Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Програмиране на DSP-та 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Програмиране на DSP-та
Здравейте !

От години не съм пипал поялник, но ето че преди няколко дена реших да се запозная с възможностите на DSP-тата. Стори ми се много странно, че на страниците на Texas, Analog Devices, Freescale и т.н. не можах да намеря документация за това как се извършва самото прехвърляне на програмата във вградената памет на чипа. Предлагат се всякакви готови програматори и експериментални платки, но не и документ, с помощта на който да мога сам да си направя програматор. А до колкото си спомням за микроконтролерите винаги е налична тази документация. Разбира се не във вида стъпка по стъпка, но за хора, които имат поне малко понятие от електроника е достатъчно.

Аз ли нещо бъркам или наистина производителите не публикуват вече такава информация ?

Вто Май 19, 2009 6:41 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нищо не бъркаш. Повечето държат тая информация секретна - с цел контрол.
Искат да ти продадат за хиляди $ правото известно време да можеш нещичко
да правиш.
Аз съм ползвал 5420 на TI, и (както с всички останали процесори, които ползвам
и съм ползвал) се справих без дебъг информацията им (направих цялoто дебъгване
софтуерно през паралелния им интерфейс).
Но тия нямат flash за програмиране, та можеше. Ако не ти кажат как да програмираш
флаша вътре, си при тях (или без тах, както правя аз, все още има достатъчно
опции да не зависи човек от чужди софт-размазаности и оглавници).
Огледай Freescale, те за всичко освен за PPC досега дават дебъг интерфейса,
не знам как е за DSP-тата им (но и нямат чак такива като TI).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Май 19, 2009 11:11 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
ами явно освен че поялник не си пипал... си добил и умението да четеш между редовете...
или четеш всеки ред, но разбираш през ред :)
"Как способността да пипаш поялник влияе на разучаването на сигналните процесори" си е тема достойна за защита на докторска степен по... поведенческа психология :cry:
то си има правила за безопасност за работа с поялник :
1. Не си бъркай в носа и в ушите с него, особено когато е включен
2.не го пипай от към горещата част - често се случва когато около него има сонди от осцилоскопи, химикалки и прочие продълговати предмети... а ти си се замислил дълбоко и бараш по масата без да гледаш :)
по сериозно:
За тексаските процесори : Ако са с буквата "F", значи имат вргадена флаш памет.. в която можеш да натовариш(запишеш) програмата която си измъдрил... но си мисля, че това са малко парче от голямата баница на тексаските ДСП-та от фамилия 2000(то не са и сигнални процесори баш... повече са контролери със ядро на сигнален процесор и периферия сходна донякъде с повечето контролери - PWM,ADC, IIC, CAN...) ... За тях ти трябва малко по-скъп програматор или много повече услилия да си направиш такъв... иначе можеш да я натовариш пред серийния порт
На другите (без "F"), трябва да закачиш външна памет(флаш, епром, еепром, феро) в която с програматор(елементарен) да натовариш програмата която си измъдрил...
...за Аналог дивайс... "черната перка" е с вграден флаш... за "акулата" не мисля че е с вграден

Но честно да си кажа не ми стана ясно какво точно питаш :?:
- донякъде да се запознаеш с възможностите на някой сигнален процесор може да ти стигне и това, да си изтеглиш временна(за изпробване 90 дена) версия на развойна среда - Code Composer Studio - TI; Visual DSP - Analog
в тях има и симулатори на повечето процесори от фамилиите
Пък ако имаш по-голям бюджет си купи развона платка и временна среда....

Сря Май 20, 2009 10:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]