| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 embedded FAT
Ще ми трябва FAT за флеш карта, та се оглеждам какво готово да забърша. Процесора е куртекс, памет има, ама не е за прахосване. Засега ми трябва FAT16 и FAT32, писане и четене, един отворен фаил. За в бъдеще директории, форматиране и подръжка на SDHC.
Като гледам масовките в нета са :
1. EFSL - http://efsl.be/
2. Fatfs - http://elm-chan.org/fsw/ff/00index_e.html
Някой бъзикал ли е и двете и да има впечатления. Или ако сте бъзикали някое друго което да става за забърсване - т.е. да не искат пари, също е интересно. Интересува ме най-вече пройзводителност при последователно писане във файл.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 21, 2011 12:33 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
http://www.larwe.com/zws/products/dosfs/index.html
Не го знам - FAT транслатор само за DPS съм правил - но е от един, дето поства
в com.arch.embedded отдавна и май е без уловки. От доста отдавна го е правил и мисля, че знае
какви ги върши, та навярно си струва да го погледнеш.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 21, 2011 1:29 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Имам малък далечен опит със стар EFSL в ARM7, работеше доста добре и доколкото помня беше 0.7 версия, старо като света, но работеше стабилно
|
| Пон Фев 21, 2011 1:30 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
На мен ми се наложи веднъж и изгубих сума ти време в опити да подкарам различни сорсове от нета. Най-накрая плюх и си платих като поп за един модул ей от тоя пич: http://www.brushelectronics.com/index.php?page=software
По принцип е на базата на FatFs обаче с доста поправки и подобрения, а на мен единственото което ми остана е само да си сменя портовете като за моя хардуер. Тръгна от раз и бичи на пушка. За тая дребна сума дето я похарчих... язък за цялото ми изгубено време преди това...
|
| Пон Фев 21, 2011 3:16 am |
|
 |
|
Цецо
|
Имаш ли някъде спсиък какво точно и е поправял на Fatfs-а, щото аз като я гледам, тя си е относително грамотно написана?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:23 am |
|
 |
|
kiiid
|
Ами нямам ама да ти кажа не съм се и задълбавал в тия подробности. За мен беше същественото че си оправих проблема за 1 час. Ако искаш разгледай по сайта или му пиши за детайли по промените
|
| Пон Фев 21, 2011 9:28 am |
|
 |
|
Цецо
|
Хм, не виждам логика да му давам пари. Айде да имаше готов порт за моя куртекс - да му го платя. Ама той да ми даде FatFs портната за PIC и аз да я препортвам за STM32. Че то е безмислено.
Освен това на мен е силно вероятно да ми се наложи да преправям записа във файла по мой тертип. Така, че ща неща ще трябва да задълбавам в сорсовете. Отделно написването на ниското ниво функции за работа със SDIO модула пак са моя работа и пак няма кой да го свърши. Та за чии да му плащам?
|
| Пон Фев 21, 2011 10:04 am |
|
 |
|
relsys
|
Прегледай това:
|
| Пон Фев 21, 2011 10:13 am |
|
 |
|
kiiid
|
Ама аз не те карам да му плащаш бе човек! Просто споделих моя опит по въпроса с намерението да помогна
|
| Пон Фев 21, 2011 11:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ясно де, ама аз не мога да разбера какво точно получавам за тия 70$.
|
| Пон Фев 21, 2011 11:44 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Що не ползваш FAT от ECG лъжер ? Имаш да обявиш два функции : за четене и за запис на сектор. Това се портва за ARM7TDI, FreeScale 5600 и MSP430.
Не виждам защо да не стане и за Cortex.
|
| Пон Фев 21, 2011 12:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
@BateAz:
1. Щото е с авторски права
2. Така или иначе ще трябва доста да я доработя, защото ми трябват директории, FAT32, SDHC и прочие глупости по задание. И ми се ще да стъпя на нещо дето изначало е пълнофункционално.
|
| Пон Фев 21, 2011 1:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Е добре де, за ST няма ли готови?
За Луминари и за Атмел има по няколко порта... Мога ти екстрактна файловете, нищо сложно няма покрай самата файлова система. Всичките разчитат само на две основни функции - четене на сектор и писане на сектор. Сменяш тия две функции и си ти!
Лошото е, те тия две функции са сравнително прости за SPI режим, ама като гледам Атмел колко сложно са направили SDIO-то...
|
| Пон Фев 21, 2011 2:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Порта на кое? За EFSL и за Fatfs, има за АРМ да. И аз затова питам, някой вече мъчил ли се е , да не откривам топлата вода.
Иначе аз ще го портна, то е ясно. Ама ако някой каже - ей, на EFSL клъстерното буфериране е изпипано и пише 4 пъти по бързо на картата, да знам да не се мъча. Портването е най-лесната част.
|
| Пон Фев 21, 2011 2:29 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то буферирането е по-скоро зависимо от хардуера та най-добре ти да си го направиш,
не е голяма работа. Нали ти ще пишеш sector I/O то, то там и най-лесно се слага.
Даже и да не знаеш размера на клъстера (не че не можеш да го подслушаш, разбира се)
пак можеш да си по-ефикасен, да сложиш кешове и т.н.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 21, 2011 2:46 pm |
|
|