|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:10 am
Компилаторите на mikroElektronika
| Автор |
Съобщение |
|
ico
Ранг: Минаващ
|
Е браво бе колега, а аз си мислех че съм само аз. МикроПаскал-а е истината - цената му е само 149$ и забравяш после за компилатор. Не си заслужава да се търси всеки път "крак" за компилатора(като се има в предвид, че за Микроелектроника краковете не работят  ) Отгоре на това си работиш винаги с най-новата версия.
|
| Сря Май 23, 2007 2:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Pascal-a вярно че не е C но не е Basic  Някъде по средата е.
И донякъде може и да има баланс между плюсовете и минусите да пишеш на такова нещо
Но това с беисика си е съвсем аматьорска историята и за беисикодраскачите не може да се каже че са пълноценни ембедед програмисти. Може да са "Изследователи" като нашия герой Румен. Предполагам по цял ден изследва поведението на оная си работа като я мести от единия крачол в другия. Това през спестеното му от Proton-a време  :):)
|
| Сря Май 23, 2007 2:59 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Ей тоз Nikola Kirov не се научи че компилатор и език за програмиране за различни неща.
И не само той де.
|
| Сря Май 23, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Че отде да знам.
Цял ден овци паса,питах тука неколко ма не знаят и те.
Казаха да питам некой изследовател.

|
| Сря Май 23, 2007 3:31 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Колеги, прощавайте, ама писали ли сте на този Паскал за ПИК18 ? Там май запазването на W, STATUS, BSR е като в бейсика. Т.е. под голямо съмнение, че винаги работи правилно. http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/80219d.pdf
|
| Сря Май 23, 2007 3:34 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
123 логично е да е както казваш.
Един и същ недостатък да е на ВСИЧКИ езици на този компилатор включително и на С-то . Все пак една фирма го прави.
|
| Сря Май 23, 2007 3:48 pm |
|
 |
|
relsys
|
ами колега вече не помня колко хиляди реда съм изписал и колко устройства и машини съм подкарал на тоя компилер, само последния проект вече минава 10000..........
що не постнеш проблема на форума на mikoe.com те пичовете до 24h ще отговорят, пък и наближава да излиза нова версия, тъкмо да го оправят,
един от бъговете които аз съм хванал е, че ако имаш дефинирана константа от тип стринг извън файла в който я ползваш, елементите от 4 нагоре ги връща нули
@ico:
има и още един - mastergad, и единия ми колега - аз не смея да се обадя тука да не ми се смее бате Никола 
|
| Сря Май 23, 2007 6:52 pm |
|
 |
|
123
|
Добре. Докато не пробвам няма да разбера. За това хайде ще наджапам. С управление на една гилотина. Изпускана, покривена, окрадена по румънско. Пък ако стане стане. Поне кучешки нюх за неприятности развих. Ще пробвам с 16Ф876. Ама за ПИК 18 няма отговор. Не че няма да сложа главата на дъвника де.
|
| Сря Май 23, 2007 8:31 pm |
|
 |
|
relsys
|
Аз пиша само на 18F, имам 2-3 проекта на 12 и 16.....
Няма какво да се притесняваш от техните компилатори, писал съм трифазен мостов изправител Ларионов, където ползвах 8-9 прекъсвания за синхронизация по всеки фронт на фазите + прекъсване от таймерите за подаване на отпушващите импулси на тиристорите, подаване на заявката за тока по CAN, поддържането и от PID регулатор, отделно мерене на тока и напрежението и писане и четене на още 15-20 параметъра, старт и стоп пак по CAN, и си спомням че прекъсването от единия таймер идваше с около 30 us по рано от другите два и импулса на едната фаза отпушваше по рано тиристора, не съм го изследвал от къде става това, един delay оправи работата, но не мисля че е от компилатора.
|
| Чет Май 24, 2007 7:56 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Като гледам и постовете ги пишеш един след руг и все еднакви... 
|
| Чет Май 24, 2007 7:57 pm |
|
 |
|
relsys
|
sorry, нещо се бъгна форума, ма и вие бързо пишете че не можах и да ги изтрия........
|
| Чет Май 24, 2007 7:58 pm |
|
 |
|
123
|
Здравейте уважаеми,
най-после и аз прописах на компилатор. Крив, куц, БЕЙСИК, ама компилатор. Чудя се как до сега съм имал нерви да пиша на асамблер ? Макар и да си оставам твърдо убеден, че най-компактен и сигурен код се пише именно на асемблер. Мъката е за писача. Нерви от желязо, спокойствие на камила, леле, останаха ли такива ? Има и друго. При мен програмата се пише веднъж и после с нея излзизат стотици бройки. Гаранцията, че няма да има ядове е именно асемблера. Обаче има един проект с CAN BUS, там на асемблер трудно ще се оправя. Та още се триумя.
За микробейсика. Преведох една програма за PIC16F876A от асемблер. Чете матрична клавиатура 12 бутона, клати динамична 5 разрядна индикация 7 сегмента, обменя информация по RS485/19200 с друг контролер с жесток контрол по четност + CRC (това CRC ми изяде нервите), управлява 3 релета. От 3000 реда падна на 1800. Някой ще каже, че още съм зелен та зелен и ще бъде много прав, обаче кода от 1,8к стана 3,2. А за сигурността.... Този компилатор много обича областта от F0 до FF. За негови си цели. И не предупреждава. Имах глупостта да декларирам променлива именно там. Остана от асемблера, аз също си обичам тази област. Резултатът беше доста противен. Та така.
Искам да БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ за подкрепата, съветите и критиките. Ще бъде добре някак да върна жеста, обаче освен с писане по форума не си представям как. Поне мога да пожелая КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ ВЪВ ВСИЧКО.
С уважение
123 Перник
|
| Съб Юни 23, 2007 8:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз гледам да стоя настрана от тия спорове, обае онова изказване по горе дето единия таймер давал по рано прекъсване и така си пуснал проекта с един делей .... просто е .... непрофесионално е слабо казано, направо е като дело на истински софтуерист, интресно в колко от колко проекта дава същото предварние. Тва като да занеш че влака минава 3 мин след бариерата и всеки път да преджвакваш линията, по закона на всемирната гадост още на първия опит ще се укаже че влака се движи с 3 мин по-рано, този път, и може би за пръв и последен в историята на галактиката ... и в твоята собствена
p.s. патки, патки .. тва е истината никола, с тия уфси до никъде няма да я докараш, те само лъжат и се правят на вълци, и да им спреш спрайта, аз с патките съм добре, въпреки че и аз като теб се наказвам със С-то .... пусто селячество, де сме виждали ний друго, ч чат пат и на асм понаписвам, съвсем по селски
|
| Нед Юни 24, 2007 12:07 am |
|
 |
|
solenoid
Ранг: Минаващ
|
Абе средата е симпатична, компилатора също е що-годе добър, но някак си нещо все ме гложди и понаглеждам какъв код генерира. Ами честно казано не съм очарован и мисля че на не малко места има нужда от ръчно оптимизиране. Но пък за не толкова "сайз" и "спийд" критични проекти си бачка перфектно.
|
| Нед Юни 24, 2007 7:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами то това с едни от основните критерии, какъв код генерира, иначе вградените функции не са кой знае каква екстра, всеки който работи за година две ще си напише достатъчно функции. Но освен да ги има е редно и да ги изпълнява както трябва.
|
| Нед Юни 24, 2007 11:26 pm |
|
|