още не мога да се оправя с 84-та , та камоли да пиша други чипове. Някой беше написал назад в форума : "Ако начинаещия срещне някаква трудност (която обикновенно не е нещо голямо) при реализация на първите си схеми с микроконтролери и не намери решение - шанса да се откаже е много голям " . По принцип ме хваща яд че заради някой си смотан ред чипа ми не тръгва , а решението е някъде под носа ми...
Тва с кондензатора ще го сложа и ще пробвам с флага, Тю , само работа да нямаше толкова 
|
| Чет Май 10, 2007 12:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе и аз чета и вс епо неясно ми става какъв е проблем, сигурно защото забравям какво съм чел до сега.
Когато ползваш прекъсвания, се старай кода във тях да е възможно най-кратък обработката се реализира в основната програма, това важи за всякакви процесори, и най-вече за такива от сорта на пик, където не може да обработваш няколко прекъсвания, по точно не може да получиш прекъсване в преъсване. Няма смисъл да чакаш бутона в прекъсването, вдигай си там флаг че имаш прекъсване от него и после си го обработвай в програмата, въпреки че когато става въпрос за един прост бутон, спокойно може и да е на полиране. За да избегнеш многократното му задействие си направи и алгоритъм който да отфилтрира трептенето.
p.s. катоостане време ще взема да ти прочета кода
п.с. 2 абе ти хубаво се знаимаваш, ак ти е настроен WDT, при начинаещи честа грека да го забравят, и той си рестартва процесор до безкрай.
|
| Чет Май 10, 2007 7:58 am |
|
 |
|
Emo
|
Тия командировки са безкрайни , не мога да стигна до компа , но и не съжелявам че малко ли градове обиколих...
Както и да е ....
1) Това ли трябва да е някъде за WDT :
list p=16F84A
#include <p16F84A.inc>
__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC
2) До колкото разбирам ако използвам флаг , всъщност... мога въобще да не влизам в прекъсване поне в този случай ! В смисъл да си го свърши там някъде из програмата. То софтуер за претрепване на контактите - има.
Това е кода с някои промени след това, макар и не функциниращ отново
Идеите за съхраняването ги схванах , но както писах и преди , дори да махна цялото съдържание на сорса от прекъсването , и сложа единствено сваляне флага на прекъсването и нещо визуално. Чипа си увисва но за по-малко.
прекъсване
CLRF PORTB ;
BCF INTCON,INT
RETFIE
А как би изглеждало едно такова елементарно използване на флаг?
3) ето как изглежда увисването за което говоря. Ще прощавате за първобитната демонстрация 
|
| Съб Май 12, 2007 2:18 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Emo ,това дето го питаш тука не е за форума а за МПлаб симулатора. Седни пред компа за 1-2 часа и си трасирай кода ред по ред - грешката сама ще се появи. Няма кой да ти се занимава с твоя код. На мен лично,като го погледнах в началото, мъка ми стана за тоя RP0 bit - буташ го на всеки 2-ри ред за щяло и нещяло. Освен това гледам ,че работиш с портБ в "смесен" режим - входове/изходи - имай в предвид че работата с порта изискава особено внимание и в някои случаи води до много "тънки" грешки които зависят от схемата и със симулатора не можеш да ги хванеш. Чети внимателно дейташитите!
|
| Съб Май 12, 2007 2:51 pm |
|
 |
|
Emo
|
 Пууу най-накрая. Намерих проблема оказа се една променлива която хем използвам в главната програма хем и в кода на прекъсването. Участва в една подпрограма за пауза. Чесно да си кажа от доста дълго време се бях застоял на този проблем. Много съм благодарен за вниманието което ми отделихте. Да постъпих с нея както при останалите регистри : записах я в началото и я възстанових накрая. Тоя RP0 bit го бутах навсякъде , щото по едно време незнаех какво друго да направя  .
Зная че на никой не му се занимава с кода, но пък виж колко неща научих  . Както е казано : почукай за да ти отворят ...
|
| Вто Май 15, 2007 1:21 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Най-добре е в "тялото" на прекъсването въобще да не се ползват същите работни регистри както в основната програма. Или ако се ползват да се отварят очите на 4 кое какво бута и кога го бута. Иначе става миш-маш.
|
| Вто Май 15, 2007 10:35 pm |
|
|