| Автор |
Съобщение |
|
raidera
Ранг: Минаващ
|
 Помощ - Генератор на Гаусов шум
Трябва да направя генератор на Гаусов шум с PIC18F452. Трябва да използвам 16 битов генератор на случайни числа (b15(+)b14(+)b12(+)b3).
* - Плюсовете в скобите всъщност са сума по модул две.
Някой ако знае как може да стане, моля да ми каже.
Благодаря
|
| Чет Дек 20, 2007 1:49 am |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
raider,
това дето си го написал...
не е за гаусов шум
всъщност, нека да започнем така: ти какво разбираш под гаусов шум
значи с регистър обратни връзки... дето си го написал... можеш да получиш добро статистическо разпределение, но това не е гаусов шум откъдето и да го погледнеш
недостатък на всички генератори на "шум" базирани на изместващи регистри, е че при еднакви входни условия изхода им е предизвестен 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Дек 20, 2007 12:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
но сега като препрочетох поста ти ти като че ли искаш помощ в написването на програмата
тогава не се включвам в помоща 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Дек 20, 2007 1:00 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
raidera, ако наистина само търсиш имплементация, виж с Google примери за CRC - там са същите регистри с обратна връзка (LFSR), само с друг полином.
Избери си подхода - дали с таблица, дали с XOR-ване и shift-ване и действай. И помисли какво ти е написал MYXATA.
|
| Чет Дек 20, 2007 4:35 pm |
|
 |
|
raidera
|
Не търся програма, а алгоритъма по които да съставя програмата за конкретният случай или ако не алгоритъм то поне кратки разяснения как може да се изгради. Просто ми трябва идея аз на татък ще се оправям сам. Това ми е задание за курсова работа, и аз какво съм виновен че този който го е съставял не знае как стоят нещата с генератора на гаусов шум. Тъка като го гледам заданието на мен ми се вижда че трябва да стане с XOR-ване и shift-ване.
|
| Чет Дек 20, 2007 5:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
1.инициализация
1.2.на процесора
1.3.на променливи
1.4.на входове, изходи, таймери, прочие машинки из хардварната платформа на процесора
2. създаваш си циркулярен/изместващ регистър с обратни връзки( тип фибоначи или галоа) /(избираш си подходящ начин на реализация )
2.1. инициализираш регистъра - гледай да има поне една '1' в инит. вектора ->отговори си сам защо!
2.2. задай си брой стъпки за "начално развъртане" -> иде реч когато стартираш регистъра има известен период от време когато изходната последователност статистически не е много добра  добре е да я ползваш след това "развъртане"
2.3. определи си величината на изходната променлива и според нея си построй програмата-> бит, байт -> не прави глупави грешки(каквито съм виждал много) например извеждаш байт на изместване 1 бит на регистъра
2.4. провери пълният цикъл на регистъра 2**N, след който последователността почва да се повтаря  Горещо ти препоръчвам да преинициализираш регистъра преди този момент..
дотук с програмата
3. Прочети за статистически тестове и ги разбери
пък може и да си провериш действието на програмата с тях
4 .... 1001. и както на много места пиша ... четене му е майката
|
| Чет Дек 20, 2007 5:39 pm |
|
 |
|
woody
|
|
| Чет Дек 20, 2007 5:47 pm |
|
 |
|
raidera
|
Благодаря ви много и на двамата, помогнахте ми.
|
| Чет Дек 20, 2007 7:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-добрия генератор на гаусов шум за който се сещам е ценер с усилвател.
райдер, в кой курс се опитват да ви научат на такива неща?
|
| Чет Дек 20, 2007 11:19 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
.. и тунелни диоди и транзистор в диодно свързване и прочие,
е има и специализирани диоди, които са малко по-скъпи, но спектралната плътност на шума е по-така(незнам как да го кажа  ) демек правени са си баш за генератори на шум...
има и СМОS такива базирани на един шантав ефект на последователнно свързани инвертори...ма това е друга бира
но стига толкоз, че за курсова работа нема смисъл такова задълбаване
дерзай райдер 
|
| Пет Дек 21, 2007 12:20 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Изцепка:
1. За ценеровите диоди гарантират равномерна спектрална разпределеност поне до 100КХц стига да работят с ток 0.1-0.3мА (средномощни). Ама не си и помисляй да го дигитализираш по елементарен начин - трябва ти добър АЦП и подходяща обработка след това. Ценерите са най-добри източници ако не се броят специализираните шумови източници които обикновено са оптимизирани ценери.
2. За схемата с преместващ регистър се знае от векове, също както се знае че е тъпа.
Кофтито е, че за курсова работа върши само вторият вариант.
P.S.: то по принцип всички шумови генератори са предвидими стига да знаеш началните условия и да имаш достатъчно мощен компютър. Още навремето някои хора щяха да повдигнат земята ако бяха намерили лоста 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пет Дек 21, 2007 2:01 am |
|
 |
|
woody
|
 Re: Изцепка:
.. освен ако няма ентропия, нали?