Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Помощ !!! -> 12F683 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ !!! -> 12F683
Здравейте!!!
Почти не разбирам от микроконтролери но ми се налага да се науча!?! :roll:
Направих си фирма за зареждане на тонер касети но в последно време всеповече се срещат чипове по тях това оскъпява зареждането.
Купих си два програматора Willem и Microchip ICD2 и се започнаха мъките. :?
Като за начало се захванах с чип от касета на LEXMARK E120 на който е монтиран 12F683. / чипът не е оргиналният, купил съм го!!!/

Зовът ми е за помощ: как се чете/записва това чудо?
Целта е след като се върне клиента на който съм му заредил касетат и продал новият чип да му презапиша чипа и така да му спестя парички и да го запаза като клиент.

Предварително Благодаря на всички отзовали се!!!

[/b]

Сря Ное 29, 2006 12:12 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Няма според мен вероятност чипа да не е заключен. Няма да можеш да го прочетеш.
Можеше да питаш преди да даваш пари за програматори.

Сря Ное 29, 2006 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Кольо - аз мисля, че човека е сложил чипа, сигурно има и готов HEX файл от нета и просто не му е ясно как се работи с програматорите. Ами те би трябвало да имат упътвания. Почни да ги четеш и като имаш конкретен въпрос питай. Защото така е много общо питането и отговора е - ами чете се от менюто Programmer->Read и се записва от Programmer->Write 8) .

Сря Ное 29, 2006 1:05 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
@miho_pc,
пишеш че имаш ICD-2. Това ти е идеалния вариант! Но за да запишеш чипа, трябва да си направиш/купиш адаптер, тъй като "шайбата" има извод само за вътресхемно програмиране (кабелчето дето се прикача към програматора с конектор подобен на телефонния). Адаптера не е нищо особено за ДИП корпус - един цокъл ДИП-8 и "женска" рейка. Отиваш на сайта на майкрочип -> http://www.microchip.com и си изтегляш дейташийта на въпросния процесор - http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/41211C.pdf , за да разбереш как да свържеш рейката с цокъла. Освен това ще трябва да си изтеглиш и безплатния им софтуер MPLAB - http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en019469&part=SW007002, който да ти управлява програматора. На тази страница има и ръководство за работа с MPLAB. Инсталирай, следвайки инструкциите, и ще можеш да си програмираш чиповете. Ако процесора ти е в корпус за повърхностен монтаж SO-8, ще трябва да си закупиш адаптора за програмирането и нататък процедурата е същата.

Сря Ное 29, 2006 10:06 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
evc написа:
@miho_pc,
пишеш че имаш ICD-2. Това ти е идеалния вариант! Но за да запишеш чипа, трябва да си направиш/купиш адаптер, тъй като "шайбата" има извод само за вътресхемно програмиране (кабелчето дето се прикача към програматора с конектор подобен на телефонния). Адаптера не е нищо особено за ДИП корпус - един цокъл ДИП-8 и "женска" рейка. Отиваш на сайта на майкрочип -> http://www.microchip.com и си изтегляш дейташийта на въпросния процесор - http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/41211C.pdf , за да разбереш как да свържеш рейката с цокъла. Освен това ще трябва да си изтеглиш и безплатния им софтуер MPLAB - http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en019469&part=SW007002, който да ти управлява програматора. На тази страница има и ръководство за работа с MPLAB. Инсталирай, следвайки инструкциите, и ще можеш да си програмираш чиповете. Ако процесора ти е в корпус за повърхностен монтаж SO-8, ще трябва да си закупиш адаптора за програмирането и нататък процедурата е същата.

Ехее къде го прати бе колега . Ако @miho_pc има готов hex трябва му само едно JDM-че и winpic800 или ICprog и т.н.
Но ако няма готов софт ...... просто няма смисъл да се захваща (гледайки въроса който е задал) :)

Поздрави!!!!

Сря Ное 29, 2006 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
valioman написа:
evc написа:
@miho_pc, ...

Ехее къде го прати бе колега . Ако @miho_pc има готов hex трябва му само едно JDM-че и winpic800 или ICprog и т.н.
Но ако няма готов софт ...... просто няма смисъл да се захваща (гледайки въроса който е задал) :)

Поздрави!!!!

И откъде предлагаш да си го вземе това JDM-че, че не се сещам? Ако въобще си му прочел поста, той вече разполага с програматор - ICD-2. До колкото знам до този момент само MPLAB работи с ICD-2. Да го изхвърли ли, що ли? Или да се обърне към теб да му спретнеш едно "JDM-че"?

Сря Ное 29, 2006 10:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако имаш hex-a на програмата за lexmark драсни 2 реда на личните съобщения ;) Ако не - няма никакъв смисъл изобщо. За програмирането winpic или winpic800 вършат перфектна работа

Сря Ное 29, 2006 11:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc написа:

И откъде предлагаш да си го вземе това JDM-че, че не се сещам? Ако въобще си му прочел поста, той вече разполага с програматор - ICD-2. До колкото знам до този момент само MPLAB работи с ICD-2. Да го изхвърли ли, що ли? Или да се обърне към теб да му спретнеш едно "JDM-че"?

:x Колко остроумно , мисля че ще му е сто пъти по лесно да си купи JDM за 5 лева (А и може и с Willem-а да се справи ) , да инсталира winpic800 или друга подобна ,да сложи пикчето и да го изпече.Извинявай но докато захапе с ICD-то кво да прави и вече ще е научил асемблера :D :D :D :D

Сря Ное 29, 2006 11:40 am
Профил ICQ

Мнение 
Правих опити за прочит на чипа и в карйна сметка изписа че е заключен или неможе да бъде прочетен!
Незнам дали аз бъркам при свързването или наистина е заключен?
Но по всички форуми пише че чипа е заключен!
==
Има ли начин при заключен 12F683 да се направи дъмп?
Доколкото правилно съм прочел за заключването става с един бит!? Софта на програматора има бутон BitUnlock / или нещо от този род/ - > Това чудо какво трябва да прави?

И за последно ако немога да прочета чипа от къде може да се копуват дъмпове за чип на принтер?

Сря Ное 29, 2006 3:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
Браво страшнисте!!!
Небях срещал толко активен форум!!!

Сря Ное 29, 2006 3:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miho_pc написа:
Правих опити за прочит на чипа и в карйна сметка изписа че е заключен или неможе да бъде прочетен!
Незнам дали аз бъркам при свързването или наистина е заключен?
Но по всички форуми пише че чипа е заключен!
==
Има ли начин при заключен 12F683 да се направи дъмп?
Доколкото правилно съм прочел за заключването става с един бит!? Софта на програматора има бутон BitUnlock / или нещо от този род/ - > Това чудо какво трябва да прави?

И за последно ако немога да прочета чипа от къде може да се копуват дъмпове за чип на принтер?

Няма начин да прочетеш заключен чип!!!!
А колкото за ...
Цитат:
... това чудо трябва да заключи чипа който ще печеш за да не може някой като теб да го прочете :)))

Разрови се из руските сайтове за дъмпове на различни тонер касети купи си една две 12-ки и пробвай :))

НЕ съм се замилсял какво точно прави това чипче може би е някаккъв брояч , я виж отключен ли е поне епрома му!!!
И какво иам записано във него ако е отключен.......

Поздрави!!!

Сря Ное 29, 2006 3:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това е емулатор на DS 2502 - оригиналния чип, с който е направен. Криптирана 1-wire връзка.

http://www.chiprecharge.h11.ru/index1wire.html

Оригиналния чип е почти невъзможен за хакване... виж емулатора може да е по-лесен :cry:

Последна промяна setoy на Сря Ное 29, 2006 4:34 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 29, 2006 4:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Неотдавна беше обсъждано във форума именно прочитането на заключени чипове. Братушките явно го правят но излиза солено. Дори ставаше въпрос за изпиляване на чиповете и четенето им с микроскоп. Но това е в сферата на фантастиката за в България. Така че търси дъмпове. Няма друг начин.

Сря Ное 29, 2006 4:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
valioman написа:
miho_pc написа:
НЕ съм се замилсял какво точно прави това чипче може би е някаккъв брояч , я виж отключен ли е поне епрома му!!!
И какво иам записано във него ако е отключен.......

Поздрави!!!

Kak? :oops:
Казва че е заключен?? :?:

Сря Ное 29, 2006 5:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
miho_pc, не искам да те разубеждавам, но си се заел с тежка задача. Имам предвид пълненето на касети, а не микроконтролерите. Ще спомена някои неща, които вероятно знаеш, но все пак ...
Сигурен ли си, че във въпросната касета има ПИК и той е точно назования от теб. Моята информация е за ЕЕПРОМи, които е необходимо не просто да се прочетат, а да се ресетнат, за да може РС-то да разпознае касетата като нова и да нулира брояча за изразходване на мастилото. Ако вече слагат контролер, то нещата на пазара за консумативи явно загрубяват, но защо Майкрочип? (За сведение на редовните участници във форума, аз работя в момента с тях. Никакви асоциации към неотдавношните спорове по тази тема, моля!)
Само след ресетване, презареденана касета изглежда като чисто нова. (Отделен аспект е почистването на дюзите и тестването им)
За мен лично беше странно, че една британска фирма в този бранш беше склонна да даде три- до четирицифрена сума в GBP за разработване на тестер за дюзи и ресетване на касетите на един от новите модели принтери на НР.
Като поразучих въпроса се оказа, че НР печелят повече от консумативи отколкото от самите принтери и за това влагат милиони в развой на защити. Едва ли е по-различно при другите производители.

Няма непревземаема крепост и затова всяка защита може да бъде свалена, НО цената ...
Аз лично не съм в състояние да помогна. :oops:

Сря Ное 29, 2006 9:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща