Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Някакъв примерен сорс за PIC10F320/322 и XC8 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Някакъв примерен сорс за PIC10F320/322 и XC8
Проблема е както казах по горе че мокрочепците не са привели и един примерен проект за PIC10 и XC8. Толкова ли е сложно да се даде поне едно примерно кодче на мигащ светодиод?
Може би е в духа на фирмата. За да могат пикоборците да се почустват изследователи предполагам :)
Пък аз тъпака не искам да бъда изследовател в дебрите на великите им творения :)

Чет Фев 07, 2013 11:32 am
Профил
Аватар

Е що се мъчиш тогава?

Въпроса е риторичен, точно PIC10 е уникален наистина, при всичките им свинщини и аз го заглеждам периодично :)

Чет Фев 07, 2013 11:47 am
Профил ICQ

Nikola Kirov написа:
Проблема е както казах по горе че мокрочепците не са привели и един примерен проект за PIC10 и XC8. Толкова ли е сложно да се даде поне едно примерно кодче на мигащ светодиод?
Може би е в духа на фирмата. За да могат пикоборците да се почустват изследователи предполагам :)
Пък аз тъпака не искам да бъда изследовател в дебрите на великите им творения :)

И си прав, и не си. Ако си с MPLABX, "window->PIC Memory Views->Configuration bits" ти отваря прозорец с всичките конфигурационни битове, с обяснение срещу всеки за какво е и каква стойност какво значи. От там може да ти генерира и сорса за конфигурация. На мен ми е в пъти по-лесно да конфигурирам PICльо, отколкото доста творения на други фирми. Отделно десен клавиш на "source files", new->other ти дава да си избереш опция да добавиш директно main.c, в който ти е дефинирана main функцията и инклуднат xc.h, което е минимално задължителното. Не знам и за друга фирма, при която с един единствен програматор и 5 жици, от които 2 захранване, да можеш да програмираш и дебъгваш всичко, дето фирмата произвежда към момента.

Примерни проекти има тук:
http://www.microchip.com/TechDoc.aspx?type=CodeExamples

Е, не за всеки девайс. Най-ниското за което има пример е PIC12F1822.

...не че и мен не са ме дразнили. Миналата година бях бесен, като програматора ми утрепа една PIC32-ка, щото дръзнах да му натисна хардуерното копче. Копчето към момента е махнато, естествено. :)

Чет Фев 07, 2013 12:37 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

В страничката на всеки пик има "Application Notes" раздел, не правят изключение и тази серия.
В кода има всичко необходимо, включително и конфигурация на фузовете макар, че кодовете в случая са на асемблер вършат работа. То за тези микроконтролери тове е най удачния език ама това е друг въпрос.
Когато човек е силно предубеден към някава архитектура или не дай си боже към фирма производител, резултата е такъв като в случая - тотално "спичане"! :)

Чет Фев 07, 2013 1:30 pm
Профил
Аватар

Това че ти си мислиш че асемблера е най подходящ за тия контролери си е твоя работа :) Спокойно може да се пише и на C.

Чет Фев 07, 2013 1:36 pm
Профил
Аватар

Ех, колко мъка имало на този свят :)

Чет Фев 07, 2013 4:22 pm
Профил WWW
Аватар

Чак пък мъка. Свърших си работата без ред асемблер.
За XC8 компилатора мога да кажа само добри неща.
Този PIC е недомислица малко,ама за някои приложения е добре. Като се изключи това че тиквениците са сложили в ератата на чипа грешките които са допуснали в pdf-a вместо да си го оправят и да дадат нова версия,на никакъв неописан бъг не попаднах. Но заради тази тъпотия убих доста време. На NCO-то в pdf-a са разменили значението на едни битчета,а в ератата са го написали как е. Ама като не очаквах такова нещо .... :)

Пет Фев 08, 2013 7:36 pm
Профил

Nikola Kirov написа:
Чак пък мъка. Свърших си работата без ред асемблер.
За XC8 компилатора мога да кажа само добри неща.
Този PIC е недомислица малко,ама за някои приложения е добре. Като се изключи това че тиквениците са сложили в ератата на чипа грешките които са допуснали в pdf-a вместо да си го оправят и да дадат нова версия,на никакъв неописан бъг не попаднах. Но заради тази тъпотия убих доста време. На NCO-то в pdf-a са разменили значението на едни битчета,а в ератата са го написали как е. Ама като не очаквах такова нещо .... :)

Е, за микрочеп си е правило да прочетеш ератата преди правиш каквото и да е с въпросния чип. :)

Пет Фев 08, 2013 9:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Четох ама само това дето се отнасяше за храдуера. Не се бях сблъсквал с errata на документацията. Не знам защо реших че тя трябва да е коригирана в най новата версия на pdf-a. Ама това все пак е Мокрочип. Пикоборците явно обичат да четат errata и тъй като в тоя процесор е малка са решили да я разширят по някакъв начин :)

Съб Фев 09, 2013 12:05 pm
Профил
Аватар

Нали знаеш, че на крива ракета винаги космоса й пречи :D На страницата на всеки професор е дадена документацията, допуснати грешки, примерни програми, развойни средства и т.н.

Но обикновено две седмици копане спестяват 2 часа четене ...

Съб Фев 09, 2013 4:10 pm
Профил WWW
Аватар

Все пак ти работиш не само с Мокрочеп :) Знаеш че няма такова понятие като ерата на документацията при другите. Като си намерят грешка просто правят нова ревизия на документацията и в края на документа отразяват направените промени. Поне аз не се сещам за друг производител дето да пише грешите по документацията в ератата на самия чип :) Може и да съм пропуснал евенуално,но ще е друго изключение :)
Така че подозрението ми,че е заради пикоборците свикнали с дълги ерати са направили така може и да е вярно ;)

Съб Фев 09, 2013 5:13 pm
Профил

Е, това го приеми като "нововъведение", среща се на последък такова нещо.
Пък, знаеш много добре, че пиковете нямат кой знае какви ерати. Не се коси, някои хора само се бъзикаме, няма нищо лично и с лоши чувства.... :)

Съб Фев 09, 2013 5:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2