Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Идея за софтуер за електронен шублер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ако наистина имат случаен характер, и са от значение, метода е прост.
Четеш три пъти, и вярно е това, което се повтаря поне 2 пъти.
Най простия и ефективен филтър за цифрови нива

Нед Фев 18, 2007 3:05 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
Ако наистина имат случаен характер, и са от значение, метода е прост.
Четеш три пъти, и вярно е това, което се повтаря поне 2 пъти.
Най простия и ефективен филтър за цифрови нива

Точно така съм го направил :) и проверката е лесна после :)

Нед Фев 18, 2007 3:21 pm
Профил

Мнение 
Това което sirius_b предлага е така, но тук има още еидн фактор, разликата може да не дойде от грешка в комуникацията а от измерването, ако мръдне 10 микрона, или колктоо е там точноста какво става, т.е. така ще намлее доста броя на валидните отчети според мен, единможе да го махнеш заради истинска грешка, втори просто защото има промяна на отчета която е действителна. Спорд мен има два метода, статистически, но 3 измервания ми се виждат малко, и чрез "филтрация" тъй като сигналите с малка широчина, ти можеш да проверяваш това, и ако е сигнал не на място, или с неподходяща широчина просто да го пренебрегваш, чисто софтуерно. Т.е един вид цифров филтър на цифровия сигнал, това разбира се си има ограничения, ако се натрупат мого смущения едно до друго могат да заличат фронтовете на реалния сигнал, просто няма да занеш къде е фронта но .. това от твойте осцилограми не се вижда.

Нед Фев 18, 2007 6:17 pm
Профил
Аватар

Мнение Успех
Хаааа супер тръгна :):) :idea:
Измерването работи :) нещо ми се дъни преобразуването от bin към bcd, хем на предишния проект работеше. трябва да е някоя малка грешчица :) Като го оформя ще ви покажа резултата :):):)

P.S. И конвертирането тръгна сега остана само едно умножение по 0,00124, ама него на С ще го направя. Или поне ще се помъча. Но и утре е ден. За днес смятам да приключа.

ето 2 картинки :) както казах трябва да се умножи по 0,00124 за да се получи точно резултата

Прикачени файлове:
Picture 002.jpg
Picture 002.jpg [ 15.48 KiB | Прегледано 5096 пъти ]
Picture 001.jpg
Picture 001.jpg [ 14.56 KiB | Прегледано 5103 пъти ]

Последна промяна GTN на Нед Фев 18, 2007 8:19 pm, променена общо 1 път

Нед Фев 18, 2007 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
според мен трябва да изчисляваш средна девиация на 100 отчета (примерно) и средно аритметично за същия брой.
когато девиацията то падне под определена граница - вземаш текущата стойност на средно аритметичното.
ако очакваш големи скокове (в зависимост от броя измервания за секунда), може да гледаш и средно-квадратичната девиация

но този "шум", дето се вижда на осцилограмите, според мен е хардуерен, при преноса.
там е добре да не работиш по фронт на клока, а да имаш някаква арбитрираща логика
примерно, семплираш 8 пъти платото и решаваш, че е единица при повече от 6 единици в измерването (на съответния бит)

Нед Фев 18, 2007 8:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
според мен трябва да изчисляваш средна девиация на 100 отчета (примерно) и средно аритметично за същия брой.
когато девиацията то падне под определена граница - вземаш текущата стойност на средно аритметичното.
ако очакваш големи скокове (в зависимост от броя измервания за секунда), може да гледаш и средно-квадратичната девиация

но този "шум", дето се вижда на осцилограмите, според мен е хардуерен, при преноса.
там е добре да не работиш по фронт на клока, а да имаш някаква арбитрираща логика
примерно, семплираш 8 пъти платото и решаваш, че е единица при повече от 6 единици в измерването (на съответния бит)

Ами ДедоБоре, 100 отчета няма как да ги направя защото ми трябва много бърз процесор и няма нужда, не е толкожа зле шублера , показанието без да мърдаш се мести само +/- 0,005мм, а разделителната способност на шублера е 0,01мм, така че нямам проблеми. А иначе както казваш, семплирам платото ама 3 пъти. В момента съм с 12МHz кварц и мога да направя наистина 8, и сега се справя отлично, все пак като го умножа ще видя дали най-младшият разряд се променя, и ако да ще увелича броя отчети.

Но всичко това утре :)
Благодаря на всички които се включиха имаше интересни неща които се казаха, поне за мен. :)

Някои ден в близкото бъдеще може и да го пробвам по SPI.

Лека вечер :)

Нед Фев 18, 2007 8:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
браво!
днес си имал успешен ден, време е за бира :drinkers:

Нед Фев 18, 2007 8:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
а разделителната способност на шублера е 0,01мм, така че нямам проблеми

Аз определено се съмняван в това! Намери си добър микрометър и сравни резултатите. Най-добрия руски шублер, който имам е с разделителна способност 0.05мм.

Нед Фев 18, 2007 9:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Към микрометрите (ако случайно има такъв) има еталон за калибриране на самия микрометър - едно цилиндърче. GTN,ако ти попадне такъв еталон,калибрирай показанията на щублера спрямо него :wink:

Нед Фев 18, 2007 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Аз определено се съмняван в това! Намери си добър микрометър и сравни резултатите. Най-добрия руски шублер, който имам е с разделителна способност 0.05мм.

Много правилно да се съмняваш :). По спецификация това му дават. И аз се съмнявах отначало в точноста. Но тук разполагам и с един друг електронен шублер, който лично според мен е на светлини години пред моята смешка. Та няма, или поне не знам къде има тук такива калибровачни инструметни и способия. Но като по лесно сравних показанията на 2та шублера със свредла и стругарски ножове. Особено на жторите стоманата е изключително качествена. Както и очаквах разлика има. Но мисля че ще живея с нея. Става дума за разлика от +/- 0,05..0,1 в зависимост от това дали меря малък размер(под 2цм) или голям (12см). На всичкото отгоре. Дори и този хубавия шублер , а и предполагам всичките ако го сложа да мери свредло 20мм и просто га натисна малко по-силно, също му се променя показанието в малки граници.
Домашния ми обикновен шублер си има точност 0,1мм, и до сега не съм имал проблеми с това :) Мисля че и с този ще е така. Пък и за 11 евро (на Mitutuyo e над 100$), какво му искаш повече. :)
http://www.mitutoyo.com/TerminalMerchandisingGroup.aspx?group=1381

Пон Фев 19, 2007 12:33 pm
Профил

Мнение 
За шума - защо ползваш компаратори, а не някакъв цмос буфер - те са по-шумоустойчиви. А и LM393 по-принцип са си бавни и не дават добър нарастващ фронт. Компаратора реагира на сигнал <1mV което в случая едва ли е необходимо. ЦМОС-ите имат хистерезис 1-2волта. Или включи компаратора в схема с хистерезис.
:idea: Това да се ползва шублера като линеен датчик наистина е доста ценно - могат да се цифровизират разни задвижвания (веднага си я приватизирам идеята :P ).
И за умножението по 0.00124 не ти трябва С - има си алгоритми за умножение по констаната. Тъй като гледам направо делиш на 8 (3 x rrf) и си готов - само си тури точката където трябва. Ако искаш по-точно - делиш и на 1024 и вадиш от предния резултат. Така с поразредно делене плюс вадене/сумиране си постигаш каквато точност искаш - схващаш ли? Хем и ще се научиш на още една хватка с асемблера.

Чет Фев 22, 2007 2:53 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
ji4ka написа:
:idea: Това да се ползва шублера като линеен датчик наистина е доста ценно - могат да се цифровизират разни задвижвания (веднага си я приватизирам идеята :P ).

Май няма да стане, с 3 измервания в секунда, прекалено е бавно.. виж, ако се бръкне да се извади квадратурен сигнал от капацитивния датчик, тогава да, но не съм срещал досега описание на такъв датчик, точността на тези шублери не е малка, 2 стотни.

Чет Фев 22, 2007 12:17 pm
Профил

Мнение 
исках и това да прикрепя, в предния пост не успях

Прикачени файлове:
Caliper.pdf [252.62 KiB]
373 пъти
Чет Фев 22, 2007 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka

Причината е просто че такъв намерих в наличниност. А като гледам как се представя на осцилограмите не мисля че имам нужда от по-бърз. Както предлагаш ти смятах да го напрвя с хистерезис, но после като разгледах какъв е сигнала, реших че не е нужно. А за това за деленето на 8 си го мислих. ама то отговаря на умножение по 0,125. Ще го обмисля това с RRF и последващо изваждане. Звучи ми добре, ама трябва да се позразмисля, пък мисленето през седмицата не ми се отдава много мнгоо. Така че утре може да го тествам да видя ккаво ще стане :)

А за скороста на измерване може да се направи да се променя динамично скоростта на отчитане - 3Hz или 50Hz.

Цитат:
Hold and Fast Reading Modes
The data and clock pins also function as mode and zero buttons, respectively, which can come in
very handy since most scales do not include the mode button. The button function is activated
by momentarily pulling the corresponding pin to the positive voltage level. I would suggest the
use of a 1K Ohm resistor in series here to limit any chance of damaging the scale. Activating
the zero button (clock pin) will act just like pressing the zero button on the front of the scale.
Activating the mode button (data pin) will change the scale mode. The available modes depend
on the capabilities of the particular model of scale. Here is a circuit that will work to activate
these functions.
Figure 9 - Zero and Mode Button Circuit
The only mode available on the linear scales pictured above is the fast reading mode. Activating
the mode button switches back and forth between fast reading and regular reading modes. In
fast reading mode, the scale updates about every 20ms (50 Hz) instead of every 300ms (3
Hz). The fast updates are seen on the LCD display as well as the data output. A drawback with
the fast reading mode is that the data output has more glitches than the regular reading
mode.

Прикачени файлове:
Chinese Scales.pdf [626.16 KiB]
377 пъти
Чет Фев 22, 2007 1:16 pm
Профил

Мнение 
GTN
Виж този адрес http://www.piclist.com/techref/piclist/ ... divmul.htm
Това е генератор на код - само си въвеждаш данните и получаваш готова подпрограма.
Компараторите са прекалено чувствителни и могат да "хванат" шумове от кабелите, но явно проблема е че и самия шублер "изработва" шумове. С някоя по-завъртяна схема с чакащ мултивибратор могат да се елиминират по-късите импулси.

kasparov
GTN спомена и 30/50Hz което не е много бавно. Освен това ти дава абсолютна позиция наготово с точност на шублер!!! Става за някакъв позиционер, например машина за SMD монтаж за любителската работилница :D .

Чет Фев 22, 2007 6:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща