|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
kalinvd
Ранг: Новодошъл
|
 Avtomatizaciq
Здравейте.Представям следната схема която е изпълнена с контактори,крайни изключватели и бутони "Пуск"! Тази схема управлява един трифазен мотор с редуктор който движи една клапа през която минава зърно.Това зърно се подава в зависимост от позицията на клапата в четри силоза. Идеята ми е тази схема да се направи само с четири бутона натискайки желания бутон :пример силоз 1 сама да определи посоката на движение на двигателя.Нещо като асаньор! Ако може някой да даде някаква идея може ли с някакъв пик да се реализира подобно нещо.В момента схемата е изпулнена с крайни изключватели определящи спирането на двигателя достигайки желаната позиция.Асз искам да ги заменя с индуктивни датчици което нее проблем,но схемата която е направена нее много удобна за работа!
|
| Вто Яну 31, 2012 12:43 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
 Re: Avtomatizaciq
Здравей! Тази задачка е простичка и е редно след като не се сещаш как да се реализира, да пуснеш темата в раздела за Обяви (търговски и граждански) да си намериш изпълнител, защото е за направа на конкретно устройство или рационализация по конкретния проблем. Дано бъда разбран от колегите.
|
| Вто Яну 31, 2012 1:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Повечето (да не казвам всички) индуктивни датчици за промишлена употреба имат изходи 500ма отворен колектор на напрежението на което работят (обикновенно до 24 но има и до 36 волта) - напълно достатъчно да задейства някакво неголямо 24 волтово реле. Малките реленца дето са на 24 волта са с не повече от 50-60 ма ток на бобината. Иначе - да - може да се направи с някакво пик-че 
|
| Вто Яну 31, 2012 1:18 pm |
|
 |
|
kalinvd
|
Замяна на крайните изключватели с датчици е ясно но как да се замени тази с хема с някой контролер,чрез които да може натискайки един от 4те бутона а не 6 , в зависимост от позицията в която се намира ,да определи посоката си за предвижването към следващата позиция.Ако някой по запознат и на ти с контролерите, не му е проблем да състави подобна схема,нека помогне! нежелая темата да я пускам към раздела за обяви,това си е лично за мен и ако някой има желание да усъвършенства схемата ще съм му благодарен!
|
| Вто Яну 31, 2012 2:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Добре ама това се прави с елементарна логика: кеф ти CMOS, кеф ти TTL, DTL, XXL, че и релейна. За к'в ти е контролер - да забива ли? Аз ти препоръчвам релейната (оригиналът) като най-непукистка и дори селският електротехник да може да смени повреденото.
От схемата обаче има какво да се желае, някой навремето не си е доразмърдал сивото вещество - 6 бутона?! Асансьори и тогава е имало.
А ако ще се занимаваш с автоматика научи нещо за булевата алгебра и използването и. То с пикове всеки знае ама само с тях не става.
|
| Сря Фев 01, 2012 1:20 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Първо сори, че сега ще излезне, че все след теб ходя уж да се заяждам (според теб), но въобще не е така, просто това горното няма как да го подмина  . Две твърдения, които лично на мен ми е много интересно на каква точно основа ги казваш  ? Може би от висотата ти на нищо не разбиращ от микроконтролери  ? Ако всички мислеха като теб, то нямаше да има въобще контролери. ТТЛ-и, митиели - един елементарен пик с елементарна програма и направен естествено както трябва, а не от някой, който е спрял на ниво контактори и жична логика ще свърши работата перфектно и ще работи дълго време безотказно - много по-дълго, от колкото оригиналната схема. kalinvd, с контролер може всичко (айде нека да е почти всичко, за да не се хване Бонго за думата  ) да се направи - единствено въпроса е да знаеш какво точно трябва да се направи, т.е. вярния алгоритъм, по който да работи. От там насетне е фасулска работа. Така че ако имаш мераци почвай да мислиш и ние ще помагаме където трябва  .
|
| Сря Фев 01, 2012 2:48 am |
|
 |
|
sthx
|
Ако съществуващата схема работи, защо трябва да я разваляме? И защо трябва да се сменят крайните изключватели с индуктивни датчици - дефектират ли често? Ако и на двата въпроса отговорът е "не", по-добре не пипай нищо. Схемата е достатъчно проста и в случай на проблем, лесно ще се отстрани. Индуктивните датчици били по-надеждни от механичните. Така е, но при определени условия. Първо броят на комутациите да е много голям. Тогава механичния ключ не издържа от искренето , а даже и механически - примерно до няколко милиона цикъла. На транзистора му е все тая (почти). Обаче има и подробности. Първо това е положението, на което ще се постави датчика. Трябва да се правят държачи. Има датчици с много голяма чувствителност и задайстват от голямо разстояние, което може да е проблем. Ако е малко разстоянието, желязото може да удари главата на датчика. Пука се ферита , къса се жичка и датчика е до там. Обикновено резултатът е, че индуктивният датчик е задействан, независимо дали пред него има желязо, или няма. Затова, когато имам отговорни случаи - за защита на хора, за защита от трошене на механиката и на двигателите слагам механични изключватели. Те и без това ще се задействат много рядко и няма да се прецакват често или въобще. Контролерите са хубаво нещо, особено ако трябва да се прави нещо ново. Връзваш му жицата , програмираш го и пей сърце. Но тука Бонго е прав. Ако някой ти направи платка специално за тоя случай, вероятността тя да се прецаква от време на време, особено при изключване на двигателя, не е малка. Нагледал съм се на неработещи и "почти" работещи решения във фабриките, включително и на реномирани производители. Твоята задача трябва да се реши с готово малко PLC. Честно казано, ако това устройство ми се намираше в къщата, щеше да ме домързи да го пипам. Ако създава проблеми, бих сложил едно малък програмируем контролер, но не и да сменям датчиците.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Фев 01, 2012 10:09 am |
|
 |
|
kalinvd
|
С писането до тук всички сте прави,че няма нужда схемата да се заменя с контролер ,че лесно се обслужва и т.тн! С контролери съм се занимавал до толкова че знам как да ги програмирам за дадено устройство но не и да пиша програми.Разглеждайки схемата нее от най удобните за работа,но какво пречи да се намери по добро схемно решение заменяйки я с електроника.Нямам засега идея как да сътворя схемата така че, 6 бутона да се заменят само с 4 (което ми е идеята)и натискайки даден бутон дигателя сам да ориентира посоката си и да спре на определения датчик или краен изкл.,който означава някакво положение на клапата.Крайните изкл.искам да ги заменя с индукт. защото се намират на голяма височина около 30м (на елеватор) и зимата замръзват.За малко PLC но пак някой трябва да ти напише програмката,а и цената също нее малка,но бих се съгласил и с това ,предложете нещо.
|
| Сря Фев 01, 2012 7:50 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
ето релейна схема за твоята цел :  Ако все пак искаш PIC схемата може да е натикаш примерно в тази платка :  от тук : http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod=catalog&show=491с тази програма: http://cq.cx/ladder.plуспех 
|
| Сря Фев 01, 2012 8:54 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Той човека не може да програмира, ти с ладер го караш да се захваща.
Ако става въпрос за PLC, омронските в това отношение са направени доста удобно за програмиране. Имам един дето е от преди 6-7 години и си е с малко дисплейче и може да се програмира от неговите бутончета. Има си собствено захранване и изход 24V за разни датчици.
|
| Сря Фев 01, 2012 9:26 pm |
|
 |
|
Наско
|
А ми да то вярно че ладера е много по труден от програмирането 
|
| Сря Фев 01, 2012 9:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тая платка да я купува Бонго и да се захваща с ладер-а, че няма време вече, стига ги е стискал тия контактори  .
|
| Сря Фев 01, 2012 10:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тая платка и на враговете си не бих я препоръчал 
|
| Сря Фев 01, 2012 11:48 pm |
|
 |
|
Наско
|
То хубаво да пишеш по форумите силни приказки ........ Я да видим какво е толкова зле на платката та даже и на враговете си не е препоръчваш или просто пишеш по- инерция   може и да не е идеална но за целите на kalinvd ще свърши работа и затова му е препоръчвам
|
| Чет Фев 02, 2012 11:23 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Само от един поглед без да се задълбочавам 1.След греца няма кондензатор 2.Входовете нямат хистерезис и прага на включване силно варира от параметрите на оптрона които пък много варират с температурата. Като цяло хем са ги разделили галванично пък хич не са зашитени от смущения по кабелите. Не че не може да се приложи цифрово филтриране но е криво решение с софтуерни средства да се решават хардуерни проблеми. 3.И опроводяването не е хич читаво. В реалния живот ще се вържат масите на изходите,процесора и входовете. Полззата от оптороните се губи а така свързана платката не е домислена към топология на GND-то. При някои варианти наносекундните смушения директно ще забиват процесора. Ако поне входовете са на отделно захранване галванично развързано от масата на процесора ОК.
|
| Чет Фев 02, 2012 1:36 pm |
|
|