Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблем с ICSP на 16F648A 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: Проблем с ICSP на 16F648A
С този се програмира пак само DIP-a , но самото програмиране става много по-бързо и изглежда доста по-добър. Ще търся вариант за по-истински хардуер за програмиране, доколкото разбрах pickit3 май не е най-доброто решение.

Пон Май 28, 2012 10:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Друго си е истинския хардуер. Не се занимавай с PicKit3! Вземи си един стар, доказан и изпитан JDM! Ама истински(от сириус), не като твоя клонинг...

Пон Май 28, 2012 11:49 pm
Профил
Аватар

Бе защо го лъжете човека ? Какви са тия глупости JDM, ic-prog и winpic800 ? Допотопни полухоби решения, при положение, че PICKit2/PICKit3 са си фирмени програматори/дебъгери, които си работят перфектно ? Откога фирма Сириус предлага "истински" решения :D ?

@PIC, вземи си PICKit2(или PICKit3) и ще усетиш веднага разликата между "оригинала" на Сириус и продукта на Microchip. Просто няма да се налага да
PIC написа:
...Повярвайте проверил съм всичко по хиляда пъти...

закачваш и програмираш :)

Вто Май 29, 2012 1:09 am
Профил WWW
Аватар

¶ написа:
Бе защо го лъжете човека...

Явно не си усетил иронията :D
След толкова теми и обсъждане на идиотския въпрос "какъв програматор да си купя", все още се намират хора да го задават тоя въпрос. На всичкото отгоре си му го и написал на предната страница. От всички програматори за PIC дето съм ползвал най-много ядове съм брал именно с JDM. От всички фирми дето знам най-некадърни(поне за мен) са Сириус и техните "продукти". Аз имам и PicKit2 и PicKit3. И откакто ги имам съм забравил какво е проблем с програмирането. Кажи ми какво да напиша на човек, който след всичко изписано казва "Ще търся вариант за по-истински хардуер за програмиране, доколкото разбрах pickit3 май не е най-доброто решение."

Затова @PIC, истината е JDM и Сириус. Дават и бонус - подложка, в която да си удряш главата за да не цапаш стената!

Вто Май 29, 2012 8:47 am
Профил

PIC написа:
Здравейте,
Появи се много странен проблем. Купих си PIC16F648A SO корпус, но не успях да го програмирам на платката на устройството. Пробвах и с кабелче само контролера на приставката на програматора и пак не ще. А DIP корпуса се програмира без проблем. Единствената разлика е че DIP-a е 2004г производство, а SO-то 2011. Четох доста даташийтове за програмиране ICSP и на приставка но не се плучава? :evil: :evil:

Малко е вероятно това точно да си сбъркал, ама все пак да питам - сигурен ли си, че закачваш жиците където трябва. Щото единият корпус е с 18 пина, а другият с 20 и номерацията не съвпада едно към едно.

Вто Май 29, 2012 8:56 am
Профил
Аватар

Естествено SO-18, който е 1:1 с DIP-a.

Вто Май 29, 2012 1:02 pm
Профил
Аватар

@CarBeta - не те знам до какви загадки си стигал ама аз съм имал случай (с JDM естествено) един 16F628А да се пише нормално а следващия (купени заедно) да не ще. Ама на тоя дето не иска като му се остави 10-то краче висящо и почва да се пише. Тъй че @PIC сещай се какво трябва да направиш с JDM-a си - през балкона и после отваряш сайта на Comet и си поръчваш един PicKit3. Ако толкова те притеснява че има лоши отзиви за него можеш и да си сглобиш една 2-ка мноо е лесно - има няма 20 чарка по него. И не е нужно чак да е оригинален - достатъчно е само да НЕ Е от Сириус от клонингите. То май и някви други куци клонинги имаше ама тва е друга тема.

Вто Май 29, 2012 4:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Купих си ПИККит2, но пак не се програмира. При стартиране на програматора намира устроиствoто, но като натиснеш някой от бутоните за програмиране или четене и казва device not found . Дали не са ми дали от комет фалшиви контролери, проблема е еднакъв и при трите които си купих pic16f648a.

Сря Юни 27, 2012 3:39 pm
Профил
Аватар

Прати ми един от тия контролери да го тествам! Пиши на лични да се уговориме!

Сря Юни 27, 2012 8:20 pm
Профил
Аватар

Хм... Значи аз напоследък почнах да ставам мързелив и да ги правя нещата да работят както е закачен програматора (PicKit2). Та там забелязах нещо като бъг, макар и да не съм ровил да търся дали е бъг в действителност. Номера е със захранването подавано от пиккит-а - първия път наистина го разпознава, обаче ако захранването биде изключено, което става автоматично, следващия път не ще да чете и да пише(не намира правилно чипа). Решението е захранването да остане включено - цъкваш си enable vdd и после вече няма проблеми. Обаче така устройството след като се програмира и веднага тръгва на захранване от пиккит-а. Другия вариант да си е включено на неговото захранване, пиккит-а да го разпознае че го има и после работи нормално. И това и на 16-ки и 18-ки го прави. В този вариант обаче резета трябва да е направен да не се ошета нещо от високото напрежение което се подава на него...

Съб Юни 30, 2012 10:05 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

PIC16F627A*, 628A*, 648A*
- Use AC162053 ICD header & AC164110 adapter.
Виж дали не иска някакъв хардуер допълнителен. Не знам какво е това. Взех го от device support list за пиккит2

http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en027813

Съб Юни 30, 2012 2:47 pm
Профил

Тия които са SMD имат по-често навика да се самозаключват. Е четат се с PicKit2 без проблем, но само с опцията Vpp first. Тя обаче нещо я няма при тоя IC-PROG. Какво ли не съм правил една нощ седях до късно и бях на работа на другия ден, щото се ядосвах. И реших че съм изгорил 5 пика. Обаче след като си сглобих PicKit2 на една пробна платка сичките те си работеха отлично :)

Сря Юли 04, 2012 7:57 pm
Профил
Аватар

Вчера получих един контролер от колегата за тестване.

Свързах го, както той го е правил, директно към програматора. Прочете се от раз. Контролера не беше заключен и имаше записана програма. В първия момент реших, че всичко си е наред и даже му писах, че контролера си работи. Но след още малко игра се появи проблема, точно както го описва колегата.

При проверка на връзката програмата намира програматора и контролера закачен за него, но при която и да е команда казва, че не намира устройство. При следваща проверка на връзката пак си го намира, но до там.

Захранването на контролера е единствено от програматора. При VDD от 2.5v до 4.3v се чете/пише/проверява без грешка. Изтриването уж казва, че е изтрит, но всъщност не е. То няма и как да го изтрие при по-малко от 4.5v. При 4.4v казва че е заключен контролера и чете нули. От 4.5v до 5v при всяка команда казва, че не намира устройство.

Всичко това с PicKit2. PicKit3 не намира контролера нито през MpLab нито със самостоятелния програматор. Със скриптинг туул нещата са както при PicKit2. Всичко си заработва нормално при включена функция Use VPP First Program Entry. След изтриване на флаша всичко си работи нормално и без VPP First.

Проблема се оказа в това, което е записано в контролера, или по-точно в конфигурационните битове. Ако бит 1 е 0 се започват тия магарии. Човека е задал за осцилатора ХТ, при което бит1=0. Ако се зададе HS(или каквато и да е конфигирация, при която бит1=1) всичко си е нормално. Когато е изтрит контролера всички програматори и програми си го намират и го разпознават. Версия на силикона - 5. В ератата пише, че само А3 може да се чете при 2.5v. За останалите уж трябва да е поне 4.5v. При нов(изтрит) контролер програмите го намират и го записват нормално, но накрая излиза съобщение за грешка. Всъщност всичко е записано коректно включително и конфигурацията, но ако бит1=0 се започва тоя цирк.

Вто Юли 10, 2012 3:09 pm
Профил

Пробвай с PicKit2 от менюто Tools> Use VPP First Program Entry. Но тогава задължително програматора трябва да храни контролера, без външно захранване.

Вто Юли 10, 2012 6:06 pm
Профил
Аватар

Защо на моя програматор тази опция не я виждам?

Прикачени файлове:
pic1.JPG
pic1.JPG [ 173.4 KiB | Прегледано 2369 пъти ]
Вто Юли 10, 2012 11:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща