Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Дистанционна за гаражна врата с PT4303-s. Изход от радиото? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Дистанционна за гаражна врата с PT4303-s. Изход от радио
Те тук са толкова големи, че трябва да си мазохист да си го сложиш на ключодържателя :D .
Отделно верно, че вече почти всяка кола е с вградени в огледалото (или където са там) предаватели.

Сря Юли 17, 2013 2:40 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Те тук са толкова големи, че трябва да си мазохист да си го сложиш на ключодържателя :D .
Отделно верно, че вече почти всяка кола е с вградени в огледалото (или където са там) предаватели.

То когато си в колата е ясно и лесно! Ама когато идваш от къщи към гаража с намигване ли го отваряш? Или с подсвиркване? :D

Сря Юли 17, 2013 8:17 am
Профил WWW

Късно виждам темата и не знам дали все още е актуална, но все пак ще дам някакво общо инфо.

Приемника с PT4303-s е за ООК/ASK модулирани сигнали (амплитудна модулация). Нормално е при липса на сигнал от дистанционното, на изхода да има всякакво шумове. Грижа на процесора е да разграничи полезния сигнал от шумовете.

Обикновено трансмисиите се състоят от пакети (няколко един след друг), които съдържат еднаква информация. Изпращат се няколко, тъй като връзката между дистанционните и приемника е еднопосочна и дистанционното НЕ знае дали пакетите са успешно приети или не. Идеята е от няколко пакета поне един да бъде успешно приет. След като приемника приеме пакет - той има грижата да игнорира останалите пакети от текущата трансмисия. (т.е. игнорират се последващите пакети от същата РФ сесия)

Пакета от своя страна се състои от няколко секции: Преамбъл, пауза/или ID на мрежата, данни и контролна сума.

Хедъра е последователност от импулси с коефициент на запълване 50%. Служи като маркер за начало на пакет. Освен това има и хардуерно значение за приемника, за определяне на нивото на "компариране" на сигнала при "демодулатора" (на изхода на АМ демодулатора обикновено има компаратор и в по-читавите приемници това ниво се определя автоматично спрямо преамбъла). Преамбъла има и друго значение - да се определи и самонастрои бит-рейта с който ще идват данните след това.
Обикновено процесорчетата в дистанционните се клокват от RC осцилатори, които имат сравнително неточна честота. Така приемника измервайки честотата на импулсите на преамбъла определя битрейта.

Паузата след преамбъла също може да служи за определянето на битрейта. Освен това служи за да отдели данните от преамбъла.

Данните се предават обикновено с ШИМ модулация - т.е променя се коефициента на запълване. Примерно единицата се предава с коефициент на запълване 33% (1/3 от битовото време е в лог."1"), а нулата с 66% (2/3 от битовото време е в лог. "1") .

Контролната сума се предава също като даннови битове и служи за валидиране на приетите данни.

Данните обикновено са криптирани, като съдържат и брояч на трансмисията (hopping counter), който се инкрементва след всяка трансмисия. ТОчно по този брояч става разпознаването и игнорирането на вече приетите пакети в дадена трансмисия...

Сря Юли 17, 2013 10:29 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Трябва да се погледне какъв е чипа в дистанционното. Ако има късмет , не е изтрит и има пдф за него по мрежата, всичко ще се изясни. Ако е HCS200 - тогава нещата са по сложни, но има половинчато решение, може да се приема само некриптираната част, в нея също има информация за натиснатите бутони.

Сря Юли 17, 2013 10:59 am
Профил
Ранг: Почетен член

Чипа в дистанционното е HCS301.
Микрочипски и има доста документация.
Скачащо добиче се оказа...
Сега остава само малко четене. Дано е малко...

Сря Юли 17, 2013 11:36 am
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
Dimitar написа:

То когато си в колата е ясно и лесно! Ама когато идваш от къщи към гаража с намигване ли го отваряш? Или с подсвиркване? :D

Незнам - аз си влизам в гаража от вкъщи, а не през гаражната врата :D . Какъв е тоя гараж, дето се влиза само през гаражната врата в него? Отделно имам дистанционно и бутон за гаража и вътре в къщата.

Сря Юли 17, 2013 5:07 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Lupus написа:
Dimitar написа:

Незнам - аз си влизам в гаража от вкъщи, а не през гаражната врата :D . Какъв е тоя гараж, дето се влиза само през гаражната врата в него? Отделно имам дистанционно и бутон за гаража и вътре в къщата.

Когато си в къща проблеми няма. Тук обаче се живее в кооперации и гаражите обикновено са под тях.

Сря Юли 17, 2013 5:30 pm
Профил WWW
Аватар

Аз това го разбирам, ама от кооперацията не може ли да се слезне директно в гаража? Единствената врата - гаражната врата ли е? Това ми се струва като доста голям сейфти проблем - какво става ако стане пожар, ти си в гаража и единствената гаражна врата откаже да работи?

Сря Юли 17, 2013 5:49 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз това го разбирам, ама от кооперацията не може ли да се слезне директно в гаража? Единствената врата - гаражната врата ли е? Това ми се струва като доста голям сейфти проблем - какво става ако стане пожар, ти си в гаража и единствената гаражна врата откаже да работи?

В болшинството от случаите директно влизане от блока в гаража няма.
Обикновено гаражните врати са ролетни и се отварят отвън с дистанционното. Вътре в гаража има гаражни клетки с метални врати, които се отварят ръчно или пак с дистанционно. Когато влизаш в гаража ти отваряш двете врати и те остават отворени. При излизане ги затваряш по обратния ред. И да стане пожар когато ти си в гаража можеш да излезеш и/или да извадиш колата.

Сря Юли 17, 2013 6:00 pm
Профил WWW
Аватар

Можеш да излезнеш ако вратата наистина е останала отворета или пък не е заяло жилото за ръчно отваряне и вратата е механически здрава или пък не е спрял тока и всичко си работи. Винаги обаче има опасност нещо да се прецака и да не можеш да излезнеш през единствената врата :) . Както и да е де - да не спамим на човека темата с такива мрачни сценарии :D .

Сря Юли 17, 2013 7:21 pm
Профил

rumen65 написа:
Трябва да се погледне какъв е чипа в дистанционното. Ако има късмет , не е изтрит и има пдф за него по мрежата, всичко ще се изясни. Ако е HCS200 - тогава нещата са по сложни, но има половинчато решение, може да се приема само некриптираната част, в нея също има информация за натиснатите бутони.

Подкарах собствен процесор, който вече получава данни от дистанционното, обаче не мога да ги декодирам правилно. То и там е повечето код, а не съм навлязъл на дълбоко. Като цяло, получавам 4 байта подскачащи и 4 постоянни, които се променят според натиснатото копче. Това ли имаше в предвид с горното ?

Сря Юли 17, 2013 8:20 pm
Профил WWW

juzisound написа:
Подкарах собствен процесор, който вече получава данни от дистанционното, обаче не мога да ги декодирам правилно. То и там е повечето код, а не съм навлязъл на дълбоко. Като цяло, получавам 4 байта подскачащи и 4 постоянни, които се променят според натиснатото копче. Това ли имаше в предвид с горното ?

Точно така е както си го разбрал.

Чет Юли 18, 2013 7:29 am
Профил
Аватар

Ако искаш да си е "сейфти" микрочип трябва да имат библиотеки за декодиране. Едно време бяха "малко" секретни, сега не знам как са... Някой от колегите имаше разни работи и ги ми ги беше дал, обаче вече нямам спомен къде съм го дянал архивчето. Другия вариант е да си купиш едно декодерче дето може да декодира от HCS301 - HCS500 - имат в кометя, малко ще трябва да задълбаеш в даташита му - аз по едно време го бях разгадал ама беше отдавна. Принципно това дето е в декодера го имаше и като библиотеки да си го компилираш директно в твой чип, ама на мен ми се струва, че ще е по-лесно само интерфейсче към декодера да се напише.

Чет Юли 18, 2013 9:59 am
Профил ICQ

Оправих се вече.
Ползвам некриптираната част и за моето приложение това е достатъчно.
Все пак едно осветление командвам и захранването на самите врати, които си имат отделни блокове. Кой знае дали и в оригиналните не ползват само некриптираната част.
Ма както и да е... благодаря на отзовалите се.

Пет Юли 19, 2013 9:37 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2